Så inne = stå inne. Så ute = stå ute.

Kan man spire frøene på badegulvet og så sette plantene ut i hagen? Og hva med planter som spirer utendørs, bør de settes inn i varmen for å vokse bedre? På denne tiden av året er det ikke rart om nybegynner-dyrkere blir litt forvirret.

For å svare på de innledende spørsmålene:

Nei, du kan ikke få frøene til å spire innendørs først, for deretter å flytte dem rett ut i vind, blåst og nattefrost. Da vil plantene dø, selv om det du har sådd er stauder som i utgangspunktet tåler frost.

Vil du ha flere hagetips og støtte oss i Spirea? Bli abonnent på Hageguiden – og få tilgang til en hageskole i 12 deler + et helt nytt norsk hageblad. Les mer og bestill på Hageguiden 
Tomatplanter har ingen ting å gjøre utendørs før det er minst 10 grader døgnet rundt. Derfor står de under vekstlys i kjelleren. (Dette bildet er fra et annet år, vi har ikke så store tomatplanter ennå.)

Og planter som er sådd og spirer utendørs, skal fortsette å stå ute og utvikle seg i sitt eget tempo.

Det samme gjelder når du kjøper planter i et hagesenter: De som står ute, tåler å plantes ute. De som står inne, må du vente med å plante ut i hagen til det blir like varmt ute som inne.

Les også: Vi tester vintersåing av grønnsaker
Det er lenge å vente…

En vanlig «nybegynnerfeil» mange gjør, er å flytte grønnsakplanter og blomster som er sådd innendørs, rett ut i hagen før det er varmt nok. Varmt nok vil si at det i hvert fall ikke er fare for nattefrost. Men for varmekjære planter, som tomater, agurk og chili, bør det være minst 10 grader døgnet rundt før de settes ut.

Når plantene har stått ute en stund, vil de tåle utendørslivet bedre. Men det er OVERGANGEN som er problematisk. Vi er mange som har mistet planter på grunn av for tidlig utsetting.

Ved å dekke plantene med fiberduk om våren, skaper du bedre mikroklima og beskytter mot vær og vind.

Tips: Gjør det til en regel at du alltid dekker plantene med fiberduk den første tiden etter utplanting.

I Nord-Norge og Innlandet kan det ofte være nattefrost i slutten av mai, så det anbefales ikke å flytte ut inne-sådde planter før i juni. Andre steder kan det hende du kan flytte ut plantene tidlig i mai, men det gjelder ikke alle år. For eksempel var det i 2020 nattefrost i mai her hos oss i sone H3-4, og det var slutten av mai før tomatplantene fikk komme ut.

Og selv om temperaturen er høy nok til utsetting, er det likevel ikke bare å sette planter som har stått i vinduskarmen eller i vekstrom, rett ut i sterkt sollys. Planter som har stått inne må nemlig herdes.

Les om herding av planter her
Vi sår for mye, for tidlig

Det er veldig lett å bli for ivrig, når de fristende frøposene kommer i posten, og vi bare vil ha vår og sommer, NÅ. Til å begynne med er plantene søte og små og ikke så vanskelig å finne plass til, men etterhvert blir både potter og planter større.

En smart måte å løse dette plassproblemet, er at du heller forkultiverer planter utendørs eller i drivhus. Sett frøpottene til spiring i en kaldbenk/drivbenk, drivhustunnel eller en helt vanlig plastboks med lokk hvis det er det du har tilgjengelig.

Plastbokser med lokk funker utmerket som drivhus for solsikker og ringblomster som vi sår i april for å ha noe å plante ut etter at tulipanene er avblomstret.

I tillegg til at du slipper å styre med «innendørs gartneri» i månedsvis, får du robuste planter som har fått masse lys og passe temperatur.

Les også: Har du ikke drivhus – bruk en plastboks
Hva MÅ vi så inne?

Etter en del prøving og feiling har vi kommet frem til at chili, paprika, aubergine, artisjokk, purre og sellerirot må sås inne i januar-februar. Det samme gjelder noen sommerblomster som bruker lang tid på å utvikle seg.

Gresskarplanter vokser fort. Denne sådde seg selv i en potte, men rakk fint å lage store gresskar på høsten.
Les også: Dette kan du så i januar og februar – vent med resten

Tomater må også sås inne, men kan vente til mars. Og agurker, squash og gresskar kan sås inne i april/mai. Disse krever mye varme, så må uansett stå i en lun krok, eller i drivhus.

Alt annet kan du i prinsippet så utendørs.

Men, går det ikke mye fortere å forkultivere innendørs? Nja. Vår erfaring er at det er vanskelig å gi planter optimale vekstforhold inne. Det blir som regel for lite lys, feil temperatur, for vanskelig med gjødsling, vanning etc. Og så kan det komme lus, hærmygg og alskens problemer. Tomatplanter har vi alltid lyktes bra med, mye annet har gode muligheter for å mislykkes….

Hva med de i nord og langt til fjells?

Unntaket er hvis du bor i sone H5 og kaldere, og har veldig kort vekstsesong/kald vår. Da er det lurt så både ringblomster, kålplanter og gulrøtter (i melkekartong) innendørs, for å kunne gi plantene et lite forsprang innen det er tid til å plante ut. Men det går som regel greit likevel, siden du kan så i april-mai, og da er det mer enn nok lys og du trenger ikke å ha innendørs drivhus i månedsvis.

Drivhus anbefales forøvrig på det varmeste hvis du bor i Nord-Norge eller Innlandet og vil ha kjøkkenhage. Og velg sorter med kort utviklingstid.

Denne artikkelen er laget av oss i Spirea.no – som du kan lese helt gratis. Kan du tenke deg å støtte vårt arbeid med å lage journalistikk om temaer du er interessert i? Bli abonnent på Hageguiden for kun kr 249 for et helt år – les mer og bestill på Hageguiden.no

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut