Gartner-Hildegunns tips for flotte ampler

Er du lei av at amplene dine henger med hodet noen uker etter at du kjøpte dem? Nok gjødsel, nok vann, riktige sorter og riktig produksjon er svaret på hvordan du får fine ampler, mener Hildegunn Skeide, som driver sesonggartneriet Hildegunns Blomster på Nesodden.

Siden 2013 har Hildegunn Skeide drevet sesonggartneri med utgangspunkt i tre drivhus i sin egen hage på Nesodden. Fra slutten av april og noen uker fremover selger hun frodige sommerblomster som er dyrket frem med tanke på at de skal være lettstelte for kundene.

– Jeg synes det er viktig at folk lykkes med blomstene de kjøper av meg. En ampel med sommerblomster skal holde seg fin hele sesongen, helt til frosten kommer, mener Hildegunn.

Vil du ha flere hagetips og støtte oss i Spirea? Bli abonnent på Hageguiden – et helt nytt norsk hageblad. Les mer og bestill på Hageguiden 
Million Bells blomstrer flittig selv om du ikke plukker vekk visne blomster etterhvert. Perfekt ampelplante for deg som vil ha en fin hage uten strev.
Ampler og blomsterposer

På ettermiddager og i helger i noen hektiske uker selger hun cirka 300 sammenplantede ampler og inntil 2000 sommerblomster i potter. I tillegg selger hun cirka 100 såkalte blomsterposer, som er hennes egen idé.

– Disse posene blir ofte brukt til å dyrke jordbær, men jeg tenkte at disse måtte gå an å bruke til blomster også. Fordelen med posene vs ampler er at de kan henges på en spiker på veggen. Og for meg er fordelen at jeg får brukt veggen i drivhusene til å produsere planter som jeg ellers ikke ville hatt plass til.

Telefonen til Hildegunn ringer støtt og stadig fra ivrige kunder som gjerne vil komme og handle.

Markedsføringen av Hildegunns Blomster skjer via Facebook-siden, samt jungeltelegrafen.

– I begynnelsen var det mest kunder fra nærområdet. Men nå kommer folk langveisfra. Her om dagen var det en dame fra Nord-Norge her, som kjøpte en blomsterpose hun skulle ha med på flyet, forteller innehaveren.

Denne våren har kundene stått i kø for å komme og handle hos Hildegunns Blomster.
Sesonggartneri i hagen

Tidligere jobbet Hildegunn som produksjonsgartner i mange år. Da hun begynte i en annen jobb for noen år siden, fikk hun ideen om å starte et lite sesonggartneri som et slags hobbyprosjekt.

– Sommerblomster er min lidenskap. Spesielt de sortene som bare blomstrer og blomstrer og sprer farger og glede, forteller hun.

Både produksjonen og salget av sommerblomstene skjer fra dette og to andre drivhus i Hildegunns hage.

I februar, som regel i vinterferien, starter Hildegunn opp produksjonen i gartneriet. Hun får inn bittesmå pluggplanter som blir pottet inn og satt i drivhusene for å vokse seg store til sesongstart.

Det som skiller Hildegunns måte å produsere fra det de gjør i mange større gartnerier, er at hun lar plantene vokse i takt med lys og temperatur. Hun bruker heller ikke veksthemmende midler.

– Jeg holder temperaturen lav, helt ned mot et par plussgrader og ikke noe ekstra lys. Det gjør at jeg får robuste, tette planter som har vokst relativt sakte sammenlignet med om jeg hadde pøst på med varme og lys. Plantene trenger da heller ikke å sprøytes med veksthemmende midler, forklarer hun.

Denne ampelen med «Susanne med det sorte øyet» (Thunbergia) vil bare bli flottere i løpet av sommeren, så lenge du husker å vanne, sier Hildegunn. Dette er et eksempel på en sommerblomst som ikke er så lett å få kjøpt andre steder.
Populære og mer ukjente sorter

Den populære sommerblomsten Million Bells er blant det Hildegunn selger mest av, men hun har også flere sorter som ikke er så vanlig i salg i hagesentrene. For eksempel har hun blodbeger og Thunbergia, som ofte kalles «Susanne med det sorte øyet». Disse er det mange som sår selv, men det er ikke så lett å få tak i dem som ferdige planter.

Amplene henger i drivhustaket og blir bare finere for hver dag – mye takket være nok gjødsel og Hildegunn bruker store potter som ikke tørker ut så fort.

– Alle plantene jeg har er sorter som ikke trenger mye stell for å trives etter at kunden har kjøpt planten. De må vannes, selvfølgelig, det er jeg nøye på å forklare. Den største «feilen» folk gjør er nok at de «klattvanner». For sommerblomster er det bedre å vanne skikkelig en gang i blant, enn at du vanner litt på toppen av potta hver dag, sier Hildegunn.

En ampel skal være frodig og bugne både av bladverk og blomster, mener Hildegunn.

For at en plante skal kunne fortsette å gi blomster gjennom hele sommeren til frosten kommer, må det også gjødsel til. For å hjelpe folk med dette, legger hun langtidsvirkende gjødsel i alle amplene og blomsterposene hun selger.

– Med langtidsvirkende gjødsel trenger du ikke å gjødsle mer selv. Hvis du skal bruke flytende gjødsel, må du i hvert fall gjødsle annen hver gang du vanner. Og det blir lett glemt, mener gartneren.

Hildegunn er også nøye på å velge ut de sortene av sommerblomster som ikke krever at du kniper og klipper og styrer veldig mye for at de skal holde seg fine. I ampler med flere sorter passer hun på å plante sorter som trives under samme forhold.

Ble du litt klokere nå? Vi som lager Spirea.no brenner for å spre kunnskap og hageglede. Støtt oss ved å abonnere på Hageguiden – les mer og bestill her.