Vi sådde to agurkfrø av samme sort samtidig, de spirte samtidig og ble plantet i samme jord og like stor potte. Mens den ene har vokst seg stor og fin, er den andre lysegrønn og bitteliten. Hvorfor? Fordi bare den ene har fått gjødsel.
tekst: BJØRNHILD FJELD - foto: TORE FJELD
De fleste husker å vanne plantene sine, men er ikke like flinke til å gjødsle. Det som skjer med planter som ikke får gjødsel er at de nesten slutter å vokse.
Gule blader = næringsmangel
Et typisk tegn på næringsmangel er at bladene blir lysere, først lysegrønne og til slutt gule.
Agurk er en plante som trenger god tilførsel av både gjødsel og vann. Så lenge de står innendørs er det mest praktisk å vanne med en eller annen form for flytende gjødsel.
Som mange andre ønsker vi å dyrke etter økologiske prinsipper, i hvert fall så økologisk som mulig. Vi har derfor gjødslet både med bokashivann og ulike former for økologisk gjødsel, men det har ikke fungert optimalt, synes vi.
For ordens skyld: Bokashi er kun økologisk hvis du fyller den utelukkende med økologiske matrester.
For en stund siden kom også nyheten om at flere produkter med flytende økologisk plantenæring inneholder rester av sprøytemidler som rett og slett tar livet av plantene. Så det har gått opp for oss at et økologisk-stempel ikke nødvendigvis er et kvalitetsstempel.
Les mer om den økologiske gjødselskandalen her.
Kunstgjødsel inne – naturgjødsel ute
Når vi dyrker utendørs har vi god erfaring med å bruke hønsegjødsel, vanligvis i pelletert form. Skal vi ha gjødselvann til krukker ute, kan vi blande det ut i en kanne.
Men vi har ikke så veldig lyst til å ha hønsegjødsel inne i stua – det lukter nemlig ikke spesielt godt…
Derfor har vi i det siste gått over til å bruke flytende mineralgjødsel til planter som står innendørs. Mineralgjødsel = kunstgjødsel, men det betyr ikke at det er «gift» som noen tror.
Kunstgjødsel inneholder de samme næringsstoffene som naturgjødsel – den er bare ikke laget av organisk materiale.
Og, beklager å måtte si det, plantene vokser bedre med kunstgjødsel enn med bokashivann. Godt mulig de ville vokst bedre med «gullvann», men vi har ikke så lyst til å ha tiss inne i stua heller:-)
Synes du gjødsling er et vanskelig tema? Lær hvordan du gjødsler riktig
Hvordan vet du hva som er nok gjødsel?
Er du nybegynner innen dyrking er det ikke alltid så lett å vite om plantene har fått nok gjødsel eller ikke. Når plantene er små, skal man ikke gjødsle for mye heller, det kan bli for sterkt.
Plantejord som du kjøper inneholder litt gjødsel, nok til en uke eller to. Så de første par ukene etter omplanting, trenger du ikke å gjødsle. Men etter det må plantene få gjødsel. Vi pleier å gjødsle med svakt gjødselvann hver eneste gang vi vanner. Da får vi fine planter som vokser og trives godt.