Nå i august har mange av staudene gjort seg ferdig med blomstringen, og de vakreste bladplantene kommer til sin rett. Japansk lønn er en av de absolutt fineste.
Acer palmatum «Atropurpureum» kalles både japansk lønn, blodlønn, viftelønn og dverglønn. Alle navnene stemmer godt med hvordan den ser ut.
Det lille treet kan i løpet av noen år vokse seg flere meter høyt, men det tar lang tid og krever at den virkelig trives. Vi har derfor plassert vår nye japanske lønn i et opphøyd bed der den kan få stråle som et midtpunkt mellom stauder og andre lavere planter.
Lettere i bed enn krukke
Vi har prøvd tidligere å plante en tilsvarende japansk lønn i en krukke, men den vokste dårlig, fikk frostskader og døde etter tre år. I og med at herdigheten på japansk lønn bare er H3, håper vi at den har bedre muligheter i det opphøyde bedet der den får bedre plass til å utvikle seg og ikke blir så utsatt for vinterskader.
Lønn er flotte trær, og hadde vi hatt stor hage kunne vi ha plantet en vanlig blodlønn. Men med vår begrensede plass må vi heller satse på en japansk, sentvoksende lønn. Det er absolutt ikke noen dårlig «erstatning».
Les også: Hvorfor får noen planter røde blader
Fuktig, sur jord
Japansk lønn trives best i lett fuktig jord, helst sur jord.
Tips: Hvis du vil forsure jorda uten å bruke torv, bland nåler fra et furutre med jorda du har i hagen, da blir den surere.
Japansk lønn liker absolutt ikke å tørke ut, noe som kan gjøre at det er krevende å få den til å trives i en krukke.
De ideelle solforholdene er at den får morgensol, men at den står i vandrende skygge på den tiden av dagen da solen skinner sterkest.
I vår hage er det ingen steder med full sol hele døgnet, så den må pent takle litt skygge uansett. Men vi har plassert den slik at den får lys fra flere steder, samtidig som den står lunt for vind.