Dette kan du så i januar og februar – vent med resten

Chili, paprika, aubergine, artisjokk, sellerirot og purre bør sås i januar/februar. Alt annet kan du vente med å så til senere i vår.

tekst: BJØRNHILD FJELD - foto: TORE FJELD

Når fristende frøposer kommer i posten, er det fort gjort å bli for ivrig. De små frøene tar liten plass, og det er jo så morsomt å så i potter og brett for å se hva som kommer opp!

Men, hvis noen skulle være i tvil, det er lenge igjen til det blir sommer i Norge. Inne-sådde planter kan som regel ikke settes permanent ut før i slutten av mai. Noen år må vi vente helt til juni. Har du drivhus kan du kanskje sette ut planter i april, men det er også en god stund til.

Hvis du sår massevis av for eksempel kålvekster i januar, vil du ha VELDIG store planter før de kan plantes ut i kjøkkenhagen.

Sellerirot er en av grønnsakene som kan og bør sås tidlig, fordi de har lang utviklingstid. Heldigvis tar de ikke mye plass inne i begynnelsen. En plastpose duger som minidrivhus.
Men, er det ikke NOE jeg kan så, da?

Joda! Det er flere vekster som må få frøene tidlig i jorda for å ha mulighet til å gi avling i løpet av den relativt korte, norske vekstsesongen.

Chili og paprika er varmekrevende vekster som trenger laaaang tid fra du sår frøene til du kan høste modne chili. Mange sår chili allerede i romjula, men du bør i hvert fall så i februar for at de skal rekke å bli ferdige. Vær obs på at det kan være forskjell på utviklingstiden på ulike sorter.

De små chiliplantene ble sådd for noen uker siden. Når de har fått 2-3 bladpar til skal de over i hver sin potte.
Les også: Nå kan du så chili – hvis du har vekstlys

Aubergine er en annen varmekrevende vekst som har lang utviklingstid. Vi prøvde i fjor, sådde i mars og plantene ble aldri store nok til å være i nærheten av å gi avling. Aubergine er uansett ikke den enkleste veksten å få til, de fleste steder i Norge er den kun mulig å dyrke i drivhus, eller i beste fall på en solrik terrasse en god sommer. Vi gir oss ikke, men prøver igjen i år, og har sådd noen frø som står i en potte og trives foreløpig.

Aubergine bruker lang tid på å lage de mørke, kjøttfulle fruktene.

Artisjokk er en annen artighet som faktisk har vært brukt i Norge veldig lenge, for eksempel på Hovelsrud gård på Helgøya i Mjøsa. Det er egentlig en flerårig plante, men den vil som regel ikke overleve en norsk vinter. Den må derfor sås tidlig for å rekke å lage knoppene, som er det vi spiser.

Artisjokk er egentlig en flerårig plante, men som regel ikke i Norge. Skal du rekke å få frem de spiselige blomsterknoppene i sommer, må de sås senest i februar.

Sellerirot er kanskje den beste rotgrønnsaken, men den trenger lang tid på å lage store røtter. Den kan du så i januar til mars i en jordbærkurv som du dekker med plast, og sette under vekstlys.  Vær oppmerksom på at sellerirot er lysspirende, det vil si at frøene ikke skal dekkes med jord. Selv om sellerirot til slutt blir store planter, tar det lang tid før de vokser ut av jordbærkurven. Du må nok prikle dem om 1 gang før utplanting, men de er på langt nær så plasskrevende inne som for eksempel tomater og agurk har en tendens til å bli.

Sellerirot skal vokse seg stor, men er veldig liten i starten.

Purre er en annen grønnsak som bruker lang tid på å bli stor, men som ikke tar så mye plass i begynnelsen. Bruk samme strategi som for sellerirot, så tett i en potte eller jordbærkurv, og la den stå under vekstlys. Når spirene blir 10-15 cm høye kan du klippe dem ned til halvparten, da vokser de seg kraftigere. De kan gjerne klippes ned et par ganger før utplanting.

Det er også en del sommerblomster, som stemor, kjempeverbena og blodbeger som trenger lang utviklingstid, og som derfor må sås innendørs om vinteren.

I høst sådde vi en mikrotomat av typen Balcony Red, den har nå fått små grønne tomater.

Tomater og agurk bør du vente med å så til i mars, med unntak av småvokste krukketomater som du kan dyrke i vinduskarmen. Vi har en vi sådde i oktober, den har nå fått små grønne tomater. Det går også an å dyrke agurk i en potte i vinduskarmen hvis du har plass til at den kan klatre.

Babyleaf-salat og basilikum for å få noen småblader å høste funker også fint.

Og til slutt er det også mulig å vinterså utendørs, for eksempel spinat og salat.

Les mer om vintersåing av grønnsaker her
Har du nok lys?

Det er mange som sår i vinduskarmen og lykkes godt med det, men skal du så grønnsaker i januar, februar og mars, er det en stor fordel med ekstra vekstbelysning. Du har sikkert lagt merke til at det ikke er så mange timer med lys i løpet av dagen, og bak et vindu blir lyset enda dårligere enn ute.

BESTILL EFFEKTIVE VEKSTLYS PÅ NETT
Se det gode utvalget av vekstlys hos ledlyskilder.no
(Annonselenke)

Problemet med å dyrke innendørs uten vekstlys er som regel at det blir for lite lys og for mye varme. Da vil du få lyse, tynne spirer som strekker seg etter lyset – det blir ikke sterke planter.

Vi har løst det sånn at vi har noen vekstlys som står i spisestua, der vi holder temperaturen på rundt 20-22 grader. Der står chili, aubergine, artisjokk og en krukketomat. I tillegg har vi en hylle i kjelleren der vi har satt opp vekstlys. Her er det for tiden kaldere, så her står purre og sellerirot. Etterhvert blir dette også vekstrommet til tomatplanter. Ved å holde temperaturen på 15-18 grader vokser de ikke så fort, men blir robuste, lubne planter.

Les også: Slik lager du vekstrom for tomatplantene
Litt av mye i stedet for mye av én sort

En frøpakke kan inneholde veldig mange frø, men det er sjelden en god idé å så alle frøene på én gang. Selv om det er morsomt å dyrke tomater, trenger du ikke 100 planter! Og i hvert fall ikke av samme sort.

Som sagt tar ikke småplantene så stor plass, men en stor tomatplante må stå i 10-20 liter jord.

Det er morsommere å prøve litt forskjellig av ulike sorter for å se hvordan de utvikler seg til å bli ulike planter.

Vår erfaring er også at frø spirer godt selv lenge etter utløpsdatoen, med unntak av kålvekster. Så selv om du bruker bare noen av frøene i en pakke trenger du ikke å kaste de andre.

Les også: Frøguide for nybegynnere – slik sår du frø
Hva med alt det andre jeg vil så?

I all hovedsak bør frøene sås utendørs enten rett på friland eller forkultiveres i kaldt drivhus, drivbenk eller i en plastkasse. Dette gjelder alle kålvekster, gulrøtter, beter, reddiker etc.

Det kan være fristende å så disse inne i stedet, men problemet er at de veldig ofte ikke tåler overgangen fra inne til ute. Ved å så ute spirer frøene når de er klare for det, og du får planter som er tilpasset et liv ute.

Likte du denne artikkelen? Hvis du blir abonnent på Hageguiden vil du få flere nyttige hagetips – les mer og bestill på Hageguiden.no

Kål og gulrøtter kan sås tidlig, gjerne mars-april, beter bør du vente med til mai da kuldeperioder om våren kan gjøre at de går i stokk (blomstrer).

Tomater og agurk trenger høy temperatur for å spire og må derfor sås innendørs. Tomat sår vi en gang mellom 1. mars til 15. april. Agurk vokser fortere og kan sås i april-mai.

Les også: 10 tips til dyrking av tomater

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.