Dyrke asparges – slik gjør du det

Det å dyrke sin egen asparges er ikke akkurat «hurtigmat», men hvis du holder ut de første 4-5 årene er du forsynt med asparges resten av livet.

Det er ikke så mange grønnsaker som gir avling om våren, men asparges er en av dem. Planten er en flerårig staude som kan leve i mange tiår hvis den først etablerer seg, men det krever litt tålmodighet å komme i gang.

3-5 år før du kan høste

Hvis du sår asparges fra frø vil det ta 3 til 5 år før du kan høste av de deilige skuddene som dukker opp fra bakken om våren. Skal du så asparges, bør du gjøre det innendørs om våren frem til mai.

Ja, vi har asparges! Dette var det første skuddet som kom opp i fjor, vi håper det blir mer avling i år.

Enklere er det å kjøpe barrotsplanter av asparges som allerede er et par år gamle. Hvis du kjenner noen som har dyrket asparges i mange år, kan du også spørre om de kan dele av en plante til deg.

Høster nye skudd

Vi var så heldige at vi fikk tak i to aspargesrøtter i fjor, som allerede var 3-4 år gamle. Da kan vi forhåpentligvis begynne å høste til våren. Det som er avlingen fra asparges er de nye skuddene som kommer opp fra bakken.

De første årene blir det bare noen få, tynne skudd, før røttene har vokst seg store nok til å tåle høsting. Hvis man lar skuddene få stå, vokser de seg til høye, bregnelignende planter, gjerne over en meter høye. Disse lar du vokse i fred til de visner om høsten, da kutter du ned alle stenglene.

Hvit asparges er den samme planten, bare at du «hypper» (graver jord over) skuddene slik at det ikke kommer sol på dem. Hvis de blir utsatt for sollys, blir de grønne.

God jord, mye næring

Skal du plante asparges, bør du finne et sted med god, dyp jord der de kan stå permanent. Det er viktig at jorda holdes fri for ugress, så det er fint å plante i en pallekarm eller annen innramming. Plantene blir store i løpet av noen år, så la det være 40-50 cm mellom hver plante.

Asparges liker dårlig å ha andre planter eller ugress tett inntil. Vi laget derfor en egen lekegrind til de to plantene. Her er det lunt og solrikt, så vi har store forhåpninger til fremtidige avlinger.

Asparges er egentlig en strandplante, og den tåler godt saltholdig jord. Det er derfor veldig fint å gjødsle med tang hvis du får tak i dette. Tang kan du bruke som jorddekke så vil det langsomt tilføres næring i jorda. Det er viktig at planten får gjødsel om våren, etter høsting og om høsten etter nedkutting.

Overraskende hardfør

Opprinnelig kommer asparges fra middelhavsområdet, men den er likevel ganske hardfør og mange lykkes med den både i Innlandet, Trøndelag og Nord-Norge. Det er altså ikke overvintringen som er utfordrende med asparges, det er at det tar så lang tid før du får avling.

Men når det endelig er blitt nok skudd til at kan høste noe av dem, er det bare så verdt det! Du kan høste frem til sankthans, skuddene som kommer etter det må få vokse opp og samle næring til planten.

Skjær av ferske aspargesskudd og server nykokt med smør på. Er du opptatt av økonomi er det også fint å tenke på at asparges er en av de dyreste grønnsakene å kjøpe i butikken. De du kjøper som er importert fra utlandet er dessuten grove og smakløse sammenlignet med egendyrkede.

Denne artikkelen er laget av oss i Spirea.no – som du kan lese helt gratis. Kan du tenke deg å støtte vårt arbeid med å lage journalistikk om temaer du er interessert i? Bli abonnent på Hageguiden – les mer og bestill på Hageguiden.no

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut