Her kan du kjøpe settepoteter

I 2020 ble det utsolgt for settepoteter mange steder – så hvis du ikke har bestilt ennå, kan det være lurt å gjøre det. I denne artikkelen får du en oversikt over noen av butikkene som selger settepoteter.

Lurer du på hva settepoteter er, spør du kanskje? Jo, det er rett og slett poteter som er oppbevart fra året før, med det formål at det skal settes i jorda for å gi nye poteter året etter.

1 settepotet kan gi cirka 1 kilo nye poteter, tenk på det!

Les også: Vi slår et slag for poteten

Hvis du dyrker poteter selv, kan du ta vare på noen som du lagrer mørkt, tørt og kjølig til året etter, for å bruke som settepoteter. Hvis det for eksempel er noen poteter som blir grønne og ikke kan spises, er disse fine å bruke som settepoteter.

OBS: Hvis du har opplevd sykdom på poteter, må du IKKE bruke poteter fra denne avlingen som settepoteter.

Vil du ha flere hagetips og støtte oss i Spirea? Bli abonnent på Hageguiden – og få tilgang til en hageskole i 12 deler + et helt nytt norsk hageblad. Les mer og bestill på Hageguiden 
Poteter kan settes med rundt 30 cm avstand mellom hver.
Kjøp sertifiserte settepoteter

Hvis du ikke har tatt vare på settepoteter fra egen avling, må du kjøpe egne, sertifiserte settepoteter. Du må IKKE ta poteter som du kjøper i butikken og sette i jorda, da disse kan ha med seg plantesykdommer vi ikke ønsker å ha i Norge.

De som produserer settepoteter for salg må forholde seg til en egen Forskrift om settepoteter og det er Mattilsynet som sertifiserer settepoteter.

Kravene til settepoteter er at de skal være sortsekte, fri for smitte av kjente potetsykdommer og virus, skal holde god kvalitet og være friske og fine slik at de spirer raskt.

Det er viktig å bruke sertifiserte settepoteter, i hvert fall det første året. Etter det kan du ta vare på noen poteter som du bruker til settepoteter neste år.
Noen utsalgssteder for settepoteter
  • Hagesentre – både Hageland-kjeden og Plantasjen selger settepoteter, som regel i esker på 2,5 kg eller 5 kg. Noen hagesentre selger også i mindre pakninger, eller i løs vekt for deg som bare skal dyrke i en pallekarm eller potte.
  • Felleskjøpet selger settepoteter i større kvanta, fra 5 kg og oppover.
  • Plukkselv.no tar i mot forhåndsbestilling på settepoteter i 5 kg pakninger.
  • Gardenliving selger settepoteter i nettbutikken i 2,5 kg pakninger.
  • Hageglede selger også en del sorter settepoteter i nettbutikken, i 1 kg og 2,5 kg pakninger.
  • Nettbutikken til Rom Hagemiljø, Dinlokalegartner.no, har også godt utvalg av settepoteter i 2,5 og 5 kg pakninger.
  • Har du en potetbonde i nærheten, kan det hende de selger settepoteter direkte til forbrukere, dersom de er godkjent for dette.
Det går an å legge settepotetene lyst til groing noen uker før de skal settes.
Hvor mye settepoteter trenger du?

Som tidligere nevnt, kan 1 settepotet gi cirka 1 kg nye poteter. Hvor mye avling du får til, handler naturligvis om mye forskjellig – vekstforhold, gjødsling og ikke minst når du begynner å høste potetene. Vi liker å ta potetene fra de er ganske små, da de minste smaker best. Hadde vi latt dem stå i jorda lengre, hadde de naturligvis blitt større, men vi dyrker ikke poteter med tanke på en krisesituasjon og ikke har vi lagringsmuligheter heller.

Vekten pr potet varierer med sort, men i en eske på 2,5 kg vil det være 30-50 poteter. Når du dyrker i hagen og ikke i en potetåker kan du sette potetene med 30-40 cm avstand mellom hver settepotet i alle retninger.

Sist sommer hadde vi en potetåker på cirka 15 m2, da fikk vi plass til 5 kg settepoteter. Da kunne vår familie med fire voksne høste og spise (mye) poteter fra juli til slutten av oktober, pluss gi bort noe.

Skal du dyrke poteter i en pallekarm eller noen krukker, holder det med andre ord lenge med et par kg settepoteter, eller mindre hvis du får tak i. I motsetning til frø er det vanskelig å lagre settepoteter til bruk senere år. Det er derfor lurt å gå sammen med andre om å kjøpe settepoteter, sånn at du får brukt opp alt.

Les også: En pose setteløk = løk til flere måneder

Det første året vi dyrket poteter, hadde vi bare denne lille trekantkassa til rådighet.
Hvilken sort skal du velge?

Hvis du bare har begrenset plass til dyrking, vil vi anbefale å satse på en sort tidligpoteter. Vi har dyrket en sort som heter Juno flere ganger, den gir veldig tidlig avling, allerede etter et par måneder. Andre tidligpotetsorter er for eksempel Berber, Hassel og Aksel.

«Ulempen» med tidlier at de blir monsterstore hvis de står i jorda lenge, og da smaker de ikke så godt. De tåler heller ikke så godt lagring, tidligpoteter er for ferskkonsum.

De fleste «vanlige» potetsorter kan høstes cirka 3-4 måneder etter setting. Asterix, Beate, Pimpernell og Kersh Pink er sorter som er gode for lagring. Hvis du ikke har egnet plass til oppbevaring, er det bare å la dem stå i jorda til frosten kommer. Har du en kald kjeller eller kjølerom kan du ta dem opp og lagre i flere måneder hvis du ønsker.

Etter cirka to måneder i jorda kunne vi begynne å høste Juno-poteter.
Når skal du sette poteter?

Det er mye snakk om vintersåing og «vinterodling» for tida, men akkurat når det gjelder poteter er det ikke annen råd enn å vente til jorda er klar. De fleste steder i Sør-Norge er begynnelsen av mai riktig tid for å sette poteter, i Nord-Norge kan du vente en måned senere.

Les også: Vi setter poteter i ugress og papp

Det går an å lysgro potetene i vinduskarmen for å få dem til å spire raskere. Det er også noen som forgror noen poteter i en potte med jord, for å ha avling som kommer raskere.

Uansett er det ikke noe poeng å sette potetene ut før jorda er cirka 8 grader varm og det er slutt på frostnetter. Legg eventuelt litt fiberduk over i starten, det gjør at jorda holder seg varmere hvis det er stor forskjell på natt- og dagtemperatur.

Lykke til!

Denne artikkelen er laget av oss i Spirea.no – som du kan lese helt gratis. Kan du tenke deg å støtte vårt arbeid med å lage journalistikk om temaer du er interessert i? Bli abonnent på Hageguiden for kun kr 249 for et helt år – les mer og bestill på Hageguiden.no

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut