Syrinhortensia – høsthagens blomstrende skjønnhet

Vi plantet en syrinhortensia i hagen i fjor høst, og i år kom den tilbake med massevis av flotte blomster. For en fantastisk høstbusk!

Det er mange som forteller at hagen deres er et ganske stusslig syn på slutten av sommeren – staudene er avblomstret og sommerblomstene visnet på grunn av dårlig vær. Hos oss er det ikke sånn, vi har mye som blomstrer i hagen vår nå, og kanskje den aller vakreste er vår flotte syrinhortensia (Hydrangea paniculata).

Vil du ha flere hagetips og støtte oss i Spirea? Bli abonnent på Hageguiden – og få tilgang til en hageskole i 12 deler + et helt nytt norsk hageblad. Les mer og bestill på Hageguiden 
De nydelige blomstene til syrinhortensia «Limelight» er først hvite, og går over til rosa-grønn på slutten av sesongen.
Hortensia med «syrinblomster»

Syrinhortensia har ikke noe med syriner å gjøre, navnet har nok blitt gitt fordi blomsterklasene minner litt om syriner i formen. Det er også god duft av blomstene.

Finn Schjøll er veldig glad i syrinhortensia, i hans tidligere hage på Nøtterøy hadde han mange slike. Med kinesiske lykter blir de et praktfullt syn også om kvelden.

Det er derimot en hortensia på alle måter, bare mer hardfør enn hagehortensia (Hydrangea macrophylla). Og den blomstrer lenge, fra slutten av juli til frosten.

Les også: Hortensia blomstrer hele høsten

Det er alltid spennende å få nye planter i hagen, og ikke minst se om de klarer seg gjennom den første vinteren. Vår syrinhortensia ble plantet i august i fjor, da den sto i blomst. Den fikk en dose kugjødselkompost i plantehullet og så ut til å trives godt med en gang.

Syrinhortensia har lang utviklingstid før blomstring, men til gjengjeld varer blomstringen i mange uker og kan nytes også i mørke  høstkvelder.
Takler halvskygge

Plasseringen er et sted der det er godt lys fra alle sider, men ikke full sol hele dagen. Syrinhortensia er også en av få busker som blomstrer bra selv om den står i delvis skygge, de fleste blomstrende busker krever sol.

Det finnes mange navnsorter av syrinhortensia – den vi har heter «Limelight» og er grønn-hvit i starten av blomstringen, men går over mot blek rosa på slutten. Andre sorter er «Grandiflora» (hvit), «Pinky Winky» (rosa), «Silver dollar» (hvit), «Little Lime» (hvit).

Det er mange ulike sorter syrinhortensia, de aller fleste er hvite i begynnelsen av blomstringen.

De fleste sortene av syrinhortensia blir et par meter høye busker i fullvoksen størrelse, noen lavere. De finnes også oppstammet. Den tåler sterk beskjæring, så det går også an å stamme opp en plante som blir kjøpt som busk.

Hardfør nok til Trøndelag

Herdigheten på syrinhortensia er H5 på de fleste sortene. Den går veldig bra her på Østlandet og i Trøndelag, vi har også sett flotte eksemplarer i Innlandet.

Mange ønsker å plante busker i krukke, og det går også an med syrinhortensia, men husk at herdigheten i krukke ikke er like bra som hvis du planter rett i bakken. Har du mulighet, vil vi anbefale at syrinhortensia plantes i bakken, der vil den utvikle seg til en stor flott busk, det er ikke like lett å få til i en krukke.

Det er mye lettere å få syrinhortensia til å trives hvis du planter rett i bakken i stedet for i en krukke.

Syrinhortensia liker ikke å tørke, så hvis du har den i en krukke må du være nøye med vanning.

Hortensia er surjordsplanter, men syrinhortensia kan godt stå i vanlig hagejord, det gjør den hos oss. Og som alt som skal blomstre trenger den gjødsel, vi bruker pelletert hønsegjødsel/helgjødsel.

I hagen til Finn Schjøll er det enten planter eller ubehandlet platting på hele uteområdet, noe som gjør vedlikeholdet enkelt.
Beskjæring av syrinhortensia

Foreløpig har ikke vi gjort annen beskjæring av vår syrinhortensia enn å klippe av de visne blomsterstandene tidlig i vår – og mer er heller ikke nødvendig. Blomstene kommer på årets skudd, så vårbeskjæring går fint. Klipp av greiner som eventuelt er frosset tilbake, eller som vokser inn i busken, ellers kan du bare la den vokse fritt.

Alt i alt er syrinhortensia en vakker og lettstelt plante som gir det lille ekstra til høsthagen.

Les også: Endelig blomstrer klatrehortensia 
Ble du litt klokere nå? Vi som lager Spirea.no brenner for å spre kunnskap og hageglede. Støtt oss ved å abonnere på Hageguiden – les mer og bestill her.

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut