Dyrk gressløk – kjøkkenhagens enkleste plante

Gressløk er en utrolig enkel og anvendelig, flerårig plante i kjøkkenhagen. Den overlever «alt» og kan brukes til mye mer enn eggerøre.

Har du en gammel hage, har du sannsynligvis en tue gressløk gjemt et eller annet sted. For har du først plantet gressløk, så har du gressløk. Men heldigvis er ikke gressløk slik at den sprer seg uhemmet, den holder seg pent og pyntelig på plassen sin hvis du ikke flytter den selv.

Hardfør og anvendelig

Gressløk er svært hardfør, i motsetning til mange andre urter som ikke overlever vinteren i Norge. Vi har en gressløktue i en ganske liten potte på terrassen som har begynt å vokse for lenge siden – til tross for at det i vinter har vært ned mot minus 20 grader og ikke noe spesielt varmt vårvær etterpå heller.

Gressløk og oregano er hardføre planter som klarer seg fint i en krukke ute.

Du kan plante gressløk rett i jorda i hagen, i en kasse sammen med andre urter eller i en potte – den trives like godt. Så lenge du husker å vanne i tørkeperioder (hvis den står i potte), skal det mye til å ta livet av gressløk. Det er heller ingen spesielle sykdommer eller skadedyr som angriper den.

Les også: Urter er perfekt å plante i krukker

Hvis du skal starte med kjøkkenhage, er kanskje ikke gressløk den mest spennende planten du kan tenke deg. De fleste tenker ikke på at gressløk kan brukes på samme måte som annen løk i mange ulike matretter.

Ta med en neve gressløk og sett en ekstra spiss på middagen.
Høstes tidlig om våren

Den store fordelen med gressløken er at den kan høstes tidlig på sesongen, lenge før vi har andre typer løk å høste. I stedet for å bare bruke den som et lite dryss på eggerøre, kan vi høste større mengder og steke i olje som basis for supper og gryteretter – akkurat som vi gjør med gul kepaløk.

Les også: En pose setteløk = nok løk til flere måneder
De fleste har en tue gressløk som de bruker til eggerøre. Men se så lekkert det er med mengder av gressløk! Blomstene er også spiselige.

Hvis vi høster gressløk jevnlig, vil den fortsette å vokse opp så vi kan høste på nytt. Lar vi den stå vil den etterhvert blomstre, med noen utrolig vakre lilla blomster som humlene elsker. Blomstene er også spiselige, forresten.

Hvordan skaffe gressløk?

Som tidligere nevnt så er ikke gressløk en invaderende vekst som sprer seg uhemmet i hagen. Den er imidlertid lett å dele hvis du ønsker å ha gressløk flere steder.

Så hvis du ikke har gressløk selv, kan du for eksempel spørre om å få en liten bit av noen som har en tue i hagen.

Gressløk bør du ha både hjemme og på hytta.

Et annet alternativ er å plante ut en gressløk-plante du kjøper i matbutikken eller i et hagesenter. Det er vanskelig å få gressløk til å trives inne på kjøkkenbenken, men ute i hagen eller i en større potte på terrassen vil den raskt vokse seg større og sterkere. Stilkene vil bli tykkere hvis gressløk får bedre plass å vokse på, men smaken er like god.

Gressløk er i slekt med Allium (prydløk), og får vakre lilla blomster om sommeren.

Det er også mulig å så gressløk fra frø, det har vi aldri prøvd, men det skal fungere fint det også. Det bare tar litt lengre tid før du har en plante du kan høste fra.

Gressløk trives både i sol og skygge, og i all slags jord. Den vil som alle andre vekster vokse enda bedre hvis den får litt gjødsel i ny og ne, men er generelt lite kravstor. Kan det egentlig bli enklere?

Les også: Kjøkkenhage for dummies – dette er lettest å dyrke

 

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut