Disse plantene skaper en frodig midtsommerhage

Etter at tulipaner og Allium har sagt takk for seg, er det roser, busker og høye stauder som spiller hovedrollen i hagen nå i slutten av juni.

«50 shades of green» kunne vært beskrivelsen av vår midtsommerhage. Det er mye som blomstrer, men enda mer som er grønt og utrolig frodig.

Mer grønt enn blomstrende i midtsommerhagen – men grønt er skjønt synes vi.

Den siste tiden har det vært bortimot hetebølge her vi bor, og sol og varme i kombinasjon med vanning har gjort at plantene virkelig har fått fart på seg. Noen vil nok kalle deler av hagen vår for litt «overgrodd», men vi liker det sånn. Høye stauder og busker plantet så tett at de går i ett og ugresset ikke kommer til.

Les også: 10 bunndekkende planter som gir mindre ugress
Klatrehortensiaen vår har aldri blomstret noe særlig, i år er det to blomster. Men vi synes den er fin uansett der den slynger seg opp i furutreet.
Scabiosa er en nykommer i vår hage, vi overtok nylig noen planter fra en hage som er under oppgraving. Frøstandene til Allium er også dekorative.
Duftende peoner og roser

Peonene er på sitt aller vakreste akkurat nå, så lenge det varer. For varme og et par regnskyll gjør at blomstringen går fort over. Men både duften og blomstringen gjør at vi forstår godt hvorfor peoner er blant de mest populære staudene.

Nydelige, rosa silkepeoner er blant de vakreste midtsommerblomstene.
Rosa spetter lyser opp i alt det grønne. Og peoner har nydelig duft! Hengehjertetreet kan nok «friseres» litt.
Denne hvite peonen er snart ferdig med blomstringen.

En hage i skyggen blir aldri en flott rosehage, men vi har «geriljaplantet» en Lykkefund-rose hos naboen som står i sol. Og den er blitt kjempeflott!

Vi synes ikke det er så rart at denne klatrerosen har navnet Lykkefund.

Lykkefund er en av de flotteste klatrerosene hvis du har klima til det. Den er hardfør til H4-H5, og har ikke torner. Bortsett fra at vi må klippe den litt så den ikke tar fullstendig overhånd, er det ikke noe jobb med den. Den fikk riktignok lus et år, men det var det året da hele hagen var full av lus, så vi vil si at Lykkefund er en problemfri klatrerose.

Les også: Se Kjell og Lises lykkefunn
Ripsbusken vår har vokst helt enormt i sommer, og det kommer til å bli masse rips å høste om ikke lenge.

Endelig har vi også begynt å høste litt fra kjøkkenhagen. Spinaten er høstet og lagt i fryseren, plukksalat tar vi stadig blader av.

Plukksalat vokser fort, og hvis vi klipper av bladene i stedet for å ta opp hele rota, vil det komme stadig tilvekst av ny salat.

Og ikke minst mangold, som er en fargerik og utrolig kul grønnsak der bladene kan spises både rå og varmebehandlet. Det er ansett som en supergrønnsak, med massevis av næringsstoffer.

Inni dette «teltet» bor brokkoli, blomkål og mangold. Da holder kålfluene seg borte, og veksten blir bedre. Og sjekk den frodige potetåkeren i bakgrunnen.

Andre deler av kjøkkenhagen er også i ferd med å få opp farten, og vi håper vi snart kan høst både brokkoli, gulrøtter og rødbeter. Vi har sådd litt forskjellig til forskjellige tider, og håper vi kan høste noe fra kjøkkenhagen hver eneste dag fra nå i juni og utover hele høsten.

Vi får nok grønnkål i år også. To forskjellige typer, til og med. Til venstre «feilplantet» blomkål, som vi håper klarer seg uten fiberduk. Og så noen gulrøtter i melkekartong i bakgrunnen, det er mer av et prøveprosjekt.
Her blir det blåbær! Tilsammen har vi nå fem amerikanske hageblåbærbusker. Vi gleder oss til å smake.
Denne klatreplanten er ettårig og foreløpig ikke så stor, men den blomstrer i hvert fall vakkert.
Skjærsminen blomstrer, villvin og eføy bidrar med ulike grønntoner.
I «krukkehagen» har vi et litt strammere uttrykk enn i resten av hagen. Prydgresset i den gedigne grå krukken er et flott midtpunkt nå.
Katten Trine liker seg også i hagen.
Lavendel lukter godt, og blomstrer nesten hele sommeren. Denne har stått i den store sinkbaljen i mange år og blir bare flottere for hvert år.
Rødkattebusken har blader som først blir hvite i tuppene, deretter røde. Det er ikke noe «feil», det er sånn den skal være.
Revebjelle har vi flere steder i hagen. Vi kjøpte en for noen år siden, og etterpå har den frøsådd seg flere steder. Revebjelle er toårig.
Den gule irisen blomstrer veldig bra i år.
Denne «pølsa» med blant annet flere Surfinia trenger vann hver dag for å holde seg så frodig som dette.
Vi plantet noen vårløk-røtter fra butikken, og snart kan vi høste igjen.
Hosta trives godt i skyggen, i likhet med forglemmegeisøster «Jack Frost».
Nå blir det snart nypoteter fra egen hage!
Fra taket på «annekset» har vi god oversikt over deler av vår hage, og naboens hage som vi «låner».
Jordbærplantene er nyplantet for året, men noen bær blir det likevel. Og mye mer neste år.
Spirea-bedet med bjørkebladspirea og japanspirea har begynt å blomstre. Til venstre flekktvetann, til høyre dugghosta.
Løytnantshjerte har blomstret lenge, fortsatt litt igjen.