Slik klipper vi bøkehekken

Tomta vår legger ikke til rette for hekk, men vi har en bøkehekk som er tre meter lang. Den er nå fem år gammel og har vokst seg ganske tett – og vi klipper den en gang hver sommer.

Bøk som vokser i naturen, for eksempel i Larvik, kan bli kjempehøye trær. Men bøk kan også brukes som hekk, noe som er blitt veldig populært de siste årene.

«Vinterbrun» hekk

En av fordelene med bøk som hekk er at den er «vinterbrun», det vil si at den beholder de gyldenbrune bladene gjennom vinteren, og gir derfor litt skjerming da også. Bladene er også ganske dekorative, og henger på helt til de lysegrønne nye bladene overtar. Utover sommeren blir bøke-bladene mørkere og mørkere.

Vi synes løvfellende hekker er finere enn tuja, fordi det skjer litt mer i løpet av året, det er ikke bare en grønn vegg som vokser seg stadig høyere.

Les også: Slik klipper du tujahekken pen
Sånn så hekken ut den første våren etter planting.

Bøk er ikke en veldig hardfør plante (H4-H5) så det anbefales ikke å beskjære denne om vinteren/tidlig vår slik det anbefales med en del andre busker og trær. Noen klipper hekken flere ganger i året, men vi pleier å klippe én gang, i juni.

Med elektrisk hekksaks er det lettere å få sidene jevne.

Tidligere år har vi klippet litt forsiktig med saks, men i år brukte vi en elektrisk hekk-klipper på toppen og sidene. Klipping av sidene vil stimulere hekken til å vokse seg tettere, som er det vi ønsker.

Vi ønsker oss en grønn og tett hekk.

Det er litt skummelt og du føler alltid at du tar litt for mye. Men det ble i hvert fall en fin form, og hekken vil (håper vi) vokse seg tettere og finere i løpet av sommeren.

Ikke helt ferdig «ferdighekk»

Akkurat den hekken vi har, var i utgangspunktet en «ferdighekk», det vil si at den var 2 meter høy ved planting. Men helt ferdig var den ikke, bøk vokser ikke fort og vi regner med at det fortsatt er flere år før den er «ferdig».

Når det er så varmt som nå er det forresten smart å vanne hekken etter at du har klippet.

Les også: Løvfellende eller vintergrønn hekk?
Sånn ble bøkehekken etter at den var ferdig klippet.

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.