Slik dyrker du tomater i vinduskarmen

Det er ikke alle som har drivhus eller stor plass til å dyrke tomater på terrassen eller på friland. Men det går også an å dyrke tomater i vinduskarmen.

De siste årene har stadig flere fått øynene opp for å dyrke tomater i egen hage eller balkong. Vi har selv dyrket tomater i cirka 10 år, uten drivhus, og synes egentlig det er relativt enkelt å lykkes med å dyrke tomater.

Sol og varme er viktig

Siden tomater i utgangspunktet er varmekjære vekster som trives best i langt sydligere strøk enn Norge, trengs det imidlertid litt kjærlig omsorg for å lykkes med å få røde tomater i løpet av sesongen. (Det hjelper også med en god og varm sommer.)

For innendørs dyrking er det definitivt mest praktisk med små tomatplanter som gir små tomater.

Dersom du vil dyrke tomater også i vinterhalvåret, eller bor i en del av Norge med kort vekstsesong og lave sommertemperaturer, kan det være fint å prøve å dyrke tomat i vinduskarmen innendørs. Du kan ikke regne med en kjempestor avling, men det er i utgangspunktet ingen «heksekunst» å klare å få til noen røde tomater heller.

Her er noen tips til hvordan du kommer i gang:

Når kan du så?

Hvis du skal dyrke tomater innendørs, og ikke har planer om å flytte dem ut på friland eller drivhus, kan du i utgangspunktet så når som helst. Bare husk at det tar 3-4-5 måneder fra såing til modne tomater.

Små plastkopper som dette er veldig greie til å så tomatplanter i.
Velg en tomatsort som ikke blir så stor i ferdig utvokst tilstand

Dette er kanskje det viktigste rådet, for de færreste har plass til en 2-3 meter høy tomatplante i vinduskarmen. Og én ting er planten – du må også ha plass til en potte med jord. En stor tomatplante trenger minst 10-20 liter jord for å utvikle seg godt.

Til innendørs tomatdyrking i vinduskarm er det mest praktisk å velge en type krukketomat som bare blir 20 til 50 cm høy. Vilma, Balcony Red, Baby, Lille Lise og Aztek Yellow er noen eksempler på tomater som bare trenger en potte på 2-3 liter for å bli en flott plante.

I fjor sommer dyrket vi mikrotomater i flere etasjer i en hylle.

Disse tomatsortene har en lav, kompakt vekst og er egentlig ganske dekorative planter også i tillegg til å gi tomater. Plantene blir nok større/kraftigere hvis de får større potte, men vi har en Balcony Red nå som står i en potte på 1 liter og har det helt fint, med masse grønne tomater. Etterhvert som den vokser ut av potta, kan vi potte den om i en større.

Den norske nettbutikken Tomatprat har et kjempegodt utvalg av mikrotomater, eller micro-dwarf-tomater som de også kalles.

Les også: Liten plass? Dyrk mikrotomater
Så i plantejord med næring, ikke såjord

Som regel anbefales det at man sår frø i en spesialblandet såjord, som inneholder litt sand og veldig lite næring. Dette er fordi frøene fungerer som en liten «startpakke» for plantene, og de små spirene og røttene tåler ikke så godt å bli gjødslet i begynnelsen.

Busken er ikke stor, men gir likevel mange gode cherrytomater. Denne sorten heter Balcony Red.

Dette gjelder imidlertid ikke tomater, som vi har erfaring med at både klarer seg og vokser bedre hvis de blir sådd direkte i plantejord.

Det vi pleier å gjøre er å så to frø i en liten potte med plantejord, og så får spirene stå der i noen uker før omplanting.

Pass på å gi nok lys

Den vanligste årsaken til at mange mislykkes med innendørs dyrking er at plantene får for lite lys. Skal du dyrke innendørs før 1. april, bør du bruke ekstra vekstlys/plantelys. Dagslyset som kommer inn gjennom vinduet er alt for lite i vinterhalvåret.

Les også: Guide til lys og temperatur når du dyrker innendørs

Vann fra undersiden

Undervanning er å anbefale for tomatplanter, og er spesielt viktig dersom du dyrker innendørs. Hvis du vanner på skåla eller på annen måte lar plantene få suge til seg vann fra undersiden, stimuleres røttene til å strekke seg ned for å hente vann.

Et problem med planter innendørs er at de kan bli angrepet av hærmygg. Disse legger egg i fuktig jord, som blir til larver og deretter til små, irriterende fluer. Hærmygg trives best i fuktig jord, slik at hvis du holder toppen av jorda tørr og bare vanner på skåla vil problemet bli mindre.

Skal du dyrke tomater i vinterhalvåret er vekstlys en forutsetning for å lykkes.
Gjødsle

Skal du få tomatplanter som produserer tomater, må du gjødsle. De første 2-3 ukene etter hver omplanting i ny plantejord, klarer plantene seg med gjødselen som er i jorda. Bland gjerne inn litt bokashijord eller kompost hvis du har, bare pass på at det er godt omdannet siden du dyrker inne. Vanlig plantejord funker også helt fint.

Når tomatplantene er kommet i god vekst etter omplanting, kan de vannes med med flytende gjødsel. Bokashivæske funker bra. En annen kjent gjødselblanding for tomater er Superba og kalksalpeter.

OBS: Uansett hva du gjør, ikke bruk flytende økologisk (butikkjøpt) plantenæring som ikke er nevnt her. I fjor opplevde nemlig mange at tomat- og agurkplanter døde etter at det ble funnet rester av ugressmiddel blant annet i flytende økologisk gjødsel fra Plantasjen. Mye tyder på at dette gjelder flere typer flytende økologisk gjødsel.

Bestøving

Ute gjør insektene jobben med bestøvning. Tomater er selvpollinerende, det vil si at de ikke trenger å bestøves av pollen fra en annen plante. Så i utgangspunktet trenger du ikke gjøre noen ting for å få tomater. Men det er lurt å riste litt på plantene når de blomstrer, da hjelper du til med bestøvningen.

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut