Hold rotter og mus borte fra huset

I år er det et såkalt museår, og i den tiden vi går i møte prøver mange av gnagerne å komme seg inn i huset. Her er ekspertenes tips kan du holde uvedkommende gjester unna i vinter.

I tiden fremover skal mange av oss kose oss med fet mat inne i varmen. Dessverre er ikke mus og rotter så ulike oss; de vil nemlig også søke ly fra den kalde vinteren og lete etter varme og fet mat.

– Skadedyr kan dukke opp når som helst, men vi ser særlig oppsving i mus og rotter på denne tiden av året, sier Inger Løvaas hos Krefting i en pressemelding fra Ifi.no.

Vår levende musefelle

Her i huset har vi en «levende musefelle» i form av katten Trine, og hun har hatt gode dager i det siste. Stadig vekk har hun lagt små «gaver» utenfor døra vår, slik at vi kan se hvor flink jeger hun er.

LES OGSÅ: Kan man ha katt og fuglekasse?
Katten Trine jakter på alt som er mindre enn seg selv, både mus, fugler, ekorn, humler etc.

Det er imidlertid ikke alltid musene er avlivet når de kommer inn i huset… Det virker som katten mener at mus er en slags leketøy som hun skal ha glede av så lenge som mulig.

Katten Trine har nok likevel en god effekt på bestanden av smågnagere på tomta. Tidligere hadde vi for eksempel rotter på besøk jevnlig, de har vi ikke sett eller hørt noe til etter at vi fikk katt. De likte nok ikke å bo et sted med en morderisk katt.

Er det noen mus her? Nei, bare en katt.
Mus og rotter elsker fet mat

– Der det er god tilgang til mat, temperaturen er behagelig og det er lett å gjemme seg, er det spesielt hyggelig for mus og rotter. Rottene elsker all den fete julematen og alt fettet vi heller i avløpet. Det bygger seg opp i rør og avløp, og de får gode forhold for å formere seg, sier Løvaas i Krefting.

Skyller du ut fettet i vasken? Ikke gjør det, hvis du vil unngå å fôre mus og rotter. Foto: Mari Andersen Rosenberg og Krefting

Ikke bare er de utrivelig å ha på besøk; skadedyr kan også føre til store skader i boligen.

– De gnager på alt de kommer over, også ledninger. Det kan være brannfarlig. I tillegg kan de spre sykdommer, forteller Løvaas.

Rent, tørt og ryddig

Ifølge Løvaas er det noen forholdsregler du bør ta for å holde de plagsomme dyrene unna.

– Prøv å finne ut hvor musene kommer inn. Tett alle sprekker og glipper. Siden skadedyr trives i varme, fuktige forhold, er «rent, tørt og ryddig» gode regler for å minimere risiko. Oppbevar også alt av matvarer i tette bokser, sier hun.

Avløpsrørene kan være de reneste julebord for rottene. Foto: Mari Andersen Rosenberg og Krefting

Og siden rottene tiltrekkes av fettet i avløpet, gjelder det å holde sluk og avløp rene.

– For å unngå problemet må fett kastes i matavfallet, ikke skylles ned i avløpet. Bruk rørvask jevnlig for å unngå at fettet bygger seg opp. Hvis du merker at avløpet begynner å gå tett, bør du benytte avløpsåpner så fort som mulig, råder hun.

Sjekk sluk og slukrist

Espen Engmann, teknisk fagansvarlig hos Rørkjøp, er enig med Løvaas, og kommer med et tilleggstips til alle som bor i hus eller blokk med kjeller og sluk i vaskerom eller fyrrom:

– Sørg for at slukristen sitter godt fast. Gjerne skru den fast. Er den løs, kan rottene bare vippe den bort, forklarer han.

Han råder også til å sjekke at det ikke er noen sprekker rundt sluket og betonggulvet.

– Mus og rotter følger også rørene under gulvet, og vil lett finne de små sprekkene og deretter komme seg inn i kjelleren, sier han.

Effektive feller

– For å forebygge at musene kommer inn er det mange som legger ut midler med mynte, en lukt gnagerne avskyr. Mange opplever også god effekt av lydjagere, tipser Løvaas.

Hvis mus og rotter har kommet seg inn i huset, er det viktig å sette i gang tiltak raskt, slik at de ikke rekker å formere seg og gjøre for stor skade.

En stykk musefelle ved navn Trine som passer på at musene ikke får blitt mange.

– Bruk feller eller gift hvis musene er kommet inn. Mye kan gjøres med kjemisk bekjempelse, feller, lyd og lukt. Men hvis dette ikke hjelper, er det viktig å tilkalle proffer før problemet blir for stort, råder Løvaas avslutningsvis.