10 ting vi elsker med hagen vår

Akkurat nå ligger hagen i vinterdvale, med et tynt snølag over dyp tele. Da er det fint å kunne bla litt i bildearkivet og mimre tilbake til mer frodige tider.

For hageinteresserte i Nord-Norge er det en Facebook-gruppe som heter «Hagetullingen» og en annen gruppe heter «Hagegal». Og det er jo litt sånn vi føler oss noen ganger, når vi tilbringer time etter time med baken i været for å luke, plante, vanne og gjødsle.

Men selv om hagen tar mye av vår tid, føles det ikke som arbeid – hagen gir mest av alt glede. Det er utallige årsaker til at vi både elsker og er stolte av hagen vår – her er 10 av dem.

1. At den er unik – ingen andre hager er som vår

Da vi flyttet inn i huset vi bor i nå for snart 10 år siden, var det egentlig ikke en hage der, kun en liten plen, store furutrær og naturtomt. Men vi så potensialet! Den første høsten satte vi Allium-løker, som senere er blitt flyttet flere ganger i takt med forandringer og utvidelser av hagen. Vi liker at hagen vår ikke er en strikt, designet hage der alt er bestemt av noen andre – dette er VÅR hage.

Vil du ha flere hagetips og støtte oss i Spirea? Bli abonnent på Hageguiden – et helt nytt norsk hageblad. Les mer og bestill på Hageguiden 
Siden hagen vår ligger i en bratt skråning, må vi opp på taket for å få oversikt. Her er én del av hagen som vi synes er spesielt fin på forsommeren.
2. Utsikten fra hjemmekontoret

De siste månedene har veldig mange fått merke hva begrepet hjemmekontor egentlig innebærer. For oss ble det ikke så stor forandring, siden vi har jobbet permanent på hjemmekontor i noen år nå. Men vi tror ikke det er så mange som har så fin utsikt fra hjemmekontoret, som den vi har.

I dette opphøyde bedet har vi plantet 200 tulipanløker. Flott utsikt fra kontoret!
3. Kjøkkenhagen

Akkurat dette punktet kan vi takke naboen for at vi har fått realisert, siden kjøkkenhagen vår for det meste ligger på tomta til naboen. For det må sies at etter at vi fikk en ganske stor kjøkkenhage på plass, har hagegleden her i huset virkelig eksplodert. Sist sommer var vi selvforsynte med poteter i flere måneder, i tillegg til tomater, salat, løk og andre grønnsaker. Har du kjøkkenhage er det som regel alltid noe å høste som kan brukes som ingrediens i gode middagsretter.

Sist sommer dyrket vi mangold i vår nye kjøkkenhage – den både smaker godt og ser bra ut.
4. Uteplassen med den vedfyrte pizzaovnen

Som hagefolk flest er det ikke sitteplassene vi bruker mest i hagen. Men det å kunne fyre opp i den vedfyrte pizzaovnen på en fin kveld, og lage våre egne supergode italienske pizzaer, DET liker vi godt. Etter at vi snekret et plassbygget utekjøkken, er dette blitt en virkelig fin og praktisk uteplass.

Det er hyggelig å samle gode venner på denne uteplassen.
5. Det å kunne plukke blomster i hagen

Ikke noe galt med blomsterbutikker, men det er noe eget med å kunne sette sammen buketter fra de fineste staudene i hagen, for å sette på bordet eller ta med bort på besøk.

Noe av vitsen med å ha hage er at vi har rikelig med blomster å plukke til buketter.
6. At det alltid er et nytt prosjekt å snekre

Hagen vår er ikke veldig stor i kvadratmeter. Derfor må vi være kreative til å utnytte plassen for å kunne dyrke det vi vil. I årenes løp har vi snekret trapper, kasser, plattinger, benker og utekjøkken – ferdigkjøpte løsninger duger ikke i vår hage. Det fine med å snekre ting utendørs er at det ikke er nødvendig med millimeterpresisjon – det er ingen ting som er i vater i vår hage.

Takket være denne trappa fikk vi utnyttet en del av tomta som tidligere var utilgjengelig.
7. Vår 7 meter lange BEDD plantekasse

Siden hagen vår er i flere etasjer, ønsket vi oss et «gjerde» vi kunne plante i. Løsningen vi valgte var en modulær plantekasse fra norske BEDD. Den er for det meste plantet full av kattemynte, samt noen «vikar-planter» i den ene enden. Funker utrolig bra!

I vår 7 meter lange blomsterkasse i metall, har vi blant annet plantet to ulike sorter prydkattemynte.
8. Alliumene våre

Noen av Allium-løkene har fulgt oss i snart 10 år, og blomstrer trofast hvert år. Til forskjell fra tulipaner kan Allium stå i jorda i år etter år, og fortsette å blomstre. Rådyrene spiser dem heller ikke.

Allium er løkplanter som kommer igjen år etter år. Veldig flotte og lettstelte planter, men bladverket er ikke så pent.
9. Krukkene våre

Siden det egentlig ikke er jord i hagen vår, må mye av hagen plantes i krukker. Vi har mange ulike krukker i flere størrelser, og det er absolutt ikke sånn at alle matcher. Men vi liker dem!

I våre krukker er det nesten bare stauder. Det er veldig kjekt med planter som kommer igjen år etter år, og ikke trenger mye stell.
10. At vi kan høste grønnkål hele vinteren

Det er nesten god nok grunn til å ha kjøkkenhage. Selv nå i vinter, med mange minus i flere uker, står grønnkålen fint.

Selv om det er sesong for lue og boblejakke er det fortsatt mye godt å hente inn fra kjøkkenhagen. Denne grønnkålen kan vi sannsynligvis høste av i flere måneder til.