Ta ansvar – kjøp frø i norske nettbutikker

Du kan ikke uten videre importere en valp eller kattunge fra utlandet. Levende planter og frø kan hvem som helst bestille på internett, helt uten kunnskap om diverse plantesykdommer som kan følge med.

tekst: BJØRNHILD FJELD - foto: TORE FJELD

Skulle du ønske at du ikke hadde brunsnegler i hagen? Det finnes dessverre planteskadegjørere som er verre enn brunsnegler.

Ønsker du å støtte vårt arbeid med å dele hagetips på Spirea.no? Les mer og bestill abonnement på vårt Premium-produkt Hageguiden her. 
Brunsnegler har blitt et stort problem for de som dyrker jordbær.
Fri flyt av planter over landegrenser

Bytting av frø og planter mellom hagevenner er ikke noe nytt. Det som er nytt er at bytting og salg i dag foregår på tvers av landsdeler og landegrenser.

I stedet for å måtte nøye seg med et begrenset utvalg frø og planter i ditt lokale hagesenter, kan du velge og vrake i et vell av fargerike blomster og eksotiske grønnsaker fra alle verdens hjørner.

Men noen ganger kan det du kjøper, bli i overkant «spennende». En stor del av de uønskede planteskadegjørerne som har kommet til Norge, har nemlig kommet hit som blindpassasjerer.

Dette gjelder for eksempel de forhatte brunsneglene, men også soppsykdommer, invaderende ugress/fremmedarter og mikroorganismer som kan gjøre stor skade hvis de blir flyttet fra ett område til et annet.

Les også: Til kamp mot brunsnegler med Konnerud-metoden
Ett lite frø kan gjøre stor skade

Det er lett å tenke at «det ikke er så farlig», det er jo bare en frøpose eller en liten potteplante.

Men hva om ett av frøene i denne frøposen, ikke er den som står på etiketten, men en helt annen sort? Hva om det er et ugress som sprer seg uhemmet i din egen og naboenes hager? Hvis det for eksempel er blomsterengfrø du har kjøpt, vil det i praksis være umulig å oppdage dette før det er for sent.

Eller hva om jorda til planten du kjøper inneholder sporer av en soppsykdom, som sprer seg videre til beslektede planter i naturen? Dette har for eksempel skjedd med  fremmedarter i mikroorganismeslekten Phytophthora. Sporer av disse finnes i jorda på mange importerte planter, og flere har kommet seg ut i naturen der de spesielt tar livet av løvtrær, særlig gråor langs vassdrag. Det er svært bekymringsfullt, ikke minst fordi disse trærne utgjør viktige brikker i elveøkosystemet.

Dette er en rhododendron som er angrepet av Phytophthora. Foto: Wikimedia Commons
Vil du fortsette å spise trygg, norsk mat?

Vi må heller ikke glemme at plantehelse også handler om mattrygghet. Vil du fortsette å kjøpe norskproduserte grønnsaker, frukt og bær?

Norske bønder bruker lite sprøytemidler sammenlignet med bønder i andre land. Dette er fordi vi foreløpig har klart å beholde en god plantehelse.

Hvor lenge klarer vi å bevare det sånn? Det kommer blant annet an på om vi private hageentusiaster er vårt ansvar bevisst – og ikke sprer planteskadegjørere fra en hage til en annen – og videre til bondens åker.

Dette handler både om å ikke ta risikoen ved å importere frø og planter på egen hånd – men også at vi ikke sprer hageavfall utenfor vår egen eiendom.

Myndighetene er bekymret

Myndighetene er bekymret for om vi klarer å beholde god plantehelse i Norge. NIBIO har satt i gang forskningsprosjektet STOPPEST som har som mål å forbedre importkontrollen av planter og frø. For det er ikke bare via privat import av planter og frø at vi får inn skadegjørere.

Importkontrollen for de som handler profesjonelt er også alt for dårlig – noe som for eksempel er årsaken til at vi i dag sliter med brunsnegler i store deler av Norge.

Men igjen har vi forbrukere et ansvar: Hvis vi begynner å spørre om norske planter, i stedet for bare å se på prislappen, vil importen reduseres.

Bruk en registrert såvareforretning

Det kan også følge med uønskede plantesykdommer i frø. Den beste måten å forsikre seg om at du får friske frø, er å handle fra en norsk såvareforretning som er registrert hos Mattilsynet.

De nettbutikkene vi har best erfaring med er Tomatprat.no og Garden Living, men det finnes flere norske som er bra både på service og utvalg.

Nå finnes det naturligvis også mange seriøse utenlandske frøforhandlere. Men fra og med 1. januar 2020 ble importreglene endret slik at du må betale toll og mva på frøimport fra første krone. Tidligere var det avgiftsfritak opptil 350 kroner, dette er nå tatt bort. Så hvorfor må du absolutt bestille frø fra utlandet?

Les mer om det nye regelverket her
Kjøper du frø via Facebook-grupper?

I det siste har det dukket opp et vell av ulike hagegrupper i sosiale medier, der ivrige hagefolk bytter og selger frø i vilden sky. Er dette lovlig? Tja…

Mattilsynet slår klart fast at det IKKE er lov for andre enn registrerte såvareforretninger å SELGE frø til andre.

Det er derimot lov å GI BORT. Så hvis du for eksempel kun betaler for portoen, men får frøene gratis, er dette innenfor regelverket.

Du har naturligvis også lov til å høste frø fra egen hage, og bruke dem selv.

Ideelle organisasjoner som hagelag og lignende har dessuten lov til å distribuere frø til hobbybruk.

Hele regelverket om dette kan du lese mer om hos Mattilsynet
Støtt norske småbedrifter

Det kan godt hende du sparer noen få kroner ved å kjøpe frø fra utlandet, eller bytte til deg via grupper på Facebook. Men er det verdt det? Har du lyst til å være den som importerer en ny plantesykdom til Norge? Og hva hvis det viser seg at frøene du bytter til deg, er noe helt annet enn det du trodde?

Det er også en annen årsak som vi synes dere skal tenke litt på: Dette er levebrødet til noen.

Helene Orskaug i Skien har Norges desidert beste utvalg av tomatfrø i nettbutikken Tomatprat.no.

Helene Orskaug som driver Tomatprat.no, har jobbet i mange år med å få kunnskap om hundrevis av ulike tomatsorter ved å dyrke dem selv. Nå er Tomatprat.no blitt godkjent av Mattilsynet som godkjent såvareforretning. Helene blir neppe rik av å selge frø, men det er jobben hennes.

Tommy Tønsberg og Kenneth Ingebretsen har jobbet i mange år med hage på ulike måter, før de startet Garden Living for noen år siden. De har et fantastisk stort utvalg, gode beskrivelser av sortene, og ikke minst utrolig god og rask service. Da vi bestilte varer i nettbutikken deres i romjula, kunne vi hente dem på posten allerede dagen etter.

Dette blir som med «nærbutikken på hjørnet» – hvis ikke du handler der, blir den borte. Ønsker du å fortsette å ha den «luksusen» det er å ha tilgang til gode, norske forhandlere av produkter til hagen, må du handle hos dem.

Sjekk ut vårt nye abonnementsprodukt på Hageguiden.no.
Vil du støtte oss i Spirea.no også?

Vi som skriver artiklene og hagetipsene på Spirea.no, har nylig lansert abonnementstjenesten Hageguiden. Ved å kjøpe abonnement får du tilgang til en digital hageskole i 12 deler, samt et helt nytt norsk hageblad på 100 sider.

Les mer om hva du får ved å abonnere