Her er beviset på at rhododendron tåler å stå i sol!

I nabolaget vårt står det en fantastisk flott rhododendron som blomstrer nå. Den står i åpent terreng og stråler – på et sted der det er lite skygge. Naturligvis kan rhododendron bli flott på et solrikt sted!

I naturen er rhododendron undervegetasjon som vokser i vandrende skygge under store trær. Dette er også grunnen til at de trives i sur jord, for under trær er det som ofte ganske sur jord (avhengig av treslag).

Vi vet dessverre ikke navnet på denne, det finnes flere tusen ulike typer rhododendron. Men blomstringene og bladene er flotte selv om den står på et sted der ofte er sol.
Blomstrer flott i sol

Det finnes i dag tusenvis av ulike sorter rhododendron, naturlige og hybridiserte. Mange av disse kan bli fantastisk flotte selv om de står på et solrikt sted. Det er bare å ta denne fantastiske rhododendronen i vårt nabolag som eksempel – den blomstrer helt utrolig mye.

Når vi snakker om sol eller ikke sol i hagen, og hvilke planter som skal stå hvor, må vi også huske på at vi bor i Norge. I løpet av en normal norsk sommer er det ikke hver dag sola titter frem, så plantene får som regel mer enn nok «pause» fra sola.

Råd om planter som ikke bør plantes i sola, passer nok bedre i land der det faktisk er stekende sol, hver eneste dag hele sommeren.

Tett i tett med blomster, til glede for hageeierne og naboene.
De fleste planter vil ha sol

Vi i Spirea.no har en hage der det er mye skygge, og er naturlig nok av den grunn opptatt av å finne planter som klarer seg i skyggen. Det er nemlig ingen selvfølge – de fleste blomstrende planter, frukt, bær og grønnsaker trives best og gir absolutt best avling dersom de får stå på et solrikt sted.

Dette er som sagt generelt – det finnes en god del planter som klart foretrekker skygge, men det er som regel ikke de mest fargerike. For eksempel Hosta kan få svidde blader i sol, men vi har sett flotte Hosta i solveggen også.

Har du en solrik hage, er dette en gave til deg som hageeier, i hvert fall i Norge. Da kan du plante bortimot hva som helst, og vil du ha skyggeplanter kan du skape skygge med trær eller for eksempel en levegg.

Les også: Skap et flott staudebed i skyggen
Støtt oss med 25,- hvis du likte artikkelen

Vi som lager Spirea.no er veldig glade for at du er på besøk. Vår plan er å lage mange nye og lærerike artikler for deg i tiden fremover. Hvis du kan Vippse oss en slant for å vise at du støtter opp om arbeidet vi gjør, blir vi kjempeglade!

Spirea.no sitt Vipps-nummer er:

5 7 1 8 9 8

Velg summen du vil støtte oss med, trykk på "Handlekurv" og deretter "Klar til å betale" i Vipps-appen. Da blir du en del av Spirea-familien. Jippi!