Vi høster rosenkål og grønnkål på julaften!

Med grønnkål og rosenkål i kjøkkenhagen, har vi noe å høste gjennom hele vinteren. Rosenkål hører med til ribba, og i år kunne vi bare gå ut og hente julaftenmiddagens tilbehør noen meter fra kjøkkenet. Snakk om kortreist mat!

Vi har ikke fått julesnø, men i hvert fall litt julerim her vi bor på Høyenhall i Oslo. Hadde vi ikke visst bedre, ville vi kanskje ha fått panikk, for hva skjer med rosenkålen da? Ingenting, heldigvis.

Ønsker du å støtte vårt arbeid med å dele hagetips på Spirea.no? Les mer og bestill abonnement på vårt Premium-produkt Hageguiden her.
Skikkelig luksus å kunne gå ut og hente en bolle rosenkål og grønnkål i egen hage på selveste julaften.
Vokser lenge og tåler frost

Rosenkål er en av de grønnsakene som fortsetter å vokse til langt utover høsten og som godt tåler å fryse. Du kan godt grave den frem fra snøen og de smaker like godt. Eller til og med bedre.

Rosenkålen vokser mye utover høsten, etter at andre grønnsaker har takket for seg.

Det samme gjelder grønnkål. I stedet for å høste inn alt tidlig på høsten som vi har sett at mange gjør, lar vi den bare stå som den er gjennom vinteren. Grønnkål tåler godt litt frost og smaker faktisk bedre etter en frostnatt.

- Kjøp tidligere utgaver av Hageguiden - Hageguiden

Er du heldig kan den faktisk overvintre helt til neste vår, vokse videre og til slutt blomstre.

Rosenkålen «bor» i samme bed som rabarbraen. Rabarbra har visnet ned forlengst, men rosenkålen kan vi høste av til langt utpå vinteren.
Les også: 5 matretter du kan lage av grønnkål
Ingen kålfluer sent på høsten

Som andre kålvekster blir både rosenkål og grønnkål ofte angrepet av kålfluer/kålmøll og kålsommerfugler. Den beste måten å unngå dette på er å dekke over med fiberduk gjennom hele sesongen. Men vi synes spesielt grønnkålen er veldig dekorativ, og har ikke lyst til å pakke den inn i en hvit duk.

Den lilla grønnkålen har ikke vokst like mye som den vanlige grønne, men vi kan fortsatt høste av den også.

Utover høsten er det heller ingen insekter i kjøkkenhagen, og grønnkålen fortsetter jo å vokse. Dermed blir de nye bladene som kommer, fri for hull.

Rosenkålen kommer først med bladverk, deretter med de små kålhodene som vokser oppover stammen. Dermed er det først og fremst bladverket som blir spist.

Og det er jo heller ikke farlig å spise kål som er spist på av insekter, det er bare at det ikke ser så pent ut. Plantene blir naturligvis også svekket når mye av bladene blir spist.

Rosenkålen «bor» i samme bed som rabarbraen. Rabarbra har visnet ned forlengst, men rosenkålen kan vi høste av til langt utpå vinteren.
Neste år sår vi tidligere

Årets rosenkålavling ble mange, men nokså små kålhoder. Dette skyldes først og fremst at vi var litt sent ute med å så, frøene kom ikke i jorda før i slutten av mai. Rosenkål kan du godt så inne under vekstlys fra mars, eller i vinduskarmen i april.

Men du trenger ikke så mange planter, det blir mye avling på hver «ranke» og med mindre du spiser enormt mye rosenkål holder det med 3-5 planter.

Toppen på rosenkålen kan også spises, i tillegg til de små kålhodene som vokser nedover stammen.

Grønnkål har også en relativt lang vekstsesong, men den kan du godt så senere, helt til juni. Vi pleier å så dem ute, men i potter som vi setter på et lunt sted til det er på tide å plante ut.

De beste bladene høster du uansett fra september og utover, så det er ikke noe stort poeng å ha masse grønnkål midt på sommeren når det er mye annet å spise.

Les også: Kjøkkenhage for dummies – dette er lettest å dyrke

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut