Gamle frø? Slik tar du spiretesten

Selv om frø har gått ut på dato, kan det hende de kan brukes. Har du gamle frø du lurer på om du skal kaste, ta spiretesten på dem for å sjekke spiringsprosenten.

Når frønyhetene kommer i nettbutikkene er det lett å falle for fristelsen til å kjøpe posevis av nye frø. Men har du som oss holdt på med såing noen år, har du sikkert opparbeidet deg et anselig frølager etterhvert.

Vil du ha flere hagetips og støtte oss i Spirea? Bli abonnent på Hageguiden – og få tilgang til en hageskole i 12 deler + et helt nytt norsk hageblad. Les mer og bestill på Hageguiden 

Og noen av frøposene er kanskje gått ut på dato? Det er langt fra sikkert de er ubrukelige likevel.

Vi har frø som gikk ut på dato for mange år siden. Kan de likevel brukes? Vi tar spiretesten.
Test frøene før du sår

Den enkleste måten å finne ut om gamle frø duger, er ved å ta den såkalte spiretesten. Da gjør du som følger:

- Innhold fra Spirea.no -
  • Finn frem et brett eller fjøl som du kler med tørkepapir.
  • Finn frem de frøposene du ønsker å teste, og legg ut noen frø (f eks 10) fra hver pose i grupper på tørkepapir. Husk å merke hvilke frø som ligger hvor, enten ved å skrive på papiret eller legge ut merkepinner.
Les også: Kjøp Spireas utvalgte frø i nettbutikken
Spray vann på frøene slik at de blir godt fuktige.
  • Fukt frøene med en sprayflaske.
  • Dekk brettet/frøene med plast, og la det stå i romtemperatur til frøene spirer.
Det er viktig å dekke med plast slik at frøene holder seg fuktige.

Etterhvert som frøene spirer, kan du legge merke til hvor stor andel av frøene av hver sort som spirer. Er spiringsprosenten like bra som det er oppgitt på pakka, er det bare å bruke frøene som normalt. Er det bare en liten andel som spirer, kan du fortsatt bruke frøene, men så tettere enn det som står anbefalt.

Disse tagetesfrøene skal vi bruke opp senere i vår hvis de viser seg å være brukbare.
Trenger ikke spireteste tomater

Spiretesten passer best til frø der det er mange frø i pakka. F eks tomatfrø selges ofte med bare noen få frø i hver frøpose, det er bortkastet å bruke dem på å ta spiretest. Tomatfrø pleier normalt å ha veldig god spiringsprosent, også om de er gamle. Hvis du sår to frø i hver potte kan du være ganske sikker på at minst ett spirer.

Les også: Tomatplanter med veldig god spiringsprosent