Etter regn kommer perfekt luke-ugress-vær!

Det regnet bra hos oss i helga, men plutselig var sola tilbake. Da styrtet vi ut for å luke ugress i kjøkkenhagen mens jorda ennå er våt.

Varme + regn = god vekst. I forrige uke var vi noen dager bortreist mens ungdommene i huset var hagepassere. De var flinke til å vanne, faktisk.

God vekst i kjøkkenhagen

Nå har det vokst skikkelig bra i vår nyanlagte kjøkkenhage. Potetåkeren strutter flott, ulike kålplanter har vokst seg store og livskraftige. Og mangold, som vi aldri har fått til skikkelig før, er på vei til å bli slik vi har sett på bilder.

Det har vokst godt i det siste, også ugresset. Skal det bli store løker å høste senere i sommer, må ugresset lukes vekk.

Det er imidlertid ikke bare grønnsakplantene som vokser i varmen. Ugresset vokser også. Siden vi «låner» naboens hage som fra før av var nedgrodd med ugress, er det ikke til å unngå at det blir en del luking.

- Innhold fra Spirea.no -
Sånn – da var ugresset borte og løken står igjen. Tok ikke så lang tid heller.
Luk ugress når jorda er våt

Det er en stor fordel å gjøre lukejobben når jorda er gjennomvåt. Da er det lettere å få med røttene opp enn hvis jorda er hard og tørr.

Det er også smart at den som luker er den som har sådd, og vet hvordan frøplantene ser ut. Dermed ble Bjørnhild luke-mester i år. Og det er helt greit, luking av ugress er en koselig og avslappende hagesyssel i godt vær.

Ved å dyrke i innrammede bed/kasser, er det lettere å holde kontroll på ugresset. Men noe luking må likevel påregnes.

Hvorfor er det så farlig med ugress i kjøkkenhagen, lurer du kanskje på. Det er først og fremst fordi grønnsaker er næringskrevende vekster som trenger den næringa de kan få. Ingen vits å spandere dyr gjødsel på ugresset, som klarer seg uansett. (Du kan heller lage gjødsel av ugress, men det er en annen sak.)

Hvis du sår direkte i bedet bør du også luke vekk ugresset sånn at de små spirene ikke blir helt nedgrodd av andre vekster. Bare pass på å ikke luke vekk de plantene du har sådd…

Les også: Hvordan bli kvitt ugress i hagen
Etter et kraftig regnskyll sitter røttene på ugresset løsere, og det blir dermed lettere å bli kvitt hele planten. I tørr jord vil som regel røttene bli liggende igjen i jorda, og ugresset spirer på nytt.