Elverum – byen som er større enn folk tror

Har du stoppet på Elgstua og tror at du har vært i Elverum? Å nei, Østerdalens eneste by har langt mer å by på enn elgkarbonader og bensinstasjonpølse. Pizza, blant annet.

Vi i Spirea.no er på tur rundt omkring i Norge, og gir deg reisereportasjene du ikke visste at du trengte. I dag er turen kommet til Elverum, som har et bysentrum som heter Leiret.

For uvitende bilister på gjennomkjøring kan det virke som litt merkelig at Elverum fikk bystatus en gang på 1990-tallet. Et Scandic-hotell, en kafé med elgstatue utenfor, og en bensinstasjon – er det virkelig nok til å få bystatus?

Les også: Kirkenær – et sjeldent reisemål
Elgen utenfor Elgstua er trolig en av Elverums mest fotograferte attraksjoner. Men dette du ser i bakgrunnen er ikke Elverum sentrum.
Bensinstasjonen på Basthjørnet er et naturlig stoppested på vei mellom Oslo og Trondheim.
Stort utvalg av pizza

Naturligvis ikke. Elverum sentrum, som av historiske årsaker blir kalt Leiret, har både Storgata og andre gater. I hver ende av sentrum ligger hvert sitt gedigne kjøpesenter, for elverumsinger er i likhet med Bodø-væringer redde for å bli kalde når de skal handle.

- Kjøp tidligere utgaver av Hageguiden - Hageguiden

Hvis du skal spise ute i Elverum, er det nok en stor fordel å være glad i pizza. Det er i hvert fall tett mellom pizza-restaurantene. Men pizza er jo godt!

En av Elverum sentrums mange spisesteder med pizza på menyen. Og kebab, hvis du foretrekker det.
Her var det tidligere diskotek og nattklubb, men nå er det blitt pizzarestaurant.

Vi har både bodd i Elverum og vært der mye på besøk, og er ikke enige med Ole Paus i at byen er en «grøft øst for Hamar et sted».

Denne tunnelen heter Leiret bru. Rett etter at den ble åpnet satte en lastebil full av flis seg fast. Sjåføren hadde lastet for høyt.

For eksempel har byen på begge sider av Glomma to flotte museer – Norsk Skogmuseum og Glomdalsmuseet. Og vil du overnatte, finnes det både campingplass og to hoteller.

Utsikt over Glomma med en av bruene, Gamlebrua.
I elgens rike

Veldig mange som besøker Elverum drømmer om å se elg. Siden det ikke alltid er så enkelt å få øye på en elg i levende live, har byen helgardert seg med en hel del elgstatuer. De mest vellykkede er laget av Skule Vaksvik og står utenfor Norsk Skogmuseum. De andre er ikke like fine.

Disse fire elgstatuene er laget av kunstneren Skule Vaksvik, og er blant de mer vellykkede dyrestatuene vi har sett.

Siden Elverum ligger på begge sider av Glomma, er byen utsatt for flom. I hele vår har NVE og andre flomeksperter advart mot storflom, men nå er visst faren over.

Hvis du vil se med egne øyne hvor mye vann som gjør at det blir flom, kan du gå ned til flomsteinen som ligger inne på området til Norsk Skogmuseum litt sør for Leiret.

På flomsteinen står det markert nivået for de årstallene det har vært spesielt stor flom. Det ser ikke ut til å være flomfare nå.
Stolt krigshistorie

Det er lite sannsynlig at Elverum noen gang vil motta en arkitekturpris, men da er det viktig å påpeke at det er utenrikspolitiske årsaker til at byen i dag ser ut som den gjør.

Før 2. verdenskrig lå det flotte sveitserhus i Storgata, men disse ble bombet av tyskerne som hevn for at Elverum ga husly til Kongen og regjeringen som hadde et ekstraordinært stortingsmøte på Elverum folkehøgskole om kvelden 9. april 1940.

Den jødiske familien Markus er minnet med disse snublesteinene utenfor der de bodde og drev forretning.

Elverumsfullmakten ga regjeringen adgang til å treffe de tiltakene som var nødvendige inntil Stortinget igjen kunne tre sammen.

Lundgaard er et av de få husene i Elverum sentrum som ikke ble ødelagt av tyskernes bomber.

En annen fordel med Elverum er at det aldri er langt til skogen. Rett bak polet ligger for eksempel Tores gamle barnehage i Husmorlagets hus. Med den samme rutsjebanen.

Bjørnhild fikk prøve rutsjebanen i Tores gamle barnehage i Husmorlagets hus.

Det er også en kornsilo ikke langt fra sentrum, hvis du skulle ha behov for dette. Men den er dessverre ikke 400 meter høy, som en tidligere aviskollega av oss skrev i avisen.

Vil du reise til eller fra Elverum, kan du vurdere Rørosbanen. Den går av og til.

Elverum stasjon er i dag skysstasjon for både buss og tog. Men termometeret på veggen viser nok vel sydlandske temperaturer.

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut