Lag en personlig tulipanbukett til julebordet

Bruk det du finner i hagen og sett sammen med 20 røde tulipaner – så har du en flott julebukett du kan ha glede av gjennom hele julen.

For et par år siden var vi på juleverksted med Finn Schjøll, også kjent som Blomster-Finn, som lærte oss hvordan vi kan bruke tulipaner i en julebukett.

Finn Schjøll holdt juleverksted for blant andre influenseren Jørn P. Andersen i bloggen OsloLiving.
Røde tulipaner og vintergrønt

Tulipaner er kanskje ikke det du tenker på som typiske juleblomster, men hvorfor ikke? Det finnes knapt noe vakrere enn knall røde tulipaner, og sammen med litt vintergrønt fra hagen blir det din fineste juledekorasjon.

Skal du først ha en tulipanbukett, nytter det ikke å være knuslete, minst 20 tulipaner må til, mener Blomster-Finn.

– Du kan bruke hva som helst, granbar, furu, buksbom, einer, kongler… Ta det du har. Og ikke spar på tulipanene! 20 stykker må du minimum i en stor bukett, mener Finn Schjøll.

Bjørnhild laget sin egen bukett, og fikk faktisk skryt av Blomster-Finn.

Norges mest kjente blomsterhandler har ingen sans for minimalistiske juletrender. Hva er galt med å pynte med rødt til jul, undrer han.

– Jeg så et bilde av Victoria Beckham ved siden av et juletre med bare sorte kuler. Kan du tenke deg noe så grusomt?

Juletre med sorte julekuler?!? Nei, det har ikke Finn Schjøll sans for. Hva er galt med rødt?

Blomster-Finn har klokkertro på at den røde julen kommer tilbake, i den grad den har vært borte.

Les også: Se – amaryllis blomstrer til jul
I tillegg til tulipanene kan du bruke granbar, einer, buksbom, kongler eller andre ting du finner i hagen.
Blomster er billigere enn champagne

I julen gjør vi jo også ting vi ellers ikke ville ha gjort – som å sette et stort grantre inn i stua, derfor gjelder ikke de samme «interiør-reglene» i julen som resten av året.

Les også: Er det innafor å pynte juletreet flere uker før jul?
Det ble servert bobler på juleverkstedet, men blomstene er viktigere, mener Finn Schjøll.

– Jeg synes det er litt rart, folk kjøper rådyr champagne, men tar seg ikke råd til blomster på bordet. For 7-800 kroner får du enormt mange tulipaner, illustrerer Finn.

Her er et fint eksempel på hvordan du kan kombinere naturmaterialer med friske, røde tulipaner i en bukett.

Og hvis du kombinerer tulipaner fra blomsterbutikken med naturmaterialer fra hagen eller skogen, får du en flott og personlig julebukett som gjerne kan være midtpunkt på julebordet.

Hektisk aktivitet og mye kreativitet på Blomster-Finns juleverksted.
Slik lager du en flott julebukett med tulipaner á la Finn Schjøll:
  1. Samle materialer. Har du hage, kan du klippe litt fra busker og trær, for eksempel gran, furu, einer, tuja eller andre vintergrønne. Har du en vrihassel er det veldig kult å bruke kvister fra den, for ikke å snakke om lerk. Kongler og tørre kvister gjør seg også fint i buketten. Har du ikke hage får du kjøpt mye forskjellig i blomsterbutikken.
  2. Klargjør materialene som skal brukes i buketten. Rens vekk bar og annet «grums» 7-8 cm opp på stilkene, slik at det ikke råtner i vasen. Sett ståltråd i kongler og lerkekvister.
  3. Snitt tulipanene og fjern de nederste bladene. Siden tulipanene uansett skal stå innimellom annet grønt, er det like greit å fjerne bladene så de ikke forurenser blomstervannet. Men det er viktig å lage et nytt snitt i stilkene slik at de kan suge opp vann.
  4. Sett sammen buketten. Hold den i én hånd mens du fordeler tulipanene og det grønne. Prøv å få en fin form og tenk på at den skal stå i en vase og må være fin fra alle sider.
  5. Bind sammen stilkene med en tråd. Deretter kan du stikke ned ståltrådene med kongler eller annen dekor. Vil du ha en litt mer «glamorøs» bukett kan du bruke noen blanke kuler eller annen julepynt du liker.
  6. Sett buketten i en vase med kaldt, friskt vann. Pass på å fylle på nytt vann etterhvert som buketten «drikker», og sett helst buketten i et kaldt rom hver natt. Da holder den seg fin i over en uke.
«Sånn skal det gjøres, jenter.» To av deltakerne får gode tips av mesteren.
Bonustips:

Når tulipanene visner, trenger du ikke å kaste buketten. Ta ut de gamle, kjøp nye tulipaner og stikk dem ned i buketten. Det vintergrønne holder seg fint lenge. Eventuelt kan du også ta buketten fra hverandre og binde den på nytt.

Tulipaner er anvendelige og vakre snittblomster, både til jul og ellers i året.
Les også: Det blir aldri feil med en bukett tulipaner

DENNE REPORTASJEN HAR OGSÅ STÅTT PÅ TRYKK I TARA JULEDRØM 2019

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.