Rutelilje – en veldig søt og trendy løkblomst

De siste årene har det dukket opp ruteliljer i mange vårhager. Den utrolig søte løkblomsten har vært brukt i norske hager i mange år, men har de siste årene blitt «trendy» igjen.

Rutelilje (Fritillaria meleagris) er ikke den mest prangende blomsten du kan ha i hagen, men vi synes den er utrolig kul. Den klokkeformede blomsten med det spesielle rutemønsteret gjør at du legger merke til den selv om den ikke er mer enn 20-30 cm høy.

Denne edderkoppen likte ikke at fotografen snudde opp-ned på «kuppel-teltet»…

Vi satte ruteliljer i hagen for et par år siden, og etter det har vi ikke gjort noe som helst med den. Det er utrolig kjekt med planter som kommer fra flerårige løker – det er bare å la dem stå så klarer de seg selv.

Ruteliljer kan også spre seg med frø, så hvis du lar den beholde frøkapselen til den er moden, vil du kunne få flere av disse søte blomstene i hagen etterhvert.

Bladverket på ruteliljene bør få visne ned naturlig, så plant dem gjerne sammen med stauder med mer dekorativt bladverk.

I noen hager kan ruteliljen begynne å blomstre allerede i april, hvis den står på et sted med sol. I vår hage står den i delvis skygge og blomstrer ikke før et stykke ut i mai. Men den holder det til gjengjeld gående i noen uker.

Som regel inneholder en pose rutelilje-løk både hvite og burgunderrøde varianter.

Blomsterfargen er enten mørk burgunder eller hvit, ofte før du kjøpt en pakke med de to fargene i miks når du kjøper løker. I mellom-Europa vokser ruteliljen vilt.

De veldig søte ruteliljene har vi plantet på et sted der det etterhvert blir mye skygge fra trekronene. Men tidlig på våren er det uansett nok lys til at de spirer.

Rutelilje skal være herdig til sone H7, med andre ord er den svært hardfør. Den trives i lett fuktig jord, og kan stå i lett skygge til sol. Som andre planter i liljeslekten kan den bli angrepet av liljebiller.

Les også: Nå kommer våren med løkblomster

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut