Utnytt hagens glemte områder

- Innhold fra Spirea.no -
Når våren kommer er det lett å føle seg heldig hvis man har en hage. Den trenger slett ikke å være stor for at man skal kunne ha stor glede av den. Og noen ganger er hagen faktisk større enn man tror, hvis man utnytter dens fulle potensiale.

ANNONSE FOR FORBRUKSLÅN.NO

Utfordringer gir muligheter

Mange har et område av hagen som ikke benyttes fullt ut. Det kan være at det er ulendt og bratt, eller gjengrodd med ugress og kratt. Hvis et område av hagen har mye skygge har det også lett for å bli litt «glemt», men det er det ingen grunn til.

Dette er utfordringer som gjelder i både små og store hager, men som det finnes løsninger på. Våren er den beste tiden for å utbedre slike «glemte rom» i hagen.

- Innhold fra Spirea.no -
Ulendte og bratte områder

Vi vil gjerne ha plane flater utendørs, enten det er for å legge plen, plante blomster eller dyrke grønnsaker. Likevel går det fint an å utnytte områder som er bratte.

Hvis et uutnyttet areal kun er ujevnt er det en god løsning å planere. Dersom det er snakk om et lite område kan det hende du klarer det med pågangsmot, spade og spett. Er det litt større, og kanskje med røtter fra busker og trær, kan det være at du trenger maskinhjelp for å gjøre jobben.

Det finnes flere muligheter for å leie utstyr til hagen, dersom du ikke ønsker å kjøpe det. For eksempel kan du finne minigraver, kvistkutter og annet utstyr hos Hagemaskiner AS.

Avsatser

Hvis du har en bratt skrent på tomten din så lar den seg ikke planere. Da er det en god løsning å grave ut avsatser. Hvor mange og hvor store avhenger av størrelsen på skrenten. Hvis den er stor kan du grave relativt dype avsatser, og eventuelt bygge en støttemur i stein for å stabilisere massene.

Det er også mulig å lage avsatser hvor du setter store plantekasser, med eller uten bunn. Når du planter vekster i en skråning er det også lurt å tenke over hva slags røtter plantene har. Det kan være en fordel å plante noe som har lange røtter, og som bidrar til å holde på massene. Du får god hjelp til å velge gode planter og trær hvis du snakker med en gartner på et hagesenter.

Hvis du lager en litt romslig avsats kan du også bruke den til å plassere ut hagemøbler, og få et helt nytt hagerom.

En annen, svært enkel, utnyttelse av bratte områder er å plante bærbusker der. De klarer seg nesten selv, og krever ikke mye utjevning på forhånd.

Gjengrodd

Overraskende mange hager har gjengrodde områder som får lov å leve sitt eget liv. Det kan være sjarmerende, men det kan også skape grobunn for ugress og brunsnegler hvis det får stå urørt. Om våren, før vekstene har kommet for langt, bør derfor slike områder ryddes. Da er det lurt å grave dypt, og fjerne uønskede vekster og røtter.

Selv om det er et skyggefullt område kan det få god utnyttelse. Mange busker og planter, ikke minst stauder, er glad i litt skygge.

Pizzaovn

Et helt annet bruksområde er å bygge, eller sette opp, en utendørs pizzaovn på slike «glemte» steder i hagen, etter at de har blitt ryddet. Pizzaovner blir stadig mer populære, og kan brukes til alt fra å lage nydelig, italiensk pizza til å bake imponerende brød og steke kylling til middag. De trenger ikke sol, og passer utmerket på et skyggefullt sted.

Utendørs ovner kan enten kjøpes helt ferdige, eller som byggesett. Man kan også bygge de helt fra grunnen av. Det finnes mye informasjon om å bygge pizzaovn på internett, for eksempel på nettstedet Gjordetselv.no.

Forbrukslån kan hjelpe

Våren er gjerne den beste tiden for å utbedre og fornye hagen. Selv om vi gjør mye av jobben selv, koster det en del med utstyr og materialer. Hvis man ikke har tilstrekkelig med oppsparte midler kan det være hjelp i å søke om et forbrukslån. Det er som regel billigere enn å bruke opp kreditten på kredittkortet, dersom man ikke kan betale kredittkortregningen innen forfall.

Du kan finne informasjon og gode råd om forbrukslån her.

Låneeksempel: 65.000 kr. o/5 år: Eff.rente 16,33%. Kostnad 28.244 kr. Totalt 93.244 kr.

Betal innen forfall

Fra nettsiden Forbrukslån.no kan du lett søke om lån hos en rekke banker, som blant annet Sbanken og Bank Norwegian. Det er lurt, fordi du da kan være sikker på at du velger den banken som tilbyr lavest rente.

Husk imidlertid på at forbrukslån alltid har relativt høy rente. Det er derfor lurt å benytte lånekalkulatoren på nettsiden, for å raskt regne ut hva et lån vil koste deg i måneden, og hvor mye det vil koste til sammen. Vær trygg på at du klarer å betale det tilbake så raskt som mulig, for eksempel så snart du får feriepenger utbetalt.

På den måten kan du nyte en flott hage, uten bekymringer for betalingen.

HELE DENNE ARTIKKELEN ER EN ANNONSE FOR FORBRUKSLÅN.NO

- Innhold fra Spirea.no -