Liten plass? Dyrk mikrotomater

Mikrotomater er ikke bittesmå tomater, men bittesmå tomatplanter! I år har vi testet tre ulike sorter som kan dyrkes i en liten potte på terrassen.

Utfordringen med å dyrke tomater på balkong eller terrasse, er at de fleste tomatplanter blir et par meter høye i løpet av sesongen. De må stå i en potte som er minst 10 liter stor, helst 20 liter, bindes opp, tyves og stelles etter alle kunstens regler. Du ender fort opp med en balkong full av tomatplanter, men ingen plass å sitte…

Hvis du har lyst til å dyrke egne tomater, men synes alt dette hørtes veldig slitsomt ut, har vi nå funnet en bedre løsning.

Ønsker du å lære mer om å dyrke tomater og andre ting til kjøkkenhagen? Bestill abonnement på vårt Premium-produkt Hageguiden her. 
I denne praktiske plantehylla har vi plass til mange mikrobusktomat-planter.
Tomatplanter på maks 30 cm

Helene Orskaug i Skien driver Norges beste nettbutikk for tomatfrø, den heter TomatPrat.no. Gjennom mange år har hun dyrket og prøvd ut ulike typer tomater, som hun nå har begynt å selge fra frø.

Og det var nettopp her vi oppdaget at det er noe som heter «mikrobusktomater». Dette er rett og slett tomatplanter som helt naturlig stopper veksten på 30 cm høyde eller lavere – og dermed passer utmerket for balkongdyrkere.

Størrelsen på tomatene er omtrent den samme som på andre cherrytomat-sorter. Dette er Balcony Red.

Alle disse kan fint dyrkes i en 2-3 liters potte, og de trenger ikke å støttes opp eller tyves (fjerne sideskudd). Vi har satt vår lille samling med mikrobusktomater i en etasjehylle, der vi kan vanne på brettet for å gi plantene undervanning.

De tre «mikrotomatene» vi dyrker i år er:

Baby: Som navnet tilsier er dette en bitteliten tomatplante, bare cirka 20 cm høy. Tomatene blir knallrøde og hjerteformede, og det er en meget dekorativ busk.

Aztek Yellow: En liten busktomatplante som gir gule tomater. Kompakt vekst og planten blir maks 30 cm høy.

Balcony Red: Riktbærende busk som gir røde tomater på 5-7 gram. Flott krukketomat til verandabordet.

Aztec Yellow skal gi gule tomater om en stund.
Tomater til matauk? Velg noe annet

Hvis målet ditt med tomatdyrkingen er å produsere kilovis med tomater til pastasaus gjennom hele vinteren, bør du ikke velge mikrotomatbusker. Men hvis du bare har lyst til å lykkes med å få frem noen modne tomater, og har begrenset med plass og tid, vil vi virkelig anbefale disse sortene.

Hver plante kan stå i en potte på 2-3 liter. Det er praktisk å samle dem på et brett der du kan gi undervanning.

En bitteliten busk gir av naturlige årsaker færre tomater enn en 3 meter høy ranketomatplante. Men på alle våre mikro-planter sitter tomatene tett i tett, så avling pr areal er ganske bra. Siden buskene er så små, kan de også enkelt settes inn i varmen til høsten. Vi vet også at noen eksperimenterer med å dyrke mikrobusktomater året rundt under vekstlys.

En kompakt mikrotomatplante med røde tomater er en fin dekorasjon på verandabordet.

En annen sort som er enkel å lykkes med uten drivhus, men som krever større plass er Hundreds & Thousands.

Les flere tips om dyrking av tomater:
10 tips til dyrking av tomater
Nå kan du ta inn i de grønne tomatene
Lag pizzasaus av tomatene du ikke rekker å spise
Tørkede tomater – en skikkelig smaksbombe
Tips for slutten av tomatsesongen
Velg riktig tomatsort når du kjøper frø
Slik høster du frø fra egne tomater

 

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.