Vi tester ull som jorddekke i kjøkkenhagen

Kan ubehandlet saueull funke som jorddekke i potetåkeren og andre steder i kjøkkenhagen? Dette tester vi i sommer, og det virker så langt veldig bra.

At det er smart å dyrke med jorddekke i kjøkkenhagen, er hevet over enhver tvil. Men for oss som ikke har gressplen, er det utfordrende å finne nok materiale til å dekke jorda med.

Les også: Fordeler og ulemper med jorddekke på bed

I vår fikk vi derfor tak i en del saueull fra noen som hadde dette liggende på låven.

Ull fra svarte sauer er ikke så attraktivt for de som skal lage garn, slik at mye av den ulla blir kastet. Hos oss får den nytt liv som dekke i potetåkeren.

Det er dessverre slik at mye av saueulla som produseres i Norge, aldri blir til garn, på grunn av at det ikke er marked for det. Det er synd at det er sånn, men da er det tross alt bedre at ulla kan brukes i hagen enn at den blir kastet.

Ved siden av drivhuset har vi plantet sukkererter og mais, som begge er forkultivert i dorullhylser. Med litt mer varmt vær håper vi at det blir fart på veksten.

Første gang vi så ull brukt som jorddekke, var i kjøkkenhagen til Huseby Bruk i Småland i Sverige. Senere har vi lært av Maria Berg Hestad i Det grønne skafferi, som også bruker ull som jorddekke blant annet rundt potetene.

Hvorfor er ull, gull?

De to største fordelene med å dekke jorda med noe, er å unngå uttørking, samt få mindre ugress. I naturen er det veldig sjelden åpen jord, fordi løvet blir liggende på bakken, og hvis det er et åpent felt vil det raskt vokse igjen med planter tilpasset forholdene på stedet.

Vi har plantet løk og gulrøtter sammen, da dette skal være positivt for å unngå gulrotfluer. Etter at setteløken spiret, dekket vi jorda rundt med ull.

I hagen er vi «flinkere» til å rydde, slik at åpen jord kan ligge der som en invitasjon til ugressfrø som vil slå seg ned. Ugress vil konkurrere om vann og næring, og dermed gjøre at de plantene vi dyrker trives dårligere.

Ved å dekke med ull rundt plantene i kjøkkenhagen, vil det ikke lenger være lett for ugresset å spire. Dette gjelder både de frøene som kommer flyvende, og de frøene som (garantert) ligger i jorda. Rotugress bør være fjernet før du begynner å anlegge en grønnsakseng, men også dette vil få vanskeligere kår hvis jorda er dekket med et tykt lag ull.

Noen kålplanter som står i drivhuset har fått dekke av ull rundt seg, og er foreløpig uberørt både av krypende og flygende utøy.

Den andre årsaken til at ull funker bra som jorddekke er at den vil holde godt på fuktigheten i jorda. Det vil bli jevnere fuktighet, og du får ikke den harde jordskorpa som ellers blir hvis det er langvarig tørke.

I tillegg må det nevnes at ull er et naturlig materiale, det vil komposteres etterhvert, og det blir ikke mikroplast i jorda som det vil bli med en plastduk.

I kjøkkenhagen vår troner tunneldrivhuset som et midtpunkt. Bedene er dekket av ull eller annet jorddekke, i gangene har vi lagt flis.
Ting du må tenke på:

Vi startet med friskt mot å legge ut ull i den kommende potetåkeren ganske tidlig i vår. Men så ble det vind… Ull som ligger løst, vil kunne blåse vekk. Vi måtte plukke ull fra alle buskene i noen dager.

Det lønner seg å vente med å legge ut ull i potetåkeren til potetplantene titter opp av jorda.

Det må også være hull til plantene, slik at de klarer å komme opp gjennom jorddekket av ull. Det viste seg derfor å være mest praktisk å først sette poteter, vente til de hadde spiret, og deretter dekke med ulla rundt potteplantene.

Vi har også brukt ull rundt kålplanter, mais, bønner, sukkererter, løk og gulrøtter i melkekartong. Den ene jordbæråkeren har også fått ull som jorddekke.

Gulrøtter i melkekartong er plantet ut i en rekke mellom ulike løksorter.

Hvis du sår direkte må du vente med å dekke med ull til plantene har kommet. Vi pleier som regel å forkultivere, og da har vi dekket med ull ved utplanting. I tillegg til de andre fordelene som er nevnt, vil det å legge ull rundt plantene gjøre at det blir litt mer lunt rundt de små plantene. Et bedre mikroklima, rett og slett.

Når du legger ut ull i hagen, vil dette bli populært blant fugler som er på jakt etter redematerialer. Det høres jo fint ut, men det kan også skje at fuglene vikler seg inn i ulla, med beina. Løsningen da er å dekke ulla med noe, eller aller helst vente til fuglene er ferdig med redebyggingen. De fuglene som holder til rundt oss er stort sett meiser, og de bygger rede allerede i april.

Ved å dekke jorda med ull blir det mindre ugress og lettere å holde jorda fuktig.
Vil ull hjelpe mot brunsnegler?

Vi har lest at ull kan hjelpe til å med å beskytte plantene mot angrep fra brunsnegler. Hittil i år har vi sett lite snegler i det hele tatt, så vi har ikke konkludert med om dette hjelper eller ikke.

Uansett så er det sånn at hvis du har veldig mye brunsnegler i hagen, så vil plantene bli spist, uansett hvilke barrierer du setter opp. Det er neppe slik at bare fordi du har ull rundt plantene, så vil brunsneglene gå til sultestreik…

Men alt som kan hjelpe litt, er velkomment i kampen mot brunsneglene. Vi fortsetter uansett å plukke og klippe snegler på våre kveldsrunder i hagen.

Les også: Nei, kjerringråd løser ikke brunsnegleproblemet
Bondebønner trenger ikke mye plass i bredden, men desto mer i høyden. Her får de klatre på en kjepp ved drivhusveggen, med jorddekke av ull.
Hvor får du tak i ull?

Snakk med en sauebonde – det finnes så vidt vi vet ingen utsalgssteder for ubehandlet saueull. Du må regne med å betale det samme som det bøndene får ved innlevering av ull, med mindre det er noen som har «ukurant ull» de ikke får levert.