En pose setteløk = nok løk til flere måneder

For å få maks utbytte av kjøkkenhagen er det smart å satse på ting som er enkelt å lagre utover høsten og vinteren – og som vi får bruk for i matlagingen. Gul løk bruker vi nesten hver dag, og den kan lagres i månedsvis.

Vi har prøvd å dyrke løk før, men ikke hatt plass til store mengder, slik at vi har spist opp alt før lagring har vært et aktuelt tema. I år har vi imidlertid utvidet kjøkkenhagen, og fikk plass til et stort bed med kepaløk.

Les også: Kjøkkenhage for dummies – dette er lettest å dyrke
Det er veldig lite jobb med å dyrke løk fra setteløk. Bare pass på å gjødsle litt av og til så blir det fine løker.
Slik lykkes du med å dyrke løk

«Triksene» for å lykkes med kepaløk og andre løkvekster er:

  • God gjødsling – grunngjødsling av feltet før du setter løkene, for eksempel bokashi eller kompost fra varmkompostbinge. Deretter gjødsle minst 2-3 ganger i løpet av sesongen. Vi har brukt både pelletert hønsegjødsel og neslevann. Kunstgjødsel hadde sikkert gitt bedre vekst, men vi bruker i hovedsak ikke dette.
  • Voksested i full sol – løk i skyggen funker dårlig.
  • Sandholdig, løs jord.

Det går an å dyrke løk fra frø, men da må de sås innendørs i februar-mars. Vi velger derfor heller å kjøpe setteløk som vi setter i mai.

Vil du lære mer om dyrking i egen hage? Bli abonnent på Hageguiden – og få tilgang til en hageskole i 12 deler + et helt nytt norsk hageblad. Les mer og bestill på Hageguiden 
Kan brukes fersk hele sommeren

Det som er fint med å dyrke løk selv, er at vi kan høste fersk løk og bruke i matlagingen nesten hele sommeren. Vi begynte å høste ganske tidlig i juli, og har tatt mange ferske løker som vi har brukt i sin helhet inkludert det grønne bladverket.

Størrelsen varierer, men vi fikk mange fine løker som vi gleder oss til å bruke utover høsten.

Men nå for en stund siden begynte det grønne bladverket å legge seg ned og visne, hvilket betyr at det er på tide å høste løkene og henge til tørk. Hvis den blir lagret riktig kan løk oppbevares i mange måneder.

Unngå plast og kjøleskap

På ettersommeren utvikler løkene det brune ytterskallet, som fungerer som en slags innpakning og gjør at holdbarheten er lang.

På ettersommeren danner løkene det brune «ytterskallet» og det er på tide å høste dem.

Det er flere måter å lagre løk på, men du bør unngå både kjøleskap og innpakning i plast.  Vi har valgt å henge de ferdig høstede løkene i bunter under takutstikket, der er det tørt og luftig. Yrkesdyrkere lagrer løk mørkt i temperatur mellom 0 og 2 grader, men dette er som regel vanskelig å få til i et vanlig bolighus.

Vår plan er derfor å la løkene henge til tørk ute så lenge som mulig, mens vi tar inn løk og bruker i matlaging underveis. Når de er ferdig tørket, det vil si at bladverket er helt brunt og tørt, kan vi ta dem ned og legge i en papirpose eller pappeske i kjelleren – der er det cirka 10 grader om høsten/vinteren.

Det å henge opp løkene i bunter og tørke utendørs er en lettvint måte å lagre dem på.
Større løkbed neste år

Uansett rekker vi nok å spise opp all løken vi har dyrket i god tid før jul. Men dette fristet absolutt til gjentakelse, og kanskje vi utvider løkavlingen neste år? Da skal vi også gjødsle bedre, både grunngjødsling før setting og gjødsling underveis, slik at hver løk vokser seg større.

Likte du denne artikkelen? Hvis du blir abonnent på Hageguiden vil du få flere nyttige hagetips – les mer og bestill på Hageguiden.no

TIPS: Er det noen løker som er veldig små, kan du eventuelt ta vare på dem og bruke dem til setteløk igjen neste år.

For å få løksmak tidlig på sesongen, jobber vi også med å utvide «samlingen» av gressløk – den kan gjerne brukes som vanlig løk og er klar i mai-juni.

Har du lyst til å dyrke hvitløk, må du huske på at den skal settes nå i høst. I denne artikkelen kan du lese mer om dyrking av hvitløk.

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut