Så gulrot i melkekartonger

Gulrot kan ikke prikles, da blir røttene ødelagt. Men det går an å «jukse litt» ved å så tidlig i melkekartonger. Her er en forklaring på hvordan du gjør det.

Gulrot er en av vekstene vi må ha i kjøkkenhagen, for det er ingen ting som smaker så godt som helt ferske gulrøtter. Har du veldig mye snegler i hagen kan det imidlertid være litt krevende å få dem over «baby-stadiet».

En løsning på dette er å så gulrot i melkekartong. Dette kan du gjøre både ute og inne.

Les også: Vi tester vintersåing av grønnsaker
I en vanlig oppbevaringskasse i plast fikk vi plass til 12 1,75 liters melkekartonger som vi sådde tre sorter gulrøtter i.
Slik gjør du det:
  • Samle melkekartonger. 1,75 liter er best, men det funker også med 1 literne.
  • Klipp av toppen og lag et lite hull i hvert av de fire hjørnene i bunn av melkekartongene, og fyll opp med jord, nesten fullt. Bruk plantejord, såjord inneholder for lite næring. Eventuelt kan du fylle litt såjord på toppen, slik du er sikker på at de små spirene ikke får for mye næring. Vi bruker bare plantejord, og det går bra.
  • Så cirka 30 gulrotfrø fordelt utover så jevnt som mulig, dekk med litt jord og eventuelt sand.
  • Sett alle kartongene i en plastkasse med lokk. Har du drivhus, kan du sette hele kassa inn der. Pass på at det er lufting i kassa, så frøene ikke råtner. Hold også jorda jevnt fuktig.
  • Melkekartongene kan plantes ut i hagen når jorda er klar for det, fra midten av mai. Skjær av bunnen og klipp opp litt på siden, så gulrøttene får plass til å vokse. Grav kartongene et stykke ned i jorda, slik at bare toppen stikker opp.
  • Etterhvert som gulrøttene vokser seg større, tynn vekk de største så det blir plass til resten.
Det er en god regel å merke absolutt alt du sår, selv om du tror du kommer til å huske hva du har sådd hvor.
Inne eller ute?

Gulrot er en vekst som spirer på ganske lav temperatur, og frøene tåler godt frost. Det tar også sin tid før de spirer, uansett om de står inne eller ute.

Det går imidlertid også fint å så gulrot i melkekartong inne. Da setter du kartongene på et rom med cirka 15 grader, der det er lyst, vinduskarm eller under plantelys.

Les også: Kjøkkenhage for dummies – dette er lettest å dyrke
Hvis du har snø, er det lurt å legge det på toppen av kartongene, så vil det sakte men sikkert vannes.
Hva er fordelene med å så i melkekartong?
  • Du beskytter mot snegler, både de store brune og de mindre åkersneglene.
  • Frøene får spire når det er passe temperatur og dagslys og du får ferdig herdete planter. OBS: Dette gjelder kun hvis du sår ute. Sår du inne må du passe på å herde plantene før utplanting.
  • Hvis du ikke har porøs, egnet jord for gulrøtter i hagen din, er det lettere å få til gode vekstforhold ved å bruke plantejord i en melkekartong enn å så direkte på friland.

Tips: Ikke bruk opp alle frøene når du sår om vinteren/tidlig vår. Du har ingen garanti for at det lykkes, det kommer an på «vær og føre». Men hvis du har igjen noen frø, kan du jo så mer senere.

Denne artikkelen er laget av oss i Spirea.no – som du kan lese helt gratis. Kan du tenke deg å støtte vårt arbeid med å lage journalistikk om temaer du er interessert i? Bli abonnent på Hageguiden – les mer og bestill på Hageguiden.no
Katten Trine liker at hagesesongen er i gang igjen.

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut