Alunrot er dekorative om vinteren også

Alunrot er en av våre «hagediller», vi har mange forskjellige både Heuchera og Heucherella. Og bonusen er at de beholder de dekorative bladene om vinteren også.

Vi har mange krukker i hagen vår, og synes det er veldig kjekt å plante flerårige stauder i noen av dem i stedet for sommerblomster. Vi har funnet ut at alunrot er planter som egentlig trives bedre i krukker enn i bed, så de passer jo perfekt.

Les også: Alunrot trives best i krukker
Beholder bladene om vinteren

Selv om blomstene til alunrot er veldig søte, er det er først og fremst på grunn av det fargerike bladverket at de har blitt så populære. Og hos noen av sortene holder bladverket seg like fint også gjennom vinteren. De fleste andre stauder visner jo helt ned om vinteren, som for eksempel Hosta som vi også liker veldig godt.

Denne grønn-marmorerte sorten alunrot er en av dem som stort sett beholder bladene om vinteren. Ser fin ut også med snø på!

I vinter har vi hatt mye forskjellig vær her hos oss. Først en veldig mild start uten verken snø eller kulde, så kuldegrader og deretter ganske mye snø – før alt regnet bort igjen. Nå i slutten av januar er det et tynt snølag, og ned mot 10 minusgrader.

- Kjøp Hageguidens velkomstpakke - Hageguiden
Snøen har for det meste regnet bort her hos oss, men etter regnet kom det et lite snødryss som la seg på bladene til denne skjønnheten.

Det skal noe til at en plante skal «holde koken» gjennom så skiftende vintervær, men det gjør altså flere av alunrot-plantene.

Vil du ha flere hagetips og støtte oss i Spirea? Bli abonnent på Hageguiden – og få tilgang til en hageskole i 12 deler + et helt nytt norsk hageblad. Les mer og bestill på Hageguiden 
Hardførhet fra H4 til H7

Det finnes utrolig mange ulike sorter alunrot, og vi er dårlige til å huske navnet på alle de forskjellige vi har. Siden vi bor i klimasone H3 trenger vi heller ikke å bekymre oss for hardførheten – vi har aldri opplevd at alunrot ikke har overlevd her hos oss.

Vår erfaring er at alunrot overvintrer godt i relativt små potter med god drenering slik at de ikke blir stående i vann.

Men hvis du bor i en barskere klimasone må du se litt mer på sortsvalg og H-sone når du kjøper alunrot.

Vi kaller jo alt for alunrot, men egentlig er det to ulike hovedgrupper av dem: Heuchera, som er den «opprinnelige» alunrot, og Heucherella som er en hybrid (krysning) mellom Heuchera og Tiarella (skumblomst).

De fleste Heuchera er hardføre til sone H5 til H7, avhengig av sort. Heucherella er stort sett bare herdige til sone H4.

Dette er den alunrot-planten vi har som beholder blader og fasong absolutt best året rundt. Veldig flott!

Hos oss i sone H3 går det veldig greit å overvintre alunrot både i små krukker, store krukker og i bedene. Vi gjør ikke noe spesielt med dem, de står i krukkene sine utendørs.

Les også: Disse staudene overvintrer vi i krukker
Overvintring i tøffere klima

Velger du en av de mest hardføre sortene Heuchera, skal det gå fint å overvintre alunrot også i høyere klimasoner. Men hvis du har plantene ute, må de fortsette å stå ute. Ikke sett alunrot i kjelleren, i garasjen eller andre steder – da blir plantene ofte ødelagt.

Det er mange fine detaljer på bladene til alunrot, fikk vi se på vår lille fotosafari i hagen.

Hvis du har alunrot i krukke er det viktig med god drenering slik at de ikke blir stående i vann. Har du en krukke som kan legges ned på siden, er det en god idé. Er det snø kan det skuffes over, eller dekke med granbar.

Kommer det snø opp i krukkene er det veldig fint, den isolerer og gir vanning i riktig tempo når den tid kommer.
Kjøp av Blomster-Svein

De siste årene har mange hagesentre begynt å selge alunrot, og utvalget blir stadig bedre. Men skal du virkelig ha mye å velge i, tar du turen til Blomster-Svein som driver Grette Gartneri i Lier. Han har Norges største utvalg av alunrot i det sjarmerende drivhuset sitt.

Vi digger planter med røde blader, og har derfor MANGE ulike alunrot.

Og bor du lengre unna, har Blomster-Svein fått nettbutikk i år, der du kan bestille pluggplanter som sendes i posten senere i vår.

(Dette er ikke et sponset innlegg – vi ønsker bare å fremsnakke flinke gartnere som tilbyr et spennende utvalg og god service.)

Den er naturligvis ikke like fin om vinteren som om sommeren, men vi synes alunrot er en plante som gjør seg bedre i vinterkrukkene enn for eksempel lyng.
Hageguiden  

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut