Er det innafor å pynte juletreet flere uker før jul?

Det er over en uke til jul, men sosiale medier flommer allerede over av bilder av stivpyntede juletrær og lekkert dandert julehjem. Hvordan rekker folk å bli ferdig med juleforberedelsene så tidlig?!?

På vår kalender er det ennå én hel uke igjen til lille julaften. Det betyr at vi innbiller oss at vi har god tid til å rydde, vaske, bake, pynte, handle og alt det andre som går inn i kategorien «juleforberedelser».

Ønsker du å støtte vårt arbeid med å dele hagetips på Spirea.no? Les mer og bestill abonnement på vårt Premium-produkt Hageguiden her.

Det vil si, hjemme hos oss handler de fleste juleforberedelsene rett og slett om normal hygiene – og så setter vi ut noen nisser hist og pist. Og noen juleblomster, hvis vi rekker å kjøpe.

Les også: Slik ble julestjerne en juleblomst
En rød julestjerne fungerer utmerket for å skape litt julestemning.
Lille julaften, hvis vi rekker det

I vårt hjem kommer sjelden juletreet på plass før i aller siste liten. Det vil som regel si lille julaften og ikke et sekund før. Dette handler verken om tradisjoner eller politisk overbevisning – vi rekker det bare ikke før…

Ett år klarte vi utrolig nok å bli ferdig med juleforberedelsene (les: normal hygiene) et par dager før jul. Da kom juletreet på plass i stua med pynt og stas allerede 22. desember.

«Var ikke det veldig tidlig», var reaksjonen fra våre nærmeste da vi prøvde å skryte av «julebragden».

I våre familier, som i mange andre, er det nemlig tradisjon for at juletreet ikke skal pyntes før på kvelden lille julaften.

Dette var familien Fjelds juletre julen 2012. Det ble hugget på egen tomt, og viste seg å være langt penere på rot enn da det kom inn i stua. Men litt glitter kler alle trær.
Har alle kjøpt plastjuletre?

Så hva er egentlig «greia» med at folk stiller opp med ferdigpyntede juletrær (og ditto julehjem) allerede tidlig i desember? Er det fordi de har kjøpt seg plastjuletrær til mange tusen kroner, og må få mest mulig valuta for penga?

Det finnes mye fint å få i plast. Hageland sine kunstige juletrær er så naturtro at du vil lure på hvorfor de ikke lukter gran. Foto: Hageland

Nå er vi uansett av den oppfatning at folk gjør som de vil i sitt eget hjem. Det virker bare så utrolig imponerende at ellers travle familier med jobb og barn og katt og hund – klarer å få stua til å «holde seg ryddig» i flere uker.

Det må sies at det hender en gang i blant at vi også synes vi har det ganske fint hjemme, men vi havner nok aldri i Bonytt

Det eneste som er i nærheten av interiørblad-standard er Tores grønne oase på hjemmekontoret
Dryss, dryss, dryss…

Men altså: Hvis du pynter et vanlig (dvs levende) juletre 1. desember, vil det da være noen nåler igjen på treet til julaften? Det vil vel ikke det?

Faktisk er dryssing av barnåler på juletrær et såpass alvorlig problem at det finnes statsfinansierte folk som forsker på det.

Vi har hatt mye forskjellige slags juletrær opp gjennom årene – gran, edelgran og furu, og drevet litt forskning selv: Vanlig norsk gran begynner som regel å drysse i det øyeblikket julestjerna er på plass. Edelgran drysser ikke, og kunne sikkert vært brukt om igjen året etter, men blir ganske grå i nålene etter noen dager.

Juletrær vokser ikke i skogen nå for tida, men på egne juletreplantasjer.

Når det gjelder furu har vi ikke fått testet langtidsholdbarheten på det, da det furu-juletreet vi hadde var så stygt at det ble kastet ut ved første anledning.

Les også: Har vi Norges styggeste juletre?
Dette var siste gangen Bjørnhild fikk bestemme hvilket juletre familien skulle ha… Men det var gratis, da!
Er tradisjonene i endring?

For å være litt mer seriøse: Mennesker med lang og komplisert utdannelse, som for eksempel tidligere konservator Kristi Krekling på Maihaugen, sier at det er slutt på den «regelen» om at juletreet skal pyntes lille julaften.

– Folk i dag lager sine egne juletradisjoner. Nå pyntes juletrær allerede i november, sier Krekling til NRK.

Det er mange årsaker til dette: Plastjuletrær er som nevnt én årsak. Det er også mange familier som reiser på hytta eller på besøk til familie andre steder i landet i jula, og som derfor heller pynter til jul i adventstida. Det er jo ikke så mye vits å pynte et juletre som ingen ser…

Men ikke minst blir vi påvirket av butikker, instagramkontoer og andre ting vi ser rundt oss. Når juleutstillingene åpner allerede i oktober, føles det veldig lenge å vente helt til 23. desember med å pynte juletreet.

Les også: Hugg juletre selv – få julestemning på kjøpet
Kaster ut jula ved nyttår

En annen tradisjon som er i endring, er den med at jula skal kastes ut 13. dag jul, eller til og med 20. dag jul (13. januar). Unge familier kaster ut juletreet allerede 1. nyttårsdag, ifølge eksperter NRK har snakket med. Og det er kanskje ikke så rart hvis de har hatt julepynten oppe siden 1. desember?

Det er også andre juletradisjoner som har endret seg: Bortsett fra i år er for eksempel julebordssesongen viktigere enn juletrefest-sesongen, for de aller fleste. Tidligere varte jula til langt ut på nyåret – nå feirer vi heller jul på forskudd.

Men gjør det noe, strengt tatt? November og desember er mørke måneder med mye dårlig vær – egentlig ubrukelige til så mye annet enn inne-aktiviteter. I januar er det forhåpentligvis snø og skiføre, hvorfor skal vi sitte inne og spise tørre julekaker da?

God jul – når den tid kommer!

Det blir jul i år også, selv om juletreet ditt fortsatt ikke er kjøpt.

 

 

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.