Lei av å vente? Her er noe du kan gjøre i hagen nå

Er du lei av å vente på våren som aldri kommer? Her er noen oppgaver du faktisk kan gjøre i hagen (når det bare slutter å snø).

At april er lunefull har vi lært oss «the hard way» – ved at vi har plantet ut skjøre, innesådde grønnsaker på varme april-dager for så å oppleve at alt frøs ihjel. For selv om det glimter til å være solvarmt og fint over det meste av landet, betyr det ikke at det faktisk er sommer.

17. mai eller 10. juni?

Men også mai måned kan være like lunefull, selv her i Oslo der det liksom skal være H3 og gunstige forhold for hageliv. Kanskje kan vi plante ut til 17. mai – kanskje ikke. Det er værvarselet heller enn kalenderen som bestemmer.

Både i Nord- og Sør-Norge er det mange som opererer med 10. juni som den «trygge» datoen for utplanting. Det er mange uker til…

Vil du ha flere hagetips og støtte oss i Spirea? Bli abonnent på Hageguiden – og få tilgang til en hageskole i 12 deler + et helt nytt norsk hageblad. Les mer og bestill på Hageguiden 

Men det betyr ikke at vi trenger å sitte med hendene i fanget frem til det er tid for å plante ut. Selve plantingen i hagen er å regne som «desserten» – det er veldig mye som kan og bør gjøres før det er klart for å plante.

Her er noe av det vi pleier å gjøre i hagen tidlig vår:

Beskjæring av busker og trær

Noen steder i landet begynner de med beskjæring allerede i februar-mars, men vi stresser ikke og venter som regel til april. Mange steder i landet går det fint å vente til mai. Og så tar vi ikke alle beskjæringen på én dag – men klipper en busk nå og en da.

Det kan være nødvendig å klatre opp i treet for å utføre beskjæringen.

Beskjæringen av de fleste busker og trær bør gjøres om våren før veksten er kommet skikkelig i gang.

Les mer om beskjæring i denne guiden

Det er noen unntak:

Roser og vintergrønne skal ikke beskjæres mens det er frost i bakken – vent til det er «musører» på bjørka.

Vårblomstrende busker beskjæres etter blomstring – les mer om det her.

«Blødere» som for eksempel lønn, bjørk og hjertetre sier fagfolk at det er best å beskjære i juli og august.

Bringebærbusker kan beskjæres rett etter høsting – les hvordan du gjør det i denne artikkelen.

Forberede krukker og bed før planting

Har du kjøkkenhage er det viktig at du tilfører ny næring til jorda jevnlig. Grønnsaker er næringskrevende planter som bruker opp næringsstoffene som er i jorda, og i tillegg vil regn og snø «vaske bort» næring også.

Noen uker før sesongstart i kjøkkenhagen er det derfor veldig smart å gjøre klar de stedene du skal dyrke ved å grunngjødsle.

Har du bokashi-kompost kan denne graves ned i bakken et par uker før utplanting. Ferdig kompostjord – egenprodusert eller kjøpt – kan legges på toppen av jorda så vil det gradvis tilføre næring. Gressklipp eller tang vil ha samme funksjon.

Ved å tilføre ekstra jord i kasser og bed, går plantejobben raskere når det blir tid for det.

Du kan også grunngjødsle med hønsegjødsel, pelletert eller «naturell», eller annen husdyrgjødsel hvis du har tilgang til det.

Skal du plante i krukker er det smart å fylle disse med ny jord også, så er alt klart for utplanting. I krukker som vi skal ha sommerblomster fyller vi litt kvist og kvast i bånn (eller noe annet som drenerer), og ny plantejord på toppen. Har du kompost kan du gjerne blande din egen plantejord med jord fra hagen + kompost.

Vi pleier å dyrke tomatplanter i selvvanningskrukker, og tomatplanter er veldig næringskrevende. Disse krukkene har vi klargjort ved å legge et lag delvis omdannet bokashi i bånn, og Oslo kommunes nye TigerMark-jord på toppen. Da er alt klart til utplanting om 2-3 uker hvis det er «vær og føre» til det. Tomatplanter har ingen ting å gjøre ute før det er 10-12 grader døgnet rundt. De må også gradvis tilvennes sollyset, enten ved å dekke med fiberduk eller ved å bære de inn og ut i noen dager.

Les også: Herding av planter – derfor er det viktig
Legge på jorddekke

Vi er tilhengere av å dyrke med jorddekke, da dette gir mindre ugress, jevnere temperatur i jorda og unngår uttørking. Tenk deg den harde jordskorpa som blir på åpen jord – i slike forhold er det ikke enkelt å være en liten plante som skal vokse seg stor.

Les også: Fordeler og ulemper med jorddekke på bed

Jorddekke i kjøkkenhagen bør være noe som er komposterbart. Vi bruker gressklipp hvis vi har det tilgjengelig, eller løv. Rundt jordbærplantene legger vi flis.

Før årets sesong har vi også fått tak i saueull, som vi har tenkt å prøve hvordan fungerer til jorddekke.

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av Hageguiden (@hageguiden)

I et prydbed kan du gjerne dekke med dekorstein, flis, bark og eventuelt duk under. Dette funker best for busker, i staudebed funker det dårlig med duk.

I staudebedene klipper vi heller opp de visne staudene fra i fjor og legger utover jorda. Det blir «mulching» som gir mat til meitemarken.

Les også: Nei, du trenger ikke å kjøre vekk hageavfallet
Så frø utendørs

Når vi er kommet så langt på året som slutten av april, synes vi ikke det er så mye vits å så frø innendørs. Det er noen unntak, blant annet agurk, squash og melon, men ellers kan de fleste frø sås utendørs, enten i potter eller rett på voksestedet.

Ringblomster sådd i plastbegre og satt i en oppbevaringskasse med lokk fra Biltema. Et lite drivhus 🙂

Med «utendørs» mener vi ikke nødvendigvis rett på friland, men for eksempel i kaldt drivhus hvis du har det, eller i en drivbenk eller plastkasse med lokk.

Les også: Har du ikke drivhus – bruk en plastboks

OBS: Hvis du bor i Nord-Norge eller høyt til fjells i Innlandet kan det være en fordel å så innendørs også i april og mai, rett og slett for at plantene skal vokse seg store nok til å rekke å gi avling, siden vekstsesongen er så kort. Drivhus vil være til stor hjelp, siden lyset er mer enn bra nok (midnattssol), det er temperaturen og vær og vind som er utfordringen.

Det som er fint å så utendørs nå er for eksempel salat, spinat, kålvekster og sommerblomster som ringblomster og solsikker. Vi har også sådd sukkererter og mais i dorullhylser i tunneldrivhuset. Det samme kan du gjøre med blomkarse og erteblomster.

Les også: Så disse frøene i dorullhylser nå

Den store fordelen med å så utendørs er at du får robuste, kraftige planter som er tilpasset livet ute. Du vil oppleve at de ikke vokser så fort i starten, men etterhvert som det blir varmere vil de vokse som bare det. Inne-sådde planter vil ofte slite med «den vanskelige overgangen», og sture i starten etter utplanting.

Plante busker og trær

Skal du plante nye busker og trær i hagen er det fint å gjøre det nå om våren. Planter som er vinterlagret utendørs eller i kjølerom, og står ute der de selges, kan plantes så fort det ikke er frost i bakken. Hvis plantene står inne i et varmt drivhus der de selges, er det for tidlig.

Her er en liten oppskrift på hvordan du planter busker.
Busker som står i potte kan plantes gjennom hele vekstsesongen. Vår og høst er best med tanke på vanning.
Ble du litt klokere nå? Vi som lager Spirea.no brenner for å spre kunnskap og hageglede. Støtt oss ved å abonnere på Hageguiden – les mer og bestill her.

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut