Gjennom vakre Sunndalen til Svinviks arboret

På bilturen gjennom Sunndalen hadde vi utsikt til snødekte Trollheimen i alle retninger. Skjønner godt at utlendinger synes dette er spektakulært, men i år er det ingen tyske bobiler på veiene.

I Todalen i Surnadal kommune i Møre og Romsdal ligger Svinviks arboret som er den fantastiske plantesamlingen til ekteparet Halvor og Anne Svinvik. Dette var hovedmålet for dagens Spirea.no-reise som gikk fra Oppdal og endte i Orkdal.

Mellom 1940-tallet og 1970-tallet samlet ekteparet Svinvik planter fra hele verden for å teste ut om de ville trives i det nordmørske klimaet. Halvor Svinvik skrev brev til plantefolk i flere land, fikk tilsendt frø og dyrket frem vekster.

En japansk lønn som har vokst seg stor i den nordmørske botaniske hagen. I bakgrunnen snødekte fjell i Trollheimen.
Nordmørsk museumshage

Gjennom årene bygget de møysommelig opp en stor samling planter, som i dag er besøkshage og en del av Nordmøre Museum.

Arboretet er i dag særlig kjent for rhododendron, og det er cirka 375 ulike sorter representert i samlingen. Kommer du på besøk i juni er blomstringen et imponerende syn.

Denne knallrøde rhododendron lot seg villig avbilde med de snødekte fjellene i bakgrunnen.

Men du må ikke komme i «prime time» for å ha glede av et besøk i Svinviks arboret – det er rhododendron som blomstrer helt fra februar til oktober.

Det er også rundt 300 ulike sorter bartrær, inkludert Halvors store stolthet «Apeskrekk» som opprinnelig kommer fra Chile.

Denne «apeskrekken» var Halvor Svinviks stolthet. Nå er den blitt litt preget av et tøft klima, men den lever.

Løvtre og prydbusker vokser også spredt omkring i hagen, og innved husene hadde Anne Svinvik staudebed som hun også solgte videre. Og i frukthagen var det i sin tid 600 planter, som inkluderte 65 eplesorter, 18 sorter pære og 23 sorter plomme.

En del av Svinviks tanke med arboretet var som nevnt å teste ut hvilke sorter som trivdes i klimaet. Halvor testet ut et stort antall planter som ikke klarte seg, og gjennom årene skal han ha prøvd ut 700 slag rhododendron.

En tidligblomstrende lilla rhododendron, med lite bladverk. Den trives i litt mer åpent terreng enn andre sorter som er typiske skyggeplanter.

Mikroklimaet i den frodige hagen er svært gunstig – det er lunt og varmt i lia og god tilførsel av rennende vann siden det regner mye. Det er åpenbart at plantene trives godt, og det er en opplevelse bare å gå rundt i de smale gangene og se stadig nye planter åpenbare seg.

Nei, det er ikke rabarbra, bare noe som ligner og som åpenbart trives svært godt i skyggen.
Det er en grønn og frodig oase i arboretet.

På en vanlig sommerdag vil veiene på Nordmøre være godt trafikkert av bobiler fra hele Europa. I år får de ikke lov å komme, og det er nesten ikke trafikk der. Det gjorde at vi fikk god tid til å se oss rundt.

Noen steder er veien «overbygget», sikkert for å unngå ulike typer ras.
Mye penger i skifer?

Vi startet med en liten «byrundtur» på Oppdal, der det var tydelig å se at skifer-steinen spiller en viktig rolle. Det var også en voldsom bygging av nye kjøpesentre der. Oppdalinger må være veldig glade i å handle, eller ha mye penger.

Fasaden på Quality Hotel Skifer, som ligger midt i Oppdal sentrum.
En utstoppet moskus inne på Hotel Skifer.
Oppdal stasjon ligger 545 meter over havet.

Det er flere alternative veier for å komme til Svinviks arboret, vi vil anbefale riksvei 70 gjennom Sunndalen. Når det er bra vær og lite trafikk er dette kanskje en av Norges peneste bilturer.

Et værbitt hus der det drives bruktbutikk, ikke langt fra Oppdal.

Selv om vi vet at Møre og Romsdal er det fylket i Norge med størst ferge-tetthet, ble vi likevel litt overrasket da vi kom til et fergeleie. Og ferga akkurat gikk fra land. «Håper ikke det er to timer til neste», tenkte vi. Men heldigvis, Røkkum-Kvanne går hver halvtime.

«Rakk ikke ferga». Ikke så lenge å vente på neste, da.
God plass på ferga også, som driftes av Fjord1.
Dette lokomotivet er på en eller annen møte fraktet fra Thamshavnbanen og satt i denne hagen.