Hvilken bokashi-bøtte er best – Loop eller klassisk?

- Innhold fra Spirea.no -
For små husholdninger som er opptatt av estetikk er Loop den beste bokashi-bøtta. Skal du likevel ha den på vaskerommet, kan du like godt velge den klassiske.

SPONSET PRODUKT

For en stund siden fikk vi tilsendt to startsett for bokashi fra forhandleren Bokashi Norge. De ønsket at vi skulle teste hvilken løsning for bokashi-bøtte vi synes fungerte best.

Den klassiske bokashi-bøtta har vi snart et års erfaring med, så den vet vi at fungerer bra. Men Bokashi Loop var et nytt bekjentskap.

- Innhold fra Spirea.no -
Les også: Bokashi – den enkleste måten å kompostere matavfall
Fordeler med klassikeren

Den klassiske bokashi-bøtta har størst volum, den rommer hele 15 liter. Hvis dere er mange personer i huset og har mye matavfall er dette den beste løsningen dersom dere ikke ønsker å ha mange bøtter.

For vår familie som består av 3 personer, pluss et par ekstra ungdommer som kommer på besøk innimellom, tar det cirka 2 uker å fylle opp en klassisk bokashi-bøtte. Det betyr at vi egentlig ikke trenger mer enn to bøtter for å «holde rytmen».

Hvis du ønsker å tappe av bokashivæske og bruke til gjødsel på for eksempel stueplanter og planter i krukker, synes vi tappekranen på den klassiske bøtta er bedre enn Loop.

Den klassiske er også veldig enkel å rengjøre fordi risten i bunnen er løs og kan tas ut når den skal vaskes.

Og til slutt må det nevnes at Bokashi klassisk har en vesentlig lavere pris enn Bokashi Loop.

Med den klassiske bokashibøtta følger det med et lite redskap som er ment for å presse sammen matrestene.
Ulemper med klassikeren

Hvis du ønsker å oppbevare bokashi-bøtta i kjøkkenbenken, er den klassiske ofte for stor til å få plass.

Det er heller ikke like lett å presse sammen avfallet som legges i bøtta med den lille «presseren» som med det spesielle lokket i Loop.

Vi synes heller ikke at Bokashi klassisk egner seg til å stå fremme på kjøkkenet, det er en bøtte som passer best til å stå på vaskerommet eller et annet sted du ikke ser den så godt.

Fordeler med Loop

Hvis du er opptatt av å ha en bokashibøtte som passer inn i interiøret på kjøkkenet, er Loop et bedre valg enn klassisk. Den er mindre og lettere å plassere enten du vil ha den oppå kjøkkenbenken eller inne i benken.

Vi liker også veldig godt pressemekanismen med det ekstra lokket som gjør at det er lettere å få ut luft, og det blir ikke lukt.

Det ekstra lokket på innsiden av Bokashi Loop gjør at matrestene kan presses sammen, og det blir ikke lukt.

Selv om Loop bare rommer 8-9 liter, får du plass til mye avfall fordi det er så enkelt å presse det sammen.

Hvis du bor alene eller har lite matavfall, synes vi at Loop er en god løsning.

Ulemper med Loop

Selv om vi ikke er mange i huset, og heller ikke produserer mye matavfall, tok det bare en drøy uke å fylle opp en Loop-bøtte. Med andre ord må vi ha mer enn to bøtter hvis vi skal bruke Loop.

Vi synes heller ikke at tappekranen for bokashivæske fungerer like bra som på den klassiske bokashi-bøtta.

Tappekranen på Loop synes vi ikke fungerer like bra som på den klassiske.

I tillegg er prisen ganske høy på Loop sammenlignet med den klassiske.

Må man kjøpe bokashi-bøtter?

Nei, det er fullt mulig å kompostere matavfall med bokashi uten å kjøpe de spesiallagede bøttene fra Bokashi Norge. Alt du trenger er en bøtte med et lufttett lokk. Da trenger du bare å kjøpe strø.

Vi synes imidlertid det er praktisk å ha en fiks-ferdig bøtte med tappekran og rist i bunn – og et bokashi startsett er jo en engangsinvestering.

Les også: Hvordan unngå at hagekomposten blir et sneglehotell

 

 

- Innhold fra Spirea.no -