Da Blomster-Svein ble hekta på alunrot

Etter at Svein Åge Opsahl gikk av med pensjon, dro han til England for å se på juleroser og kom hjem igjen som helfrelst på alunrot. Nå driver 70-åringen gartneri med Norges største utvalg av Heuchera og Heucherella og jobber 80 timers arbeidsuke.

I drivhusene på Grette gartneri i Lier har «Blomster-Svein» nylig flyttet inn flere tusen foreløpig ganske små alunrot-planter. Røde, gule, lysegrønne, lilla og nesten svarte – de stilige staudene finnes i nær sagt alle tenkelige bladfarger.

Dette bildet er beviset på at du ikke trenger å ha blomster for å få en fargerik hage.
Fargerik trendplante

Et stykke utpå sommeren kommer blomstene, som tynne spir som «svever» over bladverket.

Det er cirka 10 år siden Blomster-Svein oppdaget alunrot, og siden den gang har det blitt trendplanten «alle» vil ha. I Spirea-hagen har vi mange ulike Heuchera og Heucherella, som er de latinske navnene på alunrot.

Temperaturen inne i drivhuset var over 20 grader da vi var på besøk.

Mens andre stauder stråler i en kort blomstringsperiode, er alunrot fargerik gjennom hele sesongen. Etter en hard vinter som nå i år kan det ta litt tid før de blir fine igjen, men alunrot er overraskende hardføre til tross for det delikate utseendet.

Les også: Alunrot er dekorative om vinteren også
Det er fascinerende å studere mønsteret på bladene til de ulike alunrot-sortene.

– Jeg har hatt kunder som har kjørt ens ærend fra Folldal for å kjøpe alunrot. Hvis de kan få det til, på et sted med 40 minusgrader og snø som blåser vekk, kan alle ha alunrot, mener Svein.

Les også: Alunrot er planten du MÅ ha i staudebedet
Importeres som pluggplanter

Tidlig på våren får Svein levert tusenvis av små pluggplanter fra et gartneri i Tyskland. Disse potter han om i større potter, så vokser de seg raskt store. Kundene kommer gjerne langveisfra, og fyller opp bilen med alunrot i alle farger.

Det finnes utallige sorter alunrot, denne lyse her heter Lime Marmelade.

– Vi har mange kunder fra Sykkylven på Møre, der skal alle ha alunrot etter å ha sett det hos naboen, forteller Blomster-Svein.

Da koronaen kom og netthandelen tok av, kom Svein på at han også kunne starte nettbutikk. Så i vår har han sendt 10.000 planter til kunder over hele Norge.

– Vi sender som pluggplanter i posten. Det er folk som har bestilt over 100 alunrot på en gang. Til slutt måtte jeg stenge nettbutikken, vi  hadde ikke kapasitet til å sende mer, forteller han.

I vår drev Blomster-Svein nettbutikk for alunrot. Det var mye jobb med å pakke plantene som skulle sendes til hele Norge.
Hver plante som skal sendes pakkes inn i avispapir og vannes godt slik at de tåler transporten.

For en gartner med kremmerånd er alunrot en perfekt plante å satse på. Den setter nemlig ikke frø, slik at det ikke bare er å så nye.

– Alunrot er sterile og produseres ved hjelp av vevsformering, forklarer Svein.

Tidlig på våren er alunrotplantene ganske små, men i løpet av noen uker fyller de hele potta.

Så hvis du ønsker deg flere alunrot-planter i hagen, må du med andre ord dele dem. Akkurat det er ikke så vanskelig da planten lager sine egne avleggere.

– Du vil se at plantene løfter seg opp av bakken etter å ha stått en stund, det er fordi det er den ene måten for planten å formere seg, sier gartneren.

Det er smart å ta vare på merkelappene med bilder av plantene slik at du husker hva slags sorter du har i hagen.
Lite gjødsel og godt drenert jord

I utgangspunktet er det ikke mye «hokus pokus» å få alunrot til å trives. Vår erfaring er at de ofte er lettere å få til å trives i potter enn i bed. Hardførheten varierer fra sort til sort, men mange klarer seg fint til H6-H7.

Les også: Alunrot trives best i krukker
Det blir aldri for mye alunrot i hagen! Her har Bjørnhild sikret seg noen flere varianter vi ikke har fra før.

Vi hageeiere har ofte en tendens til å skulle gi veldig mye omsorg til plantene våre, men det funker ikke nødvendigvis så bra med alunrot.

– Alunrot er en Saxifraga, altså en sildre. Disse skal ikke ha mye gjødsel, da blir de ikke noe fine. Sett dem i jord med mye sand, så trenger du ikke å gjøre så mye mer, råder Svein.

Alunrotplantene tilvennes gradvis et liv utenfor drivhuset.

Og hva du enn gjør – ikke sett plantene i kjelleren eller i garasjen for overvintring. Det vil de like svært dårlig.

– Har du dem i en potte, legg den på siden så den ikke blir full av vann, er Blomster-Sveins råd.

Travel pensjonist

Pensjonist-tilværelsen ble nok litt travlere enn han hadde sett for seg for Svein Åge Opsahl. Sesongen starter med stemor, som han selger noen tusen av i løpet av noen hektiske vår-uker.

– Jeg herder dem godt slik at de tåler godt å plantes ut tidlig, sier han.

Les også: God påske med stemor fra Blomster-Svein
Innimellom alle alunrotplantene er det plass til røde begonia.

Når det er tomt for stemor, får alunrot flytte inn i drivhuset. Og litt utpå høsten er det juleroser og himmelsk bambus som overtar plassen. Så det er noe å gjøre nesten hele året.

Vil du ha flere hagetips og støtte oss i Spirea? Bli abonnent på Hageguiden – og få tilgang til en hageskole i 12 deler + et helt nytt norsk hageblad. Les mer og bestill på Hageguiden 
De små pluggplantene må pottes om i større potter for å kunne vokse videre.

 

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut