Slik får du Asalea til å holde seg fin til jul

Hele høsten og vinteren kan vi glede oss over en velkjent dronning – vintervakre Asalea. Bare du husker å vanne!

Tekst og foto: Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP)

Asalea er blomsten som troner på en flott andreplass blant nordmenns julefavoritter. Det er ikke rart, når man ser hvor kraftfull asaleaen er, både til jul og langt ut over vinteren.

En asalea er et smykke i rommet, og mange nordmenns julefavoritt. Det er ikke uten grunn til at den ofte er omtalt som juleblomstenes dronning. Spesielt vanskelig å lykkes med er den heller ikke, og de nye sortene takler inneklima i stuene svært godt.

LES OGSÅ: Her er Norges 10 mest solgte juleblomster
Det er kanskje for tidlig for røde blomster, men rosa asalea er minst like fint!

Det latinske navnet til Asalea er Rhododendron simsii, og som navnet viser er dette en nær slektning av Rhododendron-buskene vi har i hagene våre. Denne arten av Rhododendron klarer ikke vinteren hos oss, derfor har vi den i stedet inne som en vakker stueplante.

LES OGSÅ: Slik driver du amaryllis fra løk
Mange former og størrelser

Asalea er å få tak i som store oppstammede, skulpturerte planter, og ned til de minste små, alt etter preferanse og formål. Fargene spenner fra hvitt til rosa og rødt, tofarget, enkle og fylte blomster, og de siste årene er også rent lilla sorter kommet i handelen. Den perfekte adventsgaven!

De siste årene har det kommet mange lekre varianter av aselea som denne nydelig blekrosa varianten.
Slik får du Asalea til å vare

Når du kjøper Asalea i butikken skal bladene være struttende og friske, og jorden skal være fuktig! – Dette er det viktigste å passe på, sier OBP. Asalea takler en full uttørking dårlig. Den kaster lett knoppene, så pass godt på at planten får nok vann. Jevn fuktighet og en lys plassering hvor det ikke er for varmt, er hemmeligheten bak å lykkes med Asalea.

Er du av den glemsomme typen? Det er lov å sette på en vanningsvarsling på telefonen 2-3 ganger i uken, så glemmer du det ikke. Har du det svært varmt inne er det lurt å vanne enda oftere, eller plante asalea om i en selvvanningspotte. Jo større potte, jo større er plantens mulighet til å holde jevn fuktighet. Husk likevel på at ingen planter vil stå med røttene i vann, så fjern overflødig vann i skålen etter vanning.

LES OGSÅ: Lag din egen adventskalender med julestjerner
Det er en glede bare å studere blomstene på denne.

Du trenger ikke gi gjødsel til Asalea før blomstringen er ferdig og planten begynner å vokse utpå nyåret. Når det blir varmt nok om våren kan du sette planten ut i hagen. Sett den i halvskygge slik at den ikke tørker ut, og gjerne i surjordsbedet sammen med andre Rhododendron. I løpet av sommeren vil Asaleaen danne nye knopper. Ta inn planten om høsten og nyt nye vakre Asalea-blomster.

LES OGSÅ: 10 julegavetips til hageinteresserte
Plasser gjerne asalea i en skål der den kan trekke vann fra bunnen.