Vi tester vintersåing av grønnsaker

Går det an å så grønnsaker i en drivhustunnel i januar? I år tester vi vintersåing av spinat, salat, vintersalat, mainepe og dill.

De siste årene har flere kjente hagebloggere med svenske Sara Backmo og norske Maria Berg Hestad gått i bresjen for å så frø utendørs midt på vinteren. Tanken er at frøene selv skal kjenne når det er tid for å spire, og at du dermed skal klare å få avling å høste tidligere enn hvis du venter med å så til jorda er blitt varm.

Vil du lære mer om dyrking i egen hage? Bli abonnent på Hageguiden – et helt nytt norsk hageblad som utgis av oss som lager Spirea.no. Les mer og bestill på Hageguiden 
Vi låner naboens hage til dyrking, og i høst kom et lite tunneldrivhus på plass.

Vi har testet vintersåing tidligere, men da med staudefrø. Det å så stauder sent om høsten eller tidlig vinter, for å grave dem ned i snøen, fungerer veldig bra.

Les mer om vintersåing av stauder her
Noen grønnsaker kan vintersås

Men kan dette fungere like godt når du skal så grønnsaker? I noen tilfeller ja.

Vintersalat er salat som tåler frost. Som regel blir den sådd om høsten, men vi prøver og ser om det går an å så midt på vinteren også.

Har du hatt hage noen år, har du sikkert opplevd at enkelte planter har selvsådd seg og kommet opp igjen året etter. Hvis du lar for eksempel salat gå i blomst vil dette ofte skje. Sommerblomster som ringblomster og solsikker selvsår seg også.

I år har vi tenkt å teste ut vintersåing mer systematisk, siden vi i høst skaffet oss et lite tunneldrivhus som egner seg til formålet. Så i dag, 10. januar, sådde Bjørnhild frø av spinat, plukksalat («Baby Leaf»), vintersalat/feldsalat («Vit»), mainepe og dill.

Det har vært minusgrader i hagen vår de siste dagene, men grønnkålen står fortsatt fint!

Alt dette ble sådd i noen egnede spiretrau, og satt ut i tunneldrivhuset. Siden vi nå har fått bittelitt snø her i Oslo, ble pottene med de nysådde frøene dekket med snø. Dette vil gjøre at frøene får naturlig vanning når det er på tide å våkne til liv igjen.

Hvis du ikke har drivhus, går det an å vinterså i en kaldbenk, pallekarm med lokk eller en plastboks.

Les også: Har du ikke drivhus – bruk en plastboks
Ved å dekke pottene med snø, vil frøene våkne til liv når det er naturlig for dem.
Ferdig herdete planter

Den største fordelen med å så grønnsaker utendørs, er at du slipper å styre med herding av plantene. Du får planter som er tilpasset et liv utendørs, både med hensyn til lys og varme, og de vil vokse i sitt eget tempo.

Er du nybegynner på dyrking er det fort gjort å så innendørs «i vilden sky» veldig tidlig på året – og ende opp med at «gartneriet» fyller hele stua innen det er varmt nok til å flytte plantene ut.

Denne kjøkkenhagen ble anlagt i fjor, og vi gleder oss til å dyrke mer i år.

I tillegg til at du blir lei av å ha huset fullt av planter som venter på å flytte ut, tåler planter som har blitt sådd innendørs fryktelig lite trekk og kulde. Du kan med andre ord risikere at plantene du har brukt måneder på å stelle og stulle for, bare dør med en gang de blir flyttet ut.

Og om de ikke dør kan de bli solbrent, fordi de ikke takler overgangen fra vekstlys/vinduskarm inne, til full sol ute. Det skal ikke være lett…

Skal du drive med innendørs forkultivering i stor skala bør du ha drivhus som plantene kan settes inn i et stykke utpå våren.

Les også: Herding av planter – derfor er det viktig
Hva kan gå galt med vintersåing?

Det som er den største faren med vintersåing er voldsomme svingninger i temperaturen. Hvis det er så mildt om vinteren at frøene spirer tidlig, og så blir det en streng kuldeperiode igjen etterpå, kan de små spirene fryse ihjel.

I denne kaldbenken sådde Bjørnhild gulrøtter og pastinakk før jul. De har ikke spiret, og det er bra med tanke på kulda som er nå. Men det ser ut som det har vært mus der, det er ikke like positivt. Uansett må vi vente til våren med å se hva det blir til.

Det er heller ikke alle frø som tåler å bli vintersådd, noen trenger høyere temperatur for å spise og vil råtne hvis de blir liggende lenge i jorda. Dette gjelder «eksotiske» vekster som chili, aubergine og agurk for å nevne noen. Tomater kan i teorien sås kaldt, men i Norge er vekstsesongen så kort at vi anbefaler å så innendørs for å få bedre avling.

Den siste utfordringen er at noen planter går i blomst for tidlig, hvis de blir sådd mens det er kaldt i jorda. Dette gjelder rødbeter, for eksempel.

Rett i bakken eller i potter?

Har du klargjort for eksempel en pallekarm med lokk, er det ingen ting i veien med å vinterså rett i bakken. Hvis jorda er frosset er det lurt å dekke frøene med opptint jord.

Gulrøtter og pastinakk tåler ikke å flyttes, så de må du så rett i bakken.

Men ellers synes vi det er mest praktisk å forkultivere de fleste grønnsaker i potter og trau, sånn at vi har litt mer kontroll.

Likte du denne artikkelen? Hvis du blir abonnent på Hageguiden vil du få flere nyttige hagetips – les mer og bestill på Hageguiden.no

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.