Kirkenær – et sjeldent reisemål

Er det mange kirker i Kirkenær? Og ville engelskmenn ha kalt det «churchclose»? Spirea.no innledet sin Norges-turné 2020 med et besøk i Solørs nest største tettsted.

Kirkenær er kommunesenter i Grue kommune, i distriktet som heter Solør – i Innlandet fylke. Det vil si, vil kommer alltid til å si Hedmark. Ifølge Wikipedia bor det 1256 innbyggere på Kirkenær. (Lurer på hva som er Solørs største tettsted, så er det Flisa, med 1624 innbyggere.)

Lite jåleri

På Kirkenær er de ikke så opptatt av å ha en jålete hovedgate med butikker med utenlandske navn. I hovedgata, som bare kalles Gata og egentlig er riksveg 2, ligger blant annet klesbutikken Øss kara – med damer, den hyggelige kafeen Midt i Gata og Flamingo Restaurant og Gatekjøkken. Og Felleskjøpet så klart – Grue er jo tross alt en jordbrukskommune.

Ikke noe fancy kjedebutikker her, men rett og slett en uavhengig klesbutikk for karer, og damer.
Kommer du til Kirkenær, er det lett å finne frem til butikken som selger veldig mye praktisk vi trenger til hagen. Vi ønsker oss Felleskjøpet i Oslo sentrum også!

Denne gangen rakk vi bare et lite lunsjbesøk på Kirkenær, men det var til gjengjeld meget bra. Med hyggelig selskap av tre kvinnelige solunger, og en diger sommersalat på Midt i Gata,  ble dette en meget trivelig opplevelse.

Våre samarbeidspartnere på Kirkenær har hårete mål, og de pleier som regel å nå dem også.
Flamingo Restaurant og Gatekjøkken levner ingen tvil om at navnet er inspirert av eiernes favoritt rosa fugl.

Etter lunsjen tok vi en spasertur i solskinnet, og tok bilder av stemningen fredag før pinse i Kirkenær sentrum. Blant annet så vi at det også er et annet alternativt sted å spise lunsj – Flamingo med mange rosa fugler utstilt utenfor. Det får bli neste gang.

På veggen til Coop Xtra er det bilde av stasjonen fra den gang det var en operativ stasjon.
God plass til biler

Vi la merke til flere ting som tyder på at Miljøpartiet De Grønne ikke har så stor oppslutning i Grue: Det var massevis av parkeringsplasser i sentrum, og ingen av bilene bremset opp da de kjørte gjennom sentrum. Det var også mange kule doninger av eldre årgang som trafikkerte Gata.

Eier du et «flak» som dette, er du glad for at bensinprisene er lave for tida.
Ikke noe problem å manøvrere seg gjennom Kirkenær sentrum med en Volvo med henger. Det skulle vært i Oslo…

Solungene blir av en eller annen grunn kalt «Norges franskmenn», hvert fall ble det påstått av den nå avdøde avisredaktør Andreas Hagen. Vi skal ikke si noe galt om Kirkenær, men det minner ikke spesielt mye om Paris. Så det må nok heller være folkelynnet det vises til.

Skjønt, de solungene vi kjenner pleier ikke å gå med verken alpelue eller baguett under armen. Ikke er de spesielt kranglete heller, slik franskmenn pleier å være.

Har du lyst til å starte business i Kirkenær sentrum er denne stasplassen i hovedgata ledig for utleie.

Det er ikke sikkert du tenker at du har lyst til å tilbringe hele sommerferien i Kirkenær, men det er absolutt verdt å stoppe og ta en matbit, hvis du kjører forbi. Vil vil for eksempel anbefale Skaslien Gjestgiveri, der har vi spist middag en gang og det var utrolig. De serverer husmannskost dandert på de lekreste måter, og det går an å overnatte der også.

Leser du skiltet på stasjonsbygningen får du vite hvor langt det er til Oslo og Trondheim.

Videre mot svenskegrensa ligger Finnskogen, som er et fantastisk vakkert stykke Norge. Der kan du for eksempel dra på telttur, og virkelig oppleve skogens ro. Det rakk ikke vi denne gangen på vår Norge Rundt-turné.

Hvis dette er Grue hagelag sin demonstrasjonshage, synes vi at den har litt forbedringspotensial.

For den som måtte lure: Det ER også en kirke i Kirkenær. Men tok vi bilde av den? Nei, det glemte vi.