Hæ? Regner det ikke alltid i Bergen?

Spirea.no dro til Bergen uten at det regnet en eneste gang! Hva har skjedd – er det klimaendringer eller har vi bare flaks? «Alle byer har sol, det har vi i Bergen også, men regn selger bedre til turistene», forklarer en anonym og ikke spesielt beskjeden bergenser vi møtte.

Bergen er helt klart favorittbyen til utenlandske cruiseturister på vei til «The Fjords», men i år får de ikke lov til å komme. Vi benyttet derfor anledningen og tok en tur til Vestlandet, med regntøy lett tilgjengelig i kofferten. Helt unødvendig! Nå har vi vært i Bergen i snart 2 døgn, og det har ikke regnet i det hele tatt!

Bergens stasjon er endestasjon på Bergensbanen. Flott bygning som minner om flere jernbanestasjoner i Tyskland.

Vi klager ikke – det er definitivt triveligere å gå på byvandring ikledd shorts enn oljehyre. Så de siste to dagene har vi travet rundt i Bergens gater og sett at dette er en veldig fin by. Norges beste by, sier bergenserne selv, og i solskinn skal vi gi dem rett.

Dette er ikke rommet Bruce Springsteen bruker når han er i Bergen. Dette er det som i resten av Norges kalles søppelrom.

For i Bergen er det både gamle trehus, smau, streder og allmenninger, flotte parker og brosteinsbelagte gater. På en varm soldag er det også et yrende folkeliv, selv uten andre turister enn oss og et par til.

Fra denne tradisjonsrike pølsekiosken får du kjøpt det mange feinschmeckere mener er Bergens beste pølser. Navnet på kiosken er bevart – ikke prisen…

Det er vanskelig å plukke ut høydepunkter for hva du kan oppleve i Bergen, men vi gir det et forsøk:

Fløibanen og toppen av Fløyen

Bergen ligger som kjent mellom de 7 fjell, og ett av fjellene er Fløyen. Men i 25 varmegrader frister det lite å gå de 300 høydemetrene opp til toppen for å beundre utsikten, så vi tar i stedet Fløibanen.

Har du høydeskrekk lønner det seg å sette seg litt bak i vogna.

Dette er en 850 meter lang kabelbane som er over 100 år gammel, og en av Bergens suverent mest populære turistattraksjoner. I et normalår er det 1,3 millioner passasjerer.

Her er beviset: Det kan være flotte solskinnsdager i Bergen også!

På toppen av Fløyen ligger et flott tilrettelagt uteanlegg med restauranter, pølsebod og iskiosk, samt benker og lekeplass. Utsikten over hele Bergen by er fantastisk, på en klar dag kan du se hele byen og øyene utenfor.

På «Terrassen» kan du kjøpe deg en øl eller en is, og nyte synet av Bergen by fra lufta.

Vil du gjøre en lengre utflukt går det en koselig sti til Skomakerdiket, der det er badedam og kafé. Her går du gjennom en flott «eventyrskog».

Ved Skomakerdiket 10 minutters gange fra toppen av Fløibanen er det nylig laget et nytt kafebygg. Badedammen i bakgrunnen var tidligere vannkilden til Hansa bryggeri.

Som andre turistattraksjoner er ikke Fløibanen gratis akkurat, 130 kroner for en billett tur-retur, men vil du spare penger kan du nøye deg med å ta banen opp og gå til fots nedover. I sommer er det forresten gratis hver søndag mellom 10 og 12, oppover, altså.

Bryggen, selvfølgelig

Bergenserne selv ville egentlig rive den ikoniske bryggerekken på 1950-tallet og heller få inn noe mer moderne og mindre brannfarlig. Heldigvis ble ikke det noe av, og Bryggen står som den har gjort siden 1700-tallet. De opprinnelige husene var mye eldre, men trehus er som kjent brennbare, og dagens brygge-hus ble satt opp på 1700-tallet etter en ganske nøyaktig modell fra bryggerekken som sto der fra før.

Når du ser på bygningene virker det utrolig at de i det hele tatt holder seg oppreiste, men det drives faktisk en hel del virksomhet i de skjeve husene.

Bryggen er ett av Norges 8 steder som står oppført på UNESCOS verdensarvliste.

Flere av de ikoniske bygningene på Bryggen er så skjeve at dørene nå må monteres inn med mange graders helling!
Gatelangs på Nordnes

Bergen som by er bortimot 1000 år gammel, og på den tiden var det ingen biler. De færreste gatene i de eldre bydelene er tilrettelagt for fremkomstmidler med motor, derimot for hest. De fleste gatene har brostein, og midt i dekket er det lagt «hestetråkk», slik at det skal være lettere for bryggerigamper og andre firbeinte å komme seg opp bakkene med tungt lass.

Bergen er kjent for sine smale gater, eller smau. Dette er nok en av de mest kjente, Knøsesmauet på Nordnes.

På Nordnes heter mange av gatene noe med smau eller strede. Og det er akkurat så koselig som det høres ut! Eierne har gjerne satt ut krukker med blomstrende planter utenfor døra, og bor du her må du nok pent venne deg til at andre tror du bor i et museum.

Det er utstrakt bruk av brostein i Bergen. Kommunen har som mål at alle gater i sentrum skal ha det. Hver gang en asfaltgate blir gravet opp på grunn av arbeider, blir det lagt brostein.

Området rundt universitetet er staselig som et ambassadestrøk, med blant annet Botanisk hage og Nygårdsparken som flotte grønne lunger.

Nygårdsparken var tidligere samlingssted for de som liker å drive med illegale rusmidler. Nå har det blitt et flott klatrestativ i stedet.

Vi møtte også flere skoleklasser på vei til eller fra Akvariet, som er Norges nasjonalakvarium med en stor samling av fisker og en pingvin.

Henrik Ibsen ser litt morsk ut. Den lett karrikerte statuen ruver foran Den Nationale Scene.

Noe moderne er det også på Nordnes, blant annet flere boligkomplekser som tiltrekker seg kjøpesterke «seniorer» som gjerne vil bo i spaser-avstand til sentrum.

På dette området ble det for mange år siden bygget båter på Georgernes verft. Nå er det moderne leiligheter.
Gamlehaugen – her bor Kongen

Hver gang Kongen er i Bergen, sjekker han inn på Gamlehaugen, som opprinnelig var feriestedet til Christian Michelsen. Her er det et virkelig flott parkanlegg, blant annet med mengder av rhododendron, stauder og store trær. Har du lyst på en utflukt, er dette stedet å dra!

Her er slottet på Gamlehaugen, som er kongefamiliens residens på Vestlandet.

Parken holder faktisk åpent for publikum selv om kongefamilien er på plass, det hadde ikke vært mulig i de fleste andre land!

Bo i Bergens minste enebolig

Til denne turen til Bergen hadde vi ordnet oss overnatting via Airbnb. Og ikke hvilken som helst overnatting – men faktisk et bittelite, hvitmalt trehus fra 1600-tallet.

Skuteviksveien 45 ligger i Sandviken, 10 minutters spasertur fra Vågen, og er definitivt blant de mer sjarmerende stedene vi har bodd. 29 kvadratmeter fordelt på 2 etasjer er ikke mye… Men det er faktisk 2 soverom her, og soveplass til enda 2 på sofaen. Den eneste «ulempen» er at du må ut for å skifte mening…

Huset ble bygget på Sotra på slutten av 1600-tallet. I 1750 ble det flyttet til Skuteviksveien der det står i dag.