Vi høster hvitløk – og lærer av feil

I fjor høst satte vi hvitløk, og nå kan vi høste. Men siden hvitløksbedet sto i skyggen fikk vi ikke så store hvitløk. Neste gang blir det hvitløksdyrking i et bed med mer sol.

Det å dyrke hvitløk er et langtidsprosjekt – det tar bortimot et år fra du setter setteløken til de ferdige løkene kan høstes. Dette kommer av at hvitløk må stå i jorda i hele 9 måneder før den utvikler seg til en ferdig hvitløk med fedd. Så hvis du setter løkene i oktober/november, vil de være ferdige til høsting i juli/august.

Setteløk = fedd

Formering av hvitløk skjer vanligvis med setteløk. Det vil si at du deler en hvitløk opp i fedd og setter hvert enkelt fedd, som så vil utvikle seg til en ny, stor hvitløk.

Tidligere har vi satt hvitløk på våren, og det blir hvitløk å spise da også, men de rekker ikke å lage fedd før vinteren. Det vi har gjort da er at vi har høstet etterhvert og spist hele løken inkludert alt det grønne. De små hvitløkene har en mildere smak, som vårløk.

Vi fikk hvitløk, men ikke veldig store.

Denne gangen skulle vi imidlertid prøve å dyrke hvitløk «på ordentlig», ved å sette om høsten. Feddene bør settes i god tid før frosten, slik at de rekker å danne røtter, men ikke så tidlig at spirene vokser over jorda.

Startet bra, endte skuffende

Vi satte sertifisert settehvitløk i fjor høst, og i vår kom spirene opp. Tidlig i sesongen så alt fint ut, spirene vokste som bare det. Men da vi skulle ta opp løkene var de ikke blitt så store, til tross for at vi har gjødslet godt gjennom hele sesongen. Det ville heller ikke ha hjulpet å la dem stå lenger i jorda, da bladverket allerede hadde begynt å legge seg ned og hadde blitt delvis gult.

Årsaken til at vi ikke fikk store hvitløk er nok at vi plantet dem i et bed der det er lite sol. Nå i sommer har det regnet mye, og hvitløksbedet ligger sånn til at det aldri rekker å tørke opp.

Noen av løkene hadde fått halsløk på stengelen. Denne kan også brukes som setteløk, eller spises.

Til høsten vil vi derfor sette hvitløken et annet sted, der det er mer sol. All løk er nemlig solelskere, og kepaløken vår har blitt stor og fin i sola.

Les også: Hvordan dyrke løk til matlaging
Henges til tørk og lagres

Etter at hvitløken er tatt opp må den tørkes. Det beste er å henge den til tørk ute et sted der det er luftig. Under takutstikket, for eksempel. Etter en stund kan hvitløken flettes og henges inne på kjøkkenet, da holder den seg i månedsvis.

Etter at hvitløken er høstet, kan den vaskes og henges til tørk. La røttene og bladverket være på under tørkingen.

Når du skal sette hvitløk er det sterkt å anbefale at du kjøper sertifisert setteløk. Dette er for det første for å unngå å spre sykdom som kan følge med i utenlandsk hvitløk fra butikken, men også fordi settehvitløk er av sorter som egner seg for dyrking i Norge. Hvitløken i butikken er importert fra varmere land.

Du trenger ikke å kjøpe settehvitløk hvert år, du kan bruke noen av løkene du dyrker selv som settehvitløk neste gang.

Du kan lese mer om å dyrke hvitløk i bloggen til Maria Berg Hestad – Det grønne skafferi.

Hva kan dyrkes i skyggen?

Det at løk og hvitløk ikke trives i skyggen, betyr ikke at bedet må stå tomt. Det finnes flere grønnsaker som takler skygge bedre enn andre. Det vi har best erfaring med å plante i skyggen er grønnkål. Ruccola og salat takler også at det er skygge deler av dagen.

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.