Dennis Asbjørnsen (23) brenner for å få flere til å oppdage gleden ved å dyrke sin egen mat. I hans Stavanger-hage er nesten alle plantene spiselige.
– Da jeg var yngre skjønte jeg aldri hvorfor faren min hadde busker og trær som var prydplanter, der han i stedet kunne hatt frukttrær og bærbusker. Nå som jeg har fått min egen hage, bestemmer jeg akkurat hvordan den skal være, og jeg vil ha en spiselig hage, sier Dennis, som følges av 20.000 på Instagram-profilen @spiselighage.
I tillegg til å dyrke selv, er han opptatt av å motivere og inspirere andre til å prøve å dyrke noe de kan spise i hagen.
– Bare prøv. Du trenger ikke å starte med en stor kjøkkenhage, start i det små. Det å kunne dyrke egen salat eller kål, det gir en utrolig mestringsfølelse, mener han.

Grønnkål i kolonihagen
Det er ikke så veldig vanlig at unge gutter er opptatt av hage og dyrking, men for Dennis fra Stavanger er dyrking blitt en altoppslukende hobby.
– Det startet med at jeg for noen år siden fikk lov til å prøve å dyrke i kolonihagen til en kollega. Det første jeg startet med var grønnkål. Jeg hadde en pakke frø og sådde alle frøene. Jeg tenkte at grønnkål var som salat og tenkte ikke over hvor mange planter det ble. Etterhvert hadde hele kolonihagen fått grønnkål av meg, forteller han.
Les også: Vi høster grønnkål og rosenkål på julaften

I 2018 kjøpte han enebolig i landlige omgivelser på Hundvåg i Stavanger, og kunne starte kjøkkenhage-livet for alvor.
– Jeg satte ut pallekarmer i hagen allerede før jeg hadde overtatt huset. Det som var i hagen fra før var stort sett bare plen, samt tre store frukttrær som ikke hadde blitt beskåret på mange år.

Hagestue og drivhus
Det tok ikke lang tid før plenen var erstattet med dyrkingsbed fylt til randen av grønne godsaker. Dennis bygget også hagestue på 25 kvadratmeter som han bruker til forkultivering.
– Nå er det så mange planter at det går nesten ikke an å gå på gulvet, sier han.
Denne våren kommer det også et nytt drivhus på plass, som erstatning for tunneldrivhus som ble tatt av vinden. Da vil tomatplantene få bedre forhold også.

– Jeg liker best å dyrke ting som er enkelt og går ganske fort før det blir avling. Grønnkål er favoritten, jeg elsker at den kan høstes hele vinteren og utover våren året etter såing. Andre kålvekster som brokkoli er jeg også veldig glad i. Og så squash og gresskar som vokser utrolig fort, har jeg mye av, forteller Dennis.
Les også: Kjøkkenhage for dummies – dette er lettest å dyrke

Han er ikke så opptatt av at vekstene er sjeldne eller kompliserte, det viktigste er at de kan spises.
– Jeg synes det er luksus å kunne gå ut i hagen og hente mat, sier han.
Han spiser mye av avlingen selv, i tillegg til at han gir bort til naboer og familie. Og så har han høner i hagen som gjerne overtar det som er blitt overmodent.

Starter tidlig
I Stavanger som ligger i klimasone H1 kommer våren vanligvis tidlig, og det går an å sette poteter allerede i mars måned.
– Jeg begynner å så allerede i januar og februar, og planter vanligvis ut i mars og april. I vår har det vært kaldt og sein vår, så jeg har ikke fått plantet ut så mye. Det er en del jobb, men jeg synes det er veldig kjekt, sier 23-åringen som til daglig jobber i Stavanger kommune.
SENERE I ÅR SKAL VI SOM LAGER SPIREA.NO PÅ BESØK I HAGEN TIL DENNIS FOR Å LAGE REPORTASJE TIL HAGEGUIDEN – ET HELT NYTT NORSK HAGEBLAD.
