10 bunndekkende planter som gir mindre ugress

Vil du ha det grønt og frodig og bruke minst mulig tid på ugressluking? Da er løsningen å bruke bunndekkende planter.

I naturen er åpen jord et sjeldent syn, men i folks hager har mange fått det for seg at de skal «se jord». Det fungerer ofte ganske dårlig – da ugressfrø har en tendens til å feste seg der det er mulig.

Ønsker du å støtte vårt arbeid med å dele hagetips på Spirea.no? Les mer og bestill abonnement på vårt Premium-produkt Hageguiden her. 

Derfor prøver vi i Spirea-hagen å dekke jorda i størst mulig grad, enten ved å bruke jorddekke som gressklipp eller treflis, eller ved at vi planter bunndekkende stauder og busker.

En fordel med bunndekkende planter er at de ofte tåler å stå i skyggen siden de i naturen fungerer som undervegetasjon under andre busker og trær. Unntaket er typiske steinbedsplanter, som helst vil så tørt og solrikt.

Lurer du på hvilke planter som fungerer godt som bunndekkere? Her er 10 forslag som alle vokser i hagen vår som ligger på en skyggefull tomt i Oslo.

1. HASSELURT (H6) – Asarum europaeum

Denne hadde vi vært på jakt etter lenge, og i fjor fant to eksemplarer av hasselurt veien til hagen vår. Den er verken hassel eller urt, men er opprinnelig en skogsplante med grønne, glinsende blader. Den blomstrer med unnselige hvite blomster tidlig om våren, men det er bladene som er grunnen til å bruke denne. Har du bruk for bunndekke flere steder er det bare å dele den, hasselurt trives best i skyggen.

Hasselurt har grønne, glinsende blader og er en god bunndekker i skyggen. Denne ble plantet i fjor og er ikke så stor ennå, men i løpet av noen år vil den dekke hele bunnen.
2. KLATREBEINVED (H3)- Euonymus fortunei

Som navnet sier egentlig en klatrer, men vi bruker den som bunndekker. Denne navnsorten på bildet heter «Emerald Gaiety» og har flott, vintergrønt bladverk. Det tar sin tid før katrebeinved etablerer seg, men når den gjør det, sprer den seg villig utover i bedet. Får lange utløpere og kan dekke et stort område.

Klatrebeinved «Emerald Gaiety» beholder fargen om vinteren og passer godt i et staudebed.
3. FLEKKTVETANN (H8) – lamium maculatum

Dette er en vakker bunndekker som finnes i ulike navnsorter, der bladverket varierer fra mørkegrønt til nesten hvitt. Flekktvetann blomstrer i mai, og er en skikkelig humlefavoritt. Vi har dessverre også opplevd tidligere at den har vært en brunsneglefavoritt, men nå har vi satt to eks et annet sted der de har fått være i fred og trives godt.

To ulike typer flekktvetann har fått plass mellom trappetrinnene i hagetrappa vår. De gul-røde bladene øverst i bildet er japanspirea «Magic Carpet».
4. MYSKE (H7) – Galium odoratum

Dette er en urt som er viltvoksende i Europa og Nord-Afrika, men også i Norge. Den vokser i skyggen gjerne under alm, lind og andre store løvtrær. Urten kan brukes i matlaging og som smaksetter i sprit, vi har foreløpig bare brukt den som bunndekkende plante. Blomstene er hvite og hele planten danner raskt et teppe.

Myske er egentlig en viltvoksende plante, men vi fikk kjøpt den hos Myrvold Hagesenter på Jessheim.
5. EFØY (H3-4) – Hedera helix

De fleste tenker på eføy som en klatreplante, men den kan også dekke bunnen. Den er vintergrønn og suger seg fast i underlag den klatrer på, så den anbefales ikke på trevegger. Siden eføy trives i skyggen der ikke mye annet vokser, kan den for eksempel brukes til å dekke bunnen under et stort tre. (Se hovedbildet)

6. STORKENEBB (H5-8) – Geranium

Den lilla «ville» varianten har du helt sikkert sett, men det finnes også utrolig mange flotte kultiverte varianter av storkenebb. De blomstrer også mye lenger enn vill storkenebb. Rosestorkenebb og blodstorkenebb er veldig godt egnet som bunndekkere. Det er også enkelt å ta avleggere hvis du vil ha storkenebb flere steder i hagen.

Storkenebb Geranium ”Patricia” finnes det mange av i hagen til Helen Fredholm.
7. VINTERGLANS (H5) – Pachysandra terminalis

Denne blir gjerne plantet i «bedet bak garasjen der ingenting gror». For vinterglans både gror godt og er vintergrønn. De søte hvite blomstene tidlig om våren er også veldig fine. Det er ikke mange planter som trives best i skyggen, men det gjør vinterglans.

Vinterglans blomstrer tidlig om våren, og bladverket holder seg like fint etter avblomstring.
I dette feltet ville vi ha noe som bredte seg fort og tålte skygge. Vinterglans oppfylte alle kriterier.
8. VÅRKJÆRMINNE (H5) – Omphalodes verna

En vårblomstrende staude med blomster som minner litt om forglemmegei, er vårkjærminne . Dette er en fin bunndekker som begynner tidlig om våren med blomstringen, og beholder bladverket fint også etter avblomstring. Lite krevende, det eneste vi har opplevd er at den kan være populær på menyen til brunsneglen som vi dessverre er plaget med.

Et teppe av vårkjærminne blir en fin bunndekker.
9. BISPELUE (H6) – Epimedium rubrum

Vi hadde en krok av hagen som ikke akkurat var stasplassen, her plantet vi en bispelue-plante for noen år siden. De første årene la vi ikke så mye merke til den, men du verden så fin den har blitt nå! Den blomstrer med noen små gule blomster om våren, men det er bladverket som er grunnen til at du bør ha bispelue i hagen. En super bunndekker som trives selv i dyp skygge, sol og vind vil den ikke ha.

Bispelue er et godt eksempel på en plante som ikke trenger blomster for å være dekorativ. Se de nydelige bladene!
10. VÅRFLOKS (H7) – Phlox subulata

Etter å ha fått lov til å stå i fred i flere år, har vår hvite vårfloks nå blitt en stor tue. Dette er egentlig en steinbedsplante som helst vil ha sol, men den trives fint hos oss der den står i halvskyggen. Vårfloks er veldig flink til å «henge», altså at den kan vokse utover en mur eller lignende. Den finnes også med rosa eller røde blomster.

Vårfloks blomstrer fra mai måned.
Les også: 9 klatreplanter vi har i hagen vår

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut