Orkland – fra herregård til klatrehall

Hvor i landet finner du fem hoppbakker, klatrehall, en herregård og en stavkirke som er flyttet til Amerika og tilbake igjen? Vi har tatt en nærmere titt på den nye kommunen Orkland i det nye fylket Trøndelag.

Hvis du synes at kommunenavnet Orkland høres litt rart ut, så er du ikke alene om det. Fra og med 1. januar 2020 ble de tidligere kommunene Orkdal, Meldal, Agdenes og en tredjedel av Snillfjord slått sammen til den nye storkommunen med tilsammen 18.000 innbyggere.

Kommunesenteret i Orkland kommune ligger i Orkanger, som faktisk har bystatus. Her ligger ett av Midt-Norges viktigste industriknutepunkter, med blant annet smelteverk og flere mekaniske bedrifter.

Orkdal kirke er en staselig steinkirke, den har ikke byttet navn.

Den kjente lakseelva Orkla munner også ut i Orkanger, og lenger opp i elva så vi at laksefiskerne gjorde seg klare til å begynne fisket. Sesongåpningen var 1. juni, men foreløpig er det så mye vann i elva at det er vanskelig å fiske.

Det norrøne begrepet «Heill ok sæll» betyr noe sånt som «frisk og lykkelig».
Orkangers industriherre

Orkangers historie som industriby går tilbake til tidlig på 1900-tallet, da malm fra gruvene på Løkken verk til utskipingshavna i Orkanger. Det var Christian Thams som grunnla gruvedriften, og som anla Thamshavnbanen.

Bårdshaug herregård er en av få herregårder nord for Dovre, og drives i dag som hotell.

Etterhvert ble Thams såpass bemidlet at han ønsket seg en residens på Orkanger, dette ble Bårdshaug herregård. Her drives det i dag historisk hotell og restaurant. De gamle bygningene er rikt utsmykket og godt vedlikeholdt og er absolutt vel verdt et besøk.

Bygningene på Bårdshaug herregård skulle vise at eieren var en mann med god råd og sans for detaljer.
Også besøkende hunder bor staselig på Bårdshaug.
Fra Orkanger til USA – og tilbake igjen

På området til Bårdshaug står også Thamspaviljongen, en stavkirke som tidligere sto 123 år ulike steder i USA.

Stavkirker er typisk norsk, og regjeringen ønsket å vise dette ved å lage en stavkirkebygning til verdensutstillingen i Chicago.

Thamspaviljongen var Norges bidrag til verdensutstillingen i 1893, og ble produsert etter «ferdighusmetoden» av M. Thams & Co på bestilling fra den norske regjeringen. Med andre ord var det en modell av en stavkirke, ikke en opprinnelig stavkirke fra 1200-tallet.

Orkdalsregionen har en stor tradisjon for treskjæring, noe var årsaken til oppdraget med å lage stavkirken gikk dit.

I USA gikk stavkirken under navnet «The Norway Building», og ble brukt til blant annet museum og kinosal. Men i 2012 gikk daværende eier lei av å drive museum, og stengte bygningen. Da begynte en gruppe orkdalinger å undersøke muligheten for å få flyttet stavkirken «hjem» til Norge igjen.

I USA gikk stavkirken under navnet «The Norway Building».

Hele bygningen ble tatt ned stokk for stokk og satt opp igjen på Bårdshaug. I september 2017 ble Thamspaviljongen offisielt åpnet av kulturminister Linda Hofstad Helleland.

De detaljrike utsmykningene var også typiske for norske stavkirker fra cirka 1200-tallet.
De fleste norske stavkirker er i dag borte, men i Thamspaviljongen er tradisjonen ivaretatt gjennom en unik stavkirkebygning som ble tegnet og bygget på slutten av 1800-tallet.
Spreke aktivitetstilbud

Men det finnes naturligvis mer moderne attraksjoner i Orkland. Kommunen er opptatt av at innbyggerne skal holde seg spreke, og har et eget kommunalt Orkland Folkehelsesenter med blant annet idrettshaller, nybygget svømmehall med badeland og en nyoppusset og utvidet klatrehall.

Kommer du helt opp til taket her, er du flink!

Vi fikk en omvisning i klatrehallen, som åpner dørene for klatrende publikum den 15. juni. De vanskeligste rutene der skal du være sterk og tøff for å klare. Og det er 15 meter ned!

Her blir det buldrevegg, det vil si klatrevegg uten tau og der sikringen er en tjukkas på gulvet.
Fra høyden får du bedre inntrykk av hvor langt det er ned. Og dette er bare halvveis opp!
De som har montert klatreveggene er slovenske spesialister, som jobbet inne i klatrehallen mens de var i karantene. Da måtte andre holde seg unna.
Når hallen er full, kan 30-40 klatre samtidig.

Et annet kjent sportsanlegg i Orkland er Knyken skisenter som samler skientusiaster i alle grener sommer og vinter. Det er fem flotte hoppbakker med mulighet for plasthopping, rulleskianlegg, skiskytterbane og slalåmbakke om vinteren.

I Knyken er det hoppbakker fra 10 meter til 70 meter, alle med plast i unnarennet for sommer-hopping.

Det er en ivrig dugnadsgjeng som passer på anlegget, sånn at det er holdt veldig godt i stand.

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.