Nå kan du så chili – hvis du har vekstlys

Ønsker du å dyrke din egen chili fra frø til ferdig frukt? Da kan du begynne å så nå – men bare hvis du har vekstlys som plantene kan vokse under.

Det å dyrke chili i Norge er egentlig ikke for nybegynnere, men vi vet at det likevel er mange nybegynnere som prøver seg på det.

Etter at chiliene er modne kan du høste dem og tørke dem, de har tilnærmet ubegrenset holdbarhet hvis de oppbevares tørt.
Lang tid fra frø til frukt

«Hovedproblemet» med chiliplanter er at de krever veldig lang vekstsesong fra du putter frøene i jorda til du kan høste spicy, rød chilifrukter. Det tar gjerne både 7 og 8 måneder fra du sår, til chilifrukten er moden. Med andre ord er chili egentlig ikke en plante som er tilpasset dyrking i Norge, men som hører hjemme i langt varmere land.

Og i løpet av 7-8 måneder kan det skje MYE med en chiliplante. Den kan tørke ut. Den kan bli overvannet. Den kan fryse ihjel eller bli solbrent når du flytter den ut. Den kan få lus. Og så videre.

Les også: Kjøkkenhage for dummies – dette er enklest å dyrke
Etter blomsten kommer de grønne chili-fruktene, som så blir røde.

Hvis målet ditt med dyrking er å få raske resultater uten for mye strev, bør du derfor heller dyrke salat, spinat, urter eller noe annet som går mer av seg selv. Hvis du mislykkes med å så for eksempel plukksalat kan du bare så nye frø, så kan du høste etter 4-5 uker. Mislykkes du med chili, er det som regel ingen annen utvei enn å prøve igjen neste år.

Er du fortsatt ikke er «skremt»? Her er en liten forklaring på hvordan du best lykkes med å dyrke chili:

Såing

Frøene må i jorda tidlig, gjerne i romjula, men i hvert fall innen utgangen av februar måned. På den tiden av året er det alt for lite lys som kommer inn gjennom vinduene her i Norge, så du er helt nødt til å bruke ekstra vekstbelysning for å få planter som trives. Hvis du ikke bruker vekstlys vil du få tynne, bleke chiliplanter som strekker seg mot det lyset som er.

Chili finnes i mange farger, størrelser og styrkegrader. De største er som regel de mildeste.
Les også: Derfor skal du bruke vekstlys når du sår

Hvis du ikke får sådd før i mars-april, må du belage deg på å flytte chiliplanten inn i huset i august-september, for at fruktene skal rekke å modne. Det er også et alternativ å heller kjøpe en ferdig plante i hagesenteret litt senere på våren.

Når vi sår bruker vi som regel vanlig plantejord, ikke såjord. Det heter seg at plantejord er for næringsrik for småplantene, men vi har ikke opplevd problemer med det.

BESTILL EFFEKTIVE VEKSTLYS PÅ NETT
Se det gode utvalget av vekstlys hos ledlyskilder.no
(Annonselenke)

Chili har ganske store frø som er enkle å plassere. Fyll jord i en potte med 5-6 cm i diameter, vann slik at all jorda er fuktig før du legger i frøene. Så 2 til 3 frø i hver potte. Dekk frøene med 1 cm jord, spray litt vann med en sprayflaske på toppen av jorda.

Dekk de nysådde pottene med plastfolie for å holde på fuktigheten før de spirer. Chilifrø spirer på rundt 20 grader eller mer, så det er fint å sette dem for eksempel på badegulvet, det tar gjerne et par uker før spirene viser seg, da må du vekk plasten.

Frøene trenger ikke lys før de spirer, men med en gang de titter opp av jorda må de settes lyst.

OBS: Ikke fall for fristelsen til å så veldig mange frø av samme sort chili. Med mindre du har tenkt å gi bort eller selge, skaper du deg bare veldig mye jobb hvis du sår mange chiliplanter. Har du flere sorter du vil prøve, så én potte av hver, og ta vare på 1-2 planter av hver sort. Ubrukte frø kan som regel lagres i mange år og likevel spire.

