Nå er Oslos «kommune-jord» blitt enda bedre

De som bor i Oslo har i mange år kunne kjøpe super plantejord på kommunens gjenbruksstasjoner. Nå er Tigerjord skiftet ut med den torvfrie plantejorda TigerMark.

Torv i plantejord er lite miljøvennlig, og mange av produsentene jobber med å finne gode alternativer til torv. Nå har Oslo kommune funnet løsningen: Markkompost + noen hemmelige ingredienser.

Den nye plantejorda til Oslo kommune er fri for torv og selges i sekk på gjenbruksstasjonene.

Det er mange år siden uttak av torv til bruk i hager og blomsterkasser fikk et dårlig rykte. Når torv tas ut frigis både CO2 og metangass, som fører til global oppvarming.

Regjeringen har som mål at torv i jordproduksjon skal fases ut for privathusholdninger innen 2025 og næringsdrivende innen 2030, men det har hittil ikke vært flust av gode alternativer til torv.

- Innhold fra Spirea.no -
Hageavfall blir til plantejord

Oslo kommune har i mange år samlet inn hageavfall fra kommunen innbyggere, som er blitt kompostert og solgt tilbake i form av rimelig og næringsrik plantejord.

– Den rene Oslokomposten er for sterk til å plante i. Men den er super til å bruke som jordforbedring av eksisterende jord, eller som jorddekke, forklarer Harald Aanes, i Oslo kommune kjent som «kompostkongen».

Tidligere denne uka tok Harald Aanes oss med på en omvisning på komposteringsanlegget på Grønmo. Dette er ferdig TigerMark-jord.

Hittil har kommunen blandet sin egen plantejord som de har solgt i sekk og bulk, under varemerket Tigerjord. I denne jorda er Oslokomposten blandet med torv, som har gode egenskaper når folk skal plante i krukker og kasser.

Meitemark ble løsningen

– Jeg har holdt på i 4-5 år nå for å finne en erstatning for torva, og det har ikke vært lett. Men nå har vi funnet en veldig god løsning: Markkompost. Det er rett og slett bæsjen til meitemarken. Vi fôrer marken med kompost og kaffegrut. Markkomposten er naturlig gjødsel med nitrogen, som holder godt på næring og fuktighet, forteller Aanes, som blant annet har vært på besøk i markkomposteringsanlegg i Østerrike for å lære om hvordan det kunne gjøres.

I løpet av 1 år blir det innleverte hageavfallet til ny, fin kompost.

Dette gjør at Oslo kommune nå kan tilby torvfri og ikke minst kortreist plantejord til sine kunder. Mange av de eksisterende torvfrie jordproduktene som selges i hagesentre, er nemlig basert på råvarer importert fra Asia.

Det nye produktet har fått navnet TigerMark, og vil bli solgt både i sekk og etter hvert trolig i storsekk. For å få skikkelig fart på produksjonen ønsker Aanes å få bygget et stort markkomposteringsanlegg for å gi de nyttige markene best mulig arbeidsforhold. De trives best i 20 varmegrader, så det må være inne i en bygning.

Foreløpig selges TigerMark i 20 liters sekker, og de kan kjøpes på alle Oslos gjenbruksstasjoner, som holder åpent selv om hagesentrene i skrivende stund må holde stengt.