Vi slår et slag for poteten!

Poteter er både enkelt å dyrke og utrolig anvendelig å bruke i matlaging. Det å kunne høste nypoteter fra egen hage og koke dem med skallet på, er nesten god nok grunn til å lage egen kjøkkenhage.

I Andesfjellene i Sør-Amerika er det blitt dyrket potet i minst 3000 år, og i Norge har den en viktig del av basiskosten siden slutten av 1700-tallet. Visstnok er poteten den veksten som gir flest kilo avling pr kvadratmeter dyrkingsareal, med unntak av søtpoteter som er vanskelig å dyrke i Norge.

Les også: Se, vi har dyrket søtpoteter

Derfor er det egentlig ikke så rart at det var dyrking av poteter mange tenkte på, da Norge stengte ned i mars 2020. Salget av settepoteter økte med 80 prosent i 2020, sammenlignet med tidligere år!

Vil du lære mer om dyrking i egen hage? Bli abonnent på Hageguiden – et helt nytt norsk hageblad. Les mer og bestill på Hageguiden 
Poteter kan settes med rundt 30 cm avstand mellom hver.

Nå har tiden etterpå vist at butikkene fortsatt selger poteter, men det er likevel mange gode grunner til å dyrke poteter i egen hage.

Hvordan dyrke poteter?

Hvis du har latt poteter fra butikken ligge for lenge i kjøleskapet har du sikkert sett at det har begynt å vokse små spirer ut fra selve poteten. Dette kalles groer, og disse blir til utløpere som det dannes nye potetknoller på. Ut fra én potet kan det sikkert bli 10-20 nye poteter.

OBS: Du må ikke sette poteter fra matbutikken i jorda, disse kan ha med seg sykdommer. 

Måten du dyrker poteter er rett og slett at du setter poteter i jord, og så blir det mange nye poteter ut fra hver settepotet.

Pass på at du ikke ødelegger groene når du setter potetene i jorda.
Bruk sertifiserte settepoteter

Første gang du dyrker må du kjøpe sertifiserte settepoteter, sånn at du er sikker på at de ikke har med seg sykdom. Settepoteter får du kjøpt i mange hagesentre, hos Felleskjøpet og noen nettbutikker. Når du kjøper settepoteter i små kvanta er prisen ganske høy, men i årene etter kan du ta vare på noen av dine egne som du setter på nytt.

Hvis noen poteter blir grønne, kan de ikke spises, men de kan brukes som settepoteter og lagres kjølig men frostfritt.

I denne trekant-kassa fikk vi plass til 16 poteter.

Hvis du har en del plass til å dyrke poteter, vil vi anbefale å sette to ulike sorter: 1 tidlig sort som vokser fort, og 1 senere sort som er bedre til lagring.

I fjor satte vi den tidlige sorten Juno, som vi kunne høste av allerede 5-6 uker etter setting. I tillegg hadde vi Asterix, som vi høstet av fra august til langt ute i oktober.

Ulempen med tidligpotetene er at de tåler lagring dårlig og blir «monsterstore» hvis de står for lenge i jorda. Så hvis du vil høste poteter over en lang periode, er det smart med to sorter.

Nypoteter er noe av det aller beste du kan spise. Og de små potetene smaker aller best!
Når skal poteter settes?

Det er ikke noe stort poeng å sette poteter for tidlig på våren, da de ikke begynner å vokse noe særlig før temperaturen i jorda er over 8 grader.

Vanligvis setter vi poteter rundt 1. mai – men dette kommer an på klimaet og været der du bor. Vent til jorda er varm og tørket opp før du setter poteter.

Dyrker du i en åker er det vanlig å sette potetene i rader med 70-80 cm mellom hver rad, og 25-30 cm avstand mellom hver knoll. Dyrker du i pallekarm kan du sette potetene med 30-40 cm avstand i alle retninger. Potetplanter blir ganske store over jorda, så ikke sett for tett, de må ha plass til å vokse og samle næring.

Les også: Kjøkkenhage for dummies – dette er lettest å dyrke
Potetplantene blir store og frodige over bakken. Når de blomstrer er potetene store nok til å høstes.
Spise underveis eller lagre?

I «gamle dager» var det vanlig å dyrke poteter med tanke på lagring hele vinteren. Men siden de færreste moderne hus har tilgang til egen potetkjeller, og det dessuten er fine poteter å få kjøpt i butikkene året rundt, er ikke dette noe stort poeng for de fleste i dag.

Sist sommer dyrket vi poteter på et areal på cirka 15 kvadratmeter. Da spiste vi poteter flere ganger i uka fra juni til oktober.

I og med at vi ikke har noe egnet sted for lagring av poteter, valgte vi heller å la potetene stå i jorda og høste derfra så lenge som mulig. Og det ble tomt i åkeren før det ble frost i bakken.

Hvor kan du dyrke poteter?

Poteter kan dyrkes nærmest «hvor som helst», men det må nødvendigvis være litt dyp jord. Det går fint an å dyrke poteter i en stor potte, men skal du få en avling som monner må   du dyrke rett i bakken.

Har du en stor plen i hagen, vil vi anbefale at du tar en del av denne til potetåker.

Dette kan du lese mer om i denne artikkelen: Vi setter poteter i ugress og papp

Hvis du ikke har plen, kan du bruke et blomsterbed, en pallekarm eller et annet sted der det er mulig å sette en potet i jorda. Som andre vekster som skal gi avling trives potetplanten best i sol, men den er ikke den mest kresne hva gjelder solforhold. Det trenger ikke å være sol hele dagen, men ikke sett poteter på tomtas mørkeste krok.

Tips: Har du et bed med gammel, tung jord der du gjerne vil plante noe? Sett poteter første året, så får du både jordforbedring og poteter. Dette har de blant annet gjort i Slottsparken i Oslo da de skulle få skikk på gamle blomsterbed.

Likte du denne artikkelen? Hvis du blir abonnent på Hageguiden vil du få flere nyttige hagetips – les mer og bestill på Hageguiden.no