Har du lyst til å så egne grønnsaker og blomster til hagen? Det er ikke for sent – mange sorter kan sås nå i mai måned.
Hvis du får din hageinfo på Facebook, kan det virke som «alle» sår frøene i januar. Det er riktig noen frø som må sås tidlig for å rekke å gi avling i løpet av en kort, norsk sommer, men heldigvis er det mye du kan så nå i mai måned.
Det som kan sås nå er i hovedsak planter som har kort utviklingstid fra frø til ferdig avling.
Dette kan du så inne eller i drivhus
Dette gjelder for eksempel agurk, squash, mais og gresskar, som alle vokser veldig fort når de først kommer i gang. Sår du for eksempel gresskar inne i februar, vil du ha en gigantisk plante innen det er varmt nok til å plante ut.
For alle disse som er nevnt her, er det en fordel om de kan bli forkultivert innendørs. Dette handler først og fremst om at frøene trenger ganske høy temperatur for å spire. Blir de stående i kald, våt jord utendørs, er det en fare for at de råtner.
Hvis du sår inne må du la dem plantene stå inne til det er så varmt at disse vekstene trives – det vil si minimum 10-12 grader døgnet rundt.
Er du lei av innendørs dyrking, og har drivhus, kan du prøve å så frøene der. Fordelen med dette er at du slipper herding. For mais, for eksempel, er det også en fordel om de ikke må plantes om. Vi har derfor sådd mais i dorullhylser ute i tunneldrivhuset. Disse kan da plantes rett ut når jorda er herdig.
Fordelen med kaldsådde planter er at de blir mer robuste, men det er som sagt en fare for at de ikke spirer hvis det er for kaldt.
Bor du i Nord-Norge bør nok de nevnte plantene uansett vokse i drivhus, da de drives dårlig hvis det er kaldere enn 10 grader (og det er det ofte i en nord-norsk sommer).
Dette kan du så ute
Mai måned er også en kjempefin tid for å så grønnsaker direkte på friland. Når jorda begynner å bli varm, vil frøene spire raskt og vokse i sitt eget tempo.
For eksempel gulrøtter og pastinakk må du så direkte der de skal stå, de liker ikke å omplantes.
Hvis du ønsker å forkultivere for å unngå at spirene blir sneglespist, kan du så i melkekartonger – les om det her.
Rødbeter og andre beter bør også sås direkte ut, og du må vente til jorda er varm og det ikke er noen fare for kalde netter. Dette er fordi beter har lett for å gå i blomst hvis de blir utsatt for kulde, da «tror» de at det har vært vinter.
Andre ting som er veldig fint å så ute i mai er bønner og sukkererter. Disse vokser fort, og blir uhåndterlige hvis de sås innendørs. Ønsker du å forkultivere, er det smart å så i dorullhylser, utendørs i drivhus, drivbenk eller i en plastkasse. Det er ikke noe lurt å så i dorullhylser inne, de vil fort mugne.
Les også: Så disse frøene i dorullhylser nå
Grønnkål og svartkål, samt noen andre kålvekster, kan også sås nå i mai og senere, for å plantes ut etterhvert som du får ledig plass i kjøkkenhagen. Grønnkål vokser ikke veldig fort, men den tåler til gjengjeld frost og vi bruker den mest utover høsten og vinteren. Med andre ord er det ikke noe poeng at grønnkål og svartkål skal bli kjempestor tidlig på sommeren når det er mye annet å spise.
Så egne sommerblomster
Og hvis du vil så sommerblomster som solsikker, ringblomst, kornblomst, blomkarse og erteblomster, kan du så dette direkte direkte der de skal stå, eller forkultivere i potter hvis det ikke er «ledig» der ennå. Vi pleier å forkultivere utendørs, for å ha litt kontroll på spiringen, og så planter vi ut småplantene etterhvert som vi ser hvor det er ledig plass mellom stauder og busker.
Blomkarse og erteblomster kan med fordel forkultiveres i dorullhylser de også, da røttene ikke er så glade i å bli håndtert.
NB: Bor du i Nord-Norge og ikke har drivhus, kan det være lurt å forkultivere innendørs, slik at du har ferdige planter å sette ut i midten av juni.