Dyrke agurker i vinduskarmen

Hvis du er av den utålmodige typen er det mye bedre å dyrke agurk enn tomat og chili. Vi dyrker agurker i vinduskarmen og trenger ikke gardiner lenger.

tekst: BJØRNHILD FJELD - foto: TORE FJELD

Agurk er en type grønnsak som det er stor forskjell på smaken på den du kjøper i butikken og den du dyrker selv. Spesielt hvis du dyrker små snacks-agurker vil du få en helt annen smaksopplevelse enn med plastinnpakket slangeagurk.

Agurk kan gjerne dyrkes på en liten terrasse, og de små agurkene smaker best.
Kort tid til ferdig avling

En annen fordel med agurk vs mange andre grønnsaker er at den har veldig kort utviklingstid fra du sår frøene til du kan høste ferdige agurker. Et par måneder etter såing dukker de første agurkene opp, avhengig av sort og hvor godt du steller planten så klart.

Med andre ord kan du gjerne så agurker i mai, og høste i juli.

Den absolutt mest praktiske måten å oppbevare agurkplanter innendørs, er å binde dem opp med en tråd til gardinstanga.

Vi skal ikke påstå at vi er veldig erfarne agurkdyrkere, men litt har vi prøvd. Og siden vi ikke har drivhus, har vi konsentrert oss om agurksorter som ikke blir så utrolig store planter.

I år dyrker vi to sorter: Potteagurken «Baby F1» som gir små snacksagurker som smaker best når de er cirka 15 cm lange. Og slangeagurken Marketmore 70 som høstes når de er cirka 20 cm lange. De skal ikke pollineres, hvilket er en fordel når de starter livet innendørs uten insekter til hjelp.

Begge agurksortene vi dyrker i år, kan settes på et solrikt, lunt sted utendørs hvis du ikke har drivhus. Agurker er nemlig varmekjære vekster som er lettest å lykkes med i drivhus.

Hvis du ikke har drivhus, se etter sorter som kan dyrkes i potte eller på friland.

Agurkplanten sender ut sine egne «oppheng» som snurrer seg fast i det som er tilgjengelig.

Fordelen med å dyrke i potte, er at du kan skape et varmere klima ved at potten lagrer varme. Det gjelder særlig svarte/mørke potter.

Stell av agurkplanter

Som mye annet, er det mange ulike råd om hvordan du skal stelle, gjødsle og vanne agurkplanter.

Våre agurkplanter står ennå i veldig små potter, men vannes til gjengjeld jevnt med undervanning. Det er rett og slett fordi det ikke er praktisk å ha store potter med jord stående i vinduskarmen.

Planen er at de om en stund skal flyttes ut i en selvvanningspotte på terrassen, men vi venter til nattetemperaturen er minimum 12 grader. Akkurat agurkplanter er også veldig upraktisk å bære inn og ut etter været, så de får bli inne til det blir sommer.

Agurker får både hannblomster og hunnblomster. Hunnblomsten har en liten agurk hengende bak seg, mens hannblomsten bare er en gul blomst.

I en liten potte må du betrakte en agurkplante som nærmest et hydroponisk dyrkingsprosjekt – det må hele tiden tilføres vann og næring.

Tidligere har vi brukt en del ulike økologiske gjødselmetoder også innendørs. Men i år har vi «kapitulert». Det har nemlig vist seg at mange produkter med flytende økologisk plantenæring inneholder rester av sprøytemidler som rett og slett dreper plantene. Les mer om det her.

Bokashivann synes vi har gjort at det har blitt mye hærmygg – og vi synes ikke at hønsegjødsel og neslevann er gode alternativer innendørs. (Bokashivæske er heller ikke økologisk, med mindre du kun kaster økologiske matrester.)

Les også: Gjødsel virker – her er beviset

Vi har derfor brukt noe vanlig mineralgjødsel (flere år gammel BoGrønt plantenæring), og det har funket veldig bra. Gjenstår naturligvis å smake på agurkene, men plantene har vokst fort, ser friske og fine ut og har dannet mange agurker som nå vokser seg store i superfart.

(Skal du følge ekspertisen er en blanding av blodmel, beinmel og algomin det beste for agurkene.)

Agurkplantene lager seg seg sinnrikt system slik at den skal klare vekten av de stadig større agurkene.

Siden en agurk består av 96 prosent vann, er det derfor logisk at plantene trenger mye vann for å gi store agurker. Vi vanner ved å fylle på skåla, hver dag, eller oftere hvis sola skinner. I vannet har vi en svak gjødselblanding. På den måten får plantene jevn tilførsel av vann og næring, noe vi tror er forklaringen på at vi har fått fine planter.

Se på den spiralen som agurkplanten har sendt ut!