10 høye stauder for en romantisk hage

Høye stauder med blomstrende spir må det være i en romantisk hage. Gir du disse plantene god plass og solrik plassering, vil de blomstre så vakkert at du ikke har lyst til å reise på ferie!

Definisjonen på stauder er «flerårige planter med urteaktig vekst», men denne «sekkeposten» rommer mye forskjellig. I plantegruppen «stauder» finnes alt fra bittesmå vårblomstrende planter, til to meter høye planter som blomster fra midtsommer og utover høsten.

Vil du lese flere hagetips fra oss i Spirea? Bli abonnent på Hageguiden – og få tilgang til en hageskole i 12 deler + et helt nytt norsk hageblad. Les mer og bestill på Hageguiden 
Hardføre og lettstelte

Og det er disse høye staudene som virkelig gjør seg i en romantisk blomsterhage. De fleste av dem er hardføre og relativt lettstelte, sånn at du kan lykkes med dem de fleste steder i landet.

Les også: Velg stauder med lang blomstringstid

Bor du høyt til fjells i Innlandet eller i Nord-Norge må du likevel tenke på at blomstringstiden ofte kommer litt senere enn det som står på planteetiketten. For eksempel vil en sentblomstrende staude som høstormedrue neppe klare å blomstre der. Men det finnes jo mye annet vakkert!

Her er noen forslag til hva du kan prøve selv i din egen hage:

Løytnantshjerte (H7-H8)
Både de hvite og de røde løytnantshjerte blomstrer gjerne to ganger hvis du klipper dem ned.

Løytnantshjerte (Lamprocapnos spectabilis) var en av de første staudene vi plantet i hagen vår da vi satte i gang med forvandlingen fra naturtomt til blomsterhage. Og du verden som den vokste! Uten at vi gjør noe spesielt for det, blir løytnantshjerte en stor «busk» i vår hage. Vi har både rosa og hvite og vi synes det er veldig fint med storvokste stauder som blomstrer så tidlig som i mai, og som har lang blomstringstid.

Les også: Løytnantshjerte – en staude å glede seg over
Stjerneskjerm (H7)
Stjerneskjerm er en staude som trives godt i vår hage, og som insektene liker godt.

En annen favoritt i vår hage er stjerneskjerm (Astrantia), som er middels høy og har lang blomstringstid. Det finnes flere sorter med hvite, rosa og mørke røde blomster. Stjerneskjerm passer som en del av et staudebed sammen med andre stauder, for bladverket blir ofte litt stygt utover i sesongen.

Les også: Stjerneskjerm – stauden som blomstrer lenge
Peoner/pioner (H7)
Nydelige, rosa silkepeoner er blant de vakreste midtsommerblomstene.

Skal du ha en romantisk hage, kommer du ikke utenom peoner (Paeonia)! De er som regel hvite eller rosa, og dufter helt nydelig. Blomstringen varer som regel bare en uke eller to, men for en blomstring! Peoner, eller pioner som de også kalles, får veldig tunge blomster, så de må støttes opp. De får også litt stivere stengel hvis du tilfører kalk i jorda. Peoner blomstrer mest om de plantes på et sted med sol, og så er det viktig at de ikke plantes for dypt. Det beste for peoner er å plantes på en liten haug slik at de aldri blir stående vann.

Les også: Peoner – vakre og romantiske stauder
Ridderspore (H7)
Riddersporer er blant brunsneglenes absolutte favoritter, men vakre er de.

Når vi først er inne på romantiske stauder: Vi må bare ha ridderspore (Delphinium). De høye spirene med blå, hvite, lyseblå eller rosa blomster er som sukkertøy for øyet. Dessverre er riddersporer også brunsneglenes favorittstaude, så vår ridderspore bukket helt under etter å ha blitt sneglespist. Men hvis du ikke har snegler er ikke ridderspore spesielt vanskelig å lykkes med, og det finnes sorter som klarer seg helt til sone H8.

Scabiosa (H4-5)
Planter du Scabiosa av ulike sorter sammen, får du en vakker eng.

