Scabiosa – høy og deilig staude som blomstrer lenge

Vi var så heldige å få overta noen «voksne» Scabiosa, og har fått en vaiende, blomstrende  hekk som lyser opp bak en kjedelig mur.

Scabiosa heter på norsk bakkeknapp, men det er det latinske navnet som brukes oftest. Blomstene ser ut som markblomstene blåknapp og rødknapp, men de fleste staude-sortene blir mye høyere, gjerne en meter.

Blomstene er først mørke-rosa, men blir litt blekere etterhvert.
Utallige sorter

Det finnes mange navnsorter av Scabiosa, vi aner ikke hvilken det er vi har fått.

De har en skarp rosa farge, og er bortimot en meter høye, hvilket er helt perfekt for det stedet vi har plantet dem. De står rett bak en rad med Allium-løker, så det er supert at vi har noe som overtar blomsterprakten etter at prydløken er ferdig med å blomstre.

- Kjøp Hageguidens velkomstpakke - Hageguiden
Planter du Scabiosa av ulike sorter sammen, får du en vakker eng.

Ellers vet vi at det finnes Scabiosa både med lyseblå og hvite blomster, noen er ettårige og andre er stauder. Sørgeskabiosa (Scabiosa «Atropurpurea») har blomster som er nesten svarte.

Vi hadde en lyseblå Scabiosa for noen år siden, men den forsvant etter første vinteren, så spørs om denne bare var ettårig.

Det finnes Scabiosa i mange ulike farger, blant annet lyseblå.

I nettbutikken til Garden Living selger de frø av en hel haug med ulike Scabiosa, og det skal være en plante som er relativt enkel å dyrke fra frø.

Sol og god drenering

Scabiosa trives best og blomstrer rikest hvis den står i sol, og den vil ha god drenering på voksestedet.

Scabiosa er en staude som du gjerne kan plante flere sammen av, da gjør de mest av seg.

Blomstringen varer gjerne et par måneder, så dette er en staude du har glede av i lang tid fra den setter i gang i juni/juli. Og ikke minst insektene, de bare elsker den!

Les også: Velg stauder med lang blomstring

Dessverre er ikke Scabiosa hardfør nok til å klare seg over hele Norge, de fleste staude-sortene er merket med sone H4-H5. Men bor du i en tøffere klimasone, kan du jo prøve en ettårig Scabiosa.

Veldig dekorative blomster på vår Scabiosa.
Hageguiden  

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut