Blomsterkasser og hyller av avkapp

Uansett hvor nøyaktig du måler, det er blir alltid noe avkapp til overs etter snekkerprosjekter. Men avkapp er ikke avfall! Vi snekret to fine blomsterkasser og en stilig hylle av avkapp fra terrassebygging.

Blomsterkasser og plantekasser du lager selv i tre er ofte mer solide, praktiske og ikke minst rimeligere enn å kjøpe ferdig kasser og krukker i et hagesenter. Fordelen med å snekre selv er at du kan tilpasse størrelse og form til plassen du har tilgjengelig.

Les også: Vi snekret vårt eget Syden-bed – med palme
Mange plankebiter til overs

Tidligere i sommer skiftet vi gulv på to terrasser, og la nytt, flott MøreRoyal-impregnert furu på over 40 kvadratmeter. Etter endt prosjekt satt vi igjen med en haug med plankebiter som var inntil en meter lange. Med andre ord for korte til at det er noe vits å ta vare på dem til senere prosjekter.

En kjempesmart bruk av slikt avkapp, er å snekre blomsterkasser eller små hyller til hagen. Materialet er impregnert og beregnet for utendørs bruk, så her er det bare å bruke fantasien.

Den nye hylla har fått navnet «måneraketten».

Tore var virkelig kreativ, han designet, tegnet og snekret en råstilig hylle som nå har fått navnet «måneraketten» etter trekantformen i midten. Den har vi skrudd opp på veggen ved utekjøkkenet.

Les også: Denne krakken bygget vi av ting som skulle kastes
Urtekasse og plass til bjørnebærbusk

Bjørnhild har alltid «behov» for nye steder å plante, og brukte resten av materialene til en urtekasse med plass til 3 planter, og en firkantet «boks» som hun plantet en bjørnebærbusk i.

En praktisk urtekasse med plass til rosmarin, basilikum og kruspersille ble skrudd fast på utsiden av gelenderet på terrassen.

Den nevnte bjørnebærbusken sto tidligere på det som trolig er tomtas mest skyggefulle sted, og har følgelig aldri gitt bjørnebær. Bjørnebær trenger nemlig mye sol for å trives. I skyggen klarer den ikke annet enn å overleve.

Bjørnebær har dessuten en lang vekstsesong, bærene blir ikke modne før tidligst i slutten av august, men som regel september-oktober. Men det er jo bare fint å ha noe å spise sent på høsten, etter at alle de andre hagebærene har bæret seg ferdig.

Les også: Bærbusker – den enkleste måten å dyrke mat i hagen
Vi håper at den nye plasseringen av bjørnebærbusken er lun og solrik nok til at vi kan plukke bjørnebær neste år.

Under gunstige forhold blir bjørnebærbusker 4-5 meter lange klatreplanter, det blir de neppe hos oss og i hvert fall ikke i en plantekasse. Men kanskje det blir noen bær, i det minste? Er lov å håpe.

Kle innsiden med duk eller plast

Når vi bruker impregnert tre som kasser til planter, kler vi alltid innsiden med duk eller plast. Dette for å beskytte treverket, og for å unngå at stoffer fra impregneringen går over i jorda. Dagens metoder for impregnering er heldigvis ikke så skadelig for miljøet som tidligere produsert impregnert tre.

Det er også viktig å lage hull i bunnen så overskuddsvann renner ut. Vi bruker som regel også lecakuler som vi legger nederst i kassa for å bedre dreneringen.

Les også: Kan man ha katt og fuglekasse?