Har du plass til et stort deilig felt med høye stauder, er Scabiosa et godt valg. Hvis du vet hvordan markblomstene rødknapp og blåknapp ser ut, vet du hva vi tenker på. Vi var heldige å få tak i noen «voksne» eksemplarer sist sommer, og fikk en helt nydelig lilla-rød hekk. Scabiosa er dessverre ikke like hardfør som mange andre stauder, men den klarer seg fint i Sør-Norge og lune steder i Innlandet. Men plant den i sol!

Les også: Scabiosa – høy og deilig staude
Blå valmuesøster (H7)
Blå valmuesøster: En kjent og kjær staude, som trives best der det er litt kaldt.

De nydelige lyseblå blomstene til valmuesøsteren (Meconopsis) er sånt som skaper misunnelse i nabolaget. Mange opplever at denne ikke er så lett å lykkes med, mens andre steder trives den som bare det. Forklaringen er at valmuesøster opprinnelig er en fjellplante som vokser naturlig i Himalaya. Derfor trives hun best når sommeren er fuktig og kjølig, slik den er mange steder i Norge. Den vil heller ikke ha stekende sol. Og som det ikke er nok – den vil ikke tørke ut, men heller ikke stå med røttene i vann, og det skal gjerne være sur og torvholdig jord. Blå valmuesøster trives derfor som regel bedre i Nord-Norge enn ved Oslofjorden. Vi plantet en for noen år siden, den døde. Men i svigermors hage i Elverum trives den som bare det og blomstrer hele forsommeren.

Aksnøkketunge (H7)
Den gule og høye stauden aksnøkketunge/søylenøkketunge er både hardfør og kan trives i skygge eller halvskygge.

Romantiske stauder er mye hvitt, rosa og blått – men kanskje du liker gult bedre? Aksnøkketunge (Ligularia) er en utrolig flott og utrolig høy staude som gjerne blomstrer helt fra juli til september. Vi plantet en på et «stemoderlig» sted for et par år siden, ved siden av bilen. I sommer ble den altså to meter høy med flotte gule blomster! Den står i bortimot full skygge, ikke spesielt god jord og har ikke fått noe spesialbehandling. Vi bare elsker sånne planter som blir fine av seg selv!

Akeleiefrøstjerne (H7)
Det kan være lekkert med planter i krukker, men så frodige akeleiefrøstjerne får du bare hvis du planter i bakken.

Til tross for navnet ligner ikke akeleiefrøstjerne (Thalictrum aquilegiifolium) i det hele tatt på akeleie. Dette er stauder som krever litt plass, de blir gjerne halvannen meter høye og passer best i rabatter. De har et veldig luftig uttrykk med mange små blomster som svever som en sky over andre stauder.

Høstfloks (H7)
Knall rosa høstfloks er både flotte å se på og dufter godt, ute.

Floks finnes i mange varianter, og høstfloks (Phlox paniculata) begynner å blomstre et stykke ut på sommeren, i juli-august som regel. Dette er blomster du må nyte der de er, for de lukter ikke noe godt hvis du tar dem inn. De er dessverre også utsatt for meldugg, vi har flyttet våre til et nytt sted og håper det går bedre da. Men høstfloks er utrolig vakre, det skal de ha.

Les også: Vi fikk høstflaks med flotte høstfloks
Høstormedrue (H6)
De purpurrøde bladene danner en flott kontrast til alt det grønne rundt.

Vi har litt dilla på planter med kult bladverk, og falt naturligvis for høstormedrue (Actaea simplex) med sine mørkerøde blader. De flotte hvite blomsterspirene er også litt av et syn. Men, dette er en staude med laaang utviklingstid frem til blomstring, sånn at den må i hvert fall få kremplassen (solrikt) i hagen hvis du har kort sommer der du bor. Vår trivdes bare sånn passe der den sto først, men nå har vi flyttet den til et sted den trives bedre.

Les også: Høstormedrue – nykommer i Spirea-hagen
Likte du denne artikkelen? Hvis du blir abonnent på Hageguiden vil du få flere nyttige hagetips – les mer og bestill på Hageguiden.no

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut