Vi ventet lenge med å begynne med bokashi, men nå kan vi ikke tenke oss å kompostere matavfallet på en annen måte. Bokashi er definitivt den enkleste måten å lage jord av kjøkkenavfall.
De første gangene vi hørte folk snakke om bokashi var vi litt skeptiske. For kunne det virkelig stemme at dette var så luktfritt og lettvint som «bokashi-evangelistene» påsto?
Så i lang tid holdt vi oss til varmkompostbingen. Etter å ha prøvd bokashi i noen måneder, står imidlertid varmkomposten ubrukt. Og det er helt sant, det lukter ikke av bokashi! (I hvert fall ikke vondt.)
Hvordan komme i gang med bokashi?
Det enkleste er å kjøpe et startsett hos Bokashinorge.no. Dette består av to bokashibøtter og en pose strø.
Bøttene som brukes til bokashi er lufttette, har dobbel bunn og en tappekran. De koster litt, men det er en engangsinvestering.
Det går også an å bruke vanlige bøtter med lokk hvis de er lufttette. Hvis du ikke har bøtte med tappekran, kan du legge litt biokull (evt vanlig grillkull) i bunnen av bøttene for å suge opp fuktigheten.
Vi har valgt å ha bokashibøttene stående på vaskerommet. Bokashi må stå innendørs, fordi mikrobene som bryter ned matavfallet trenger en temperatur på minimum 10-15 grader, maks 40.
1 gang om dagen eller sjeldnere fyller vi på matavfall som vi samler i en boks i kjøkkenbenken og fyller i den ene bøtta. Hver gang vi fyller matavfall i bøtta, tilfører vi noen spiseskjeer strø på toppen.
Når bokashibøtte 1 er full, skal den stå og fermentere i minimum 2 uker. For oss passer det som regel sånn at det er tid til å tømme bøtte 1 når bøtte 2 er full. Har du mye matavfall kan du vurdere å kjøpe flere bøtter.
Hvis du reiser bort eller bruker lengre tid på å fylle bøtta, gjør ikke det noe, det er bare å la den stå og fermentere videre.
Slik blir bokashi til jord
Etter at de to ukene er gått, kan det ferdig fermenterte matavfallet blandes med jord, for å bli til jord. Foreløpig har vi gravd ned bokashi i ledige bed i kjøkkenhagen. Det er bare å grave et hull, dekke godt med jord – så blir det flott jord å dyrke i til neste år.
Senere i vinter har vi tenkt å bruke den gamle varmkompostbingen som jordfabrikk. Da tømmes bøttene i stedet i kompostbingen, og dekkes med et lag med jord. Du kan også bruke løv til å blande med bokashi, det er jordbakterier i løv også.
Hva kan kastes i bokashien?
Alt matavfall unntatt flytende mat som suppe eller juice kan gå i bokashi-bøtta. Vi unngår også å legge kjøttbein der, da dette ikke blir til jord med det første.
Resultatet blir god gjødsel
Siden vi i skrivende stund kun har brukt bokashi i 5-6 måneder har vi litt begrenset erfaring med hvor bra det funker som gjødsel. Men vi har hørt om fantastiske avlinger i flere kjøkkenhager, så det er ingen tvil om at det funker.
En bonus er også at vi kan tappe av flytende gjødsel (bokashivæske) med tappekranen som er på bokashibøttene, dette er topp å bruke som krukkegjødsel til både inne- og uteplanter.
Vi skal absolutt ikke påberope oss å være eksperter på bokashi, så hvis du lurer på noe mer om dette vil vi anbefale å følge Bokashibloggen – der står det mye god info.
Likte du denne artikkelen? Hvis du blir abonnent på Hageguiden vil du få flere nyttige hagetips – les mer og bestill på Hageguiden.no
(Dette er ikke et sponset innlegg.)