Små chili har sterk smak, og du trenger ikke mange planter for å dekke ditt chiliforbruk.
«Babystell» av chili

Etter at frøene har spiret, kan plantene settes noe kjøligere. For eksempel i en vinduskarm med vekstlys, eller i et eget planterom hvis du har det.

Etter at det har kommet to bladpar, bør plantene prikles om til 1 planter pr potte. Vær forsiktig så du ikke klemmer i stykker stilken når du prikler!

Det er en stor fordel for chili som for andre planter du sår inne, at de etterhvert vannes fra undersiden. Det er kjempesmart om de står på et plantebrett som du kan fylle med vann, og så kan plantene suge til seg det de trenger.

Et par uker etter at chiliplantene er priklet om bør du begynne å gjødsle. Vi gjødsler som regel med utvannet bokashivæske, men du kan også bruke annen flytende plantenæring.

Følg med på at plantene har grønne og friske blader og vokser sakte men sikkert, da får du fine planter.

De modne chilifruktene er veldig dekorative.
Tid for utplanting

Den største «feilen» mange gjør er at de flytter plantene rett ut fra varmt hus til kald vårvind. Det som skjer da er at planten bare «klapper sammen» og kommer seg sjelden igjen.

En annen ting du må tenke på er at en plante kan bli solbrent. Derfor må den herdes, det vil si at du gradvis lar den være mer og mer ute for hver dag. Det er smart å bruke fiberduk for å skape skygge, helt til planten har laget sin egen «solkrem».

Les også: Herding av planter – derfor er det viktig

Chili er svært varmekrevende vekster og er absolutt enklest å lykkes med hvis du har drivhus. Men det går også an å ha plantene i krukker som står plassert i en lun krok med mye sol ute. Noen sommere går det veldig bra, andre ganger går det skeis, sånn er dyrkingslivet.

Chiliplantene bør ikke flyttes ut før nattetemperaturen er minimum 10 grader, hvilket vil si i juni de fleste steder i landet. I Nord-Norge er det vanskelig å dyrke chili uten drivhus.

Hva gjør du til høsten?

Vår erfaring er at selv om vi følger alle disse stegene til punkt og prikke, så er det ikke alltid vi lykkes med å få modne chili til høsten.

Løsningen da er å flytte hele chiliplanten inn, med krukke og det hele.

Det finnes utrolig mange sorter chilifrø på markedet, med sterk smak, mild smak etc. Men det som er like viktig hvis du ønsker å dyrke chili i Norge, er at du får en «håndterlig» plante. Det finnes sorter som blir over 1 meter høye og får mange frukter, men disse er «litt» upraktiske å flytte rundt på…

Les også: Chili kan brukes som stueplante
En liten søt chiliplante som dette kan fint brukes som stueplante året rundt, og flyttes ut om sommeren hvis det blir varmt og solrikt vær.

Når du skal bestille frø, velg gjerne en sort som blir 30-40 cm høy, da får du en søt liten plante som kan stå i en krukke på bordet og som ikke er så mye styr å flytte inn til høsten.

Vi kjøper som regel våre frø fra Garden Living, de har utrolig godt utvalg og rask service.

Du er ikke mislykket selv om du får bladlus

Til slutt må vi bare nevne ett veldig vanlig problem med Capsicum-planter som chili og paprika: Bladlus.

Du trenger absolutt ikke å føle deg mislykket selv om du får lus på chiliplantene, det skjer veldig ofte.

Bladlus på planter ute blir ikke vi så stressa for, de spyler vi enten bare bort med hageslangen eller aller helst lar naturen gå sin gang og vente til marihønene har gjort jobben.

Lusete inneplanter har vi mindre tålmodighet med, de havner som regel ut på komposten.

Men det finnes noen triks mot bladlus, de kan du lese om her.

